Kiistanalaiset pelaajat, kyseenalainen puolustustahto ja kysymysmerkit suolaavat Mestarien liigan tähtien taistelua

PSG tunnetaan parhaiten kolmesta tähdestään Lionel Messistä, Neymarista ja Kylian Mbappesta.

JalkapalloMestarien liiga

Kiistanalaiset pelaajat, kyseenalainen puolustustahto ja kysymysmerkit suolaavat Mestarien liigan tähtien taistelua

Siipirikkoinen Bayern München mittaa isoista haasteista huolimatta tähtinippu PSG:n tosissaan Mestarien liigassa arvioi Joel Perovuo.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 11.2.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien Liigan neljännesvälierä: PSG-Bayern München

PSG:n ja Bayern Münchenin välisessä otteluparissa nähdään varmuudella yhden jättiläisen tippuminen jo varhaisessa vaiheessa tämän kauden Mestarien liigasta. Kumpikin joukkue johtaa kotimaisia liigojaan tuttuun tyyliin, Bayern tosin vain niukasti pisteen erolla.

PSG on itselleen tutussa tilanteessa. Se johtaa Ligue 1:stä selvästi ja alkamassa on jälleen yritys vallata myös Mestarien liiga. Viime kaudesta tilanne eroaa siten, että Neymar ja Lionel Messi ovat jo tässä vaiheessa kautta tehneet enemmän tehoja, kuin koko viime kaudella.

Tällä hetkellä loukkaantuneena oleva Kylian Mbappe on myös ollut pääosin hyvässä iskussa. Mbappen poissaolo on Messin ja Neymarin vireestä huolimatta iso isku. Kaiken lisäksi Mbappe on reisivammansa takia vaarassa missata koko Bayern otteluparin. MM- viheriöillä loistanut laitapuolustaja Achraf Hakimi on jatkanut vahvaa tekemistään myös kisojen jälkeen.

Näiden kahden huippujoukkueen välinen ottelupari tulee ratkeamaan pieniin asioihin ja Mbappen kokoinen asia olisi PSG:n jotenkin saatava korvattua ilman suurta vaikutusta joukkueen suoritustasoon.

Toistaiseksi se ei ainakaan ole ihan onnistunut ja Ligue 1:ssä toisena oleva Marseille tiputti pariisilaiset cupista viikolla maalein 2-1. Tätä huippukamppailua silmällä pitäen Neymarin huoleton pelaaminen omalla alueella on myös yksi uhkakuva PSG:n kannalta ja tällaisesta tilanteesta Marseille iski voittomaalinsa cupin ottelussa.

Best odds for the Premier League and Champions League at Mr Green! Play now!

Toinen heikkous on Sergio Ramos. Kyseessä on mahdollisesti yksi kiistanalaisimpia pelaajia eurooppalaisessa jalkapallossa.

Monessa tilastossa loistava Ramos on yhdessä valossa maailman eliittiä, mutta ehkä kuitenkin siinä tärkeimmässä eli puolustuspelaamisessa hän ei sitä moneltakaan osin ole. Jatkuva väärä päätöksenteko sijoittumisessa, paitsioansojen versus vetäytymisen kanssa on johtanut lukuisiin ulosajoihin tai kriittisiin virheisiin hänen mittavalla urallaan. Toki moni hölmöily on myös liittynyt vain hänen ylikovaan pelityyliin tai kostotoimiin.

Joka tapauksessa Ramosin arvaamaton käytös laittaa muun puolustuslinjan vaikeuksiin ja Marquinhosia Ramosin vieressä ei käy kateeksi. Bayernia vastaan en yllättyisi, jos PSG:n korttitalo romahtaisi juuri Ramosin kohdalta. Yhtä lailla mahdollista on se, että Ramos paikkaa mahdolliset koomailunsa tekemällä toiseen päähän maalin kaksi erikoistilanteista, joissa hän on edelleen todella vaarallinen.

Kolmas asia, joka herättää epäilyksiä PSG:n pelissä on joukkueen kyky puolustaa joukkueena Bayernia vastaan. Messi ja Neymar eivät laita kovin isoja metrejä puolustuspelaamiseen ja uhkana on se, että Bayern juoksuttaa hajallaan olevan PSG:n väsyksiin.

PSG:lle onkin ensisijaista onnistua omassa pallollisessa pelissään ja nimenomaan minimoida esimerkiksi Neymarin helpot virheet. Näin joukkue on todennäköisesti valmiina puolustamaan ja prässäämään menetysten jälkeen ja myöskin pystyvät kontrolloimaan ottelua pallonhallinnan kautta, jossa PSG on parhaimmillaan loistava.

Kysymysmerkkien Bayern

Bayern München on ollut hiukan vaikeuksissa kauden mittaan, vaikka johtaakin Bundesliigaa niukasti.

Se on pelannut peräti seitsemän tasapeliä, joka on toiseksi eniten sarjassa. Tässä yhtenä syynä ovat olleet lukuisat avainpelaajien poissaolot, jotka ovat pakottaneet joukkueen sopeutumaan jatkuviin muutoksiin kokoonpanossa. Syksyllä pelattu Mestarien liigan alkulohko sujui vielä täysin näytöstyyliin puhtaalla pelillä kovassa lohkossa, josta lopulta Barcelona joutui nöyrtymään Eurooppa-liigaan.

19-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jamal Musiala on ollut kauden sensaatio ja joukkueessa on ratkaisijoita laajalla rintamalla. Talven siirtoikkunassa suuren kohun saattelemana saapunut Joao Cancelo on päässyt hyvin sisään joukkueeseen ja keskittyy taas pelaamiseen.

Vaikka joukkue todennäköisesti kykeneekin voittamaan Bundesliigan poissaoloista huolimatta, on tilanne erilainen Mestarien liigassa. Sadio Mané, Manuel Neuer ja Lucas Hernandez ovat kaikki poissa pelistä ja vaikka Mané ehtisikin kokoonpanoon, on hän ollut sivussa jo kolme kuukautta, eikä varmasti ole valmis kohtaamaan PSG:tä. Myös Dayot Upamecanon ja hyökkääjä Eric Maxim Choupo-Motingin yllä on pieni kysymysmerkki pelaamisen suhteen.

Poissaoloista huolimatta Bayern on edelleen kyvykäs joukkue ja ottelupariin lähdetään hyvin tasaisista merkeistä. Yann Sommer on maalilla isossa valokeilassa, sillä Sommerin pelityyli eroaa hyvin paljon Neuerin vastaavasta. Tämä vaikuttaa koko joukkueen tekemiseen ja PSG:tä vastaan tämä asia joutuu todelliseen testiin.

Arvio

Tämä ottelupari tulee Mbappen poissaolon takia PSG:lle ikävään saumaan ja vain äärimmäinen fyysinen suoritus joukkueena ja Messi – Neymar duon loistavat illat vievät ranskalaisjätin jatkoon. Bayernilla on omat vaikeutensa poissaolojen kanssa, joten kumpikin joukkue on kompromissien edessä. Tasaisessa otteluparissa pelataan todennäköisesti yli 180 minuuttia. Jos on pakko sanoa jatkaja, niin PSG jatkaa.