Kirouksia kuorossa – talli muni yhden Valtteri Bottaksen parhaista pistesaumoista tällä kaudella

Valtteri Bottas joutui jälleen pettymään. Tällä kertaa Australiassa.

Formula 1

Kirouksia kuorossa – talli muni yhden Valtteri Bottaksen parhaista pistesaumoista tällä kaudella

Valtteri Bottaksella olisi ollut kaikki mahdollisuudet ajaa Melbournessa pisteille. Talli kuitenkin muni suomalaisen suuren mahdollisuuden.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 24.3.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Australiassa ajettiin yllätyksellinen F1-kisa, kun Red Bullin mestarikuski Max Verstappen joutui keskeyttämään GP:n alkuunsa ja Ferrarit porhalsivat Carlos Sainzin johdolla kaksoisvoittoon.

Kick Sauberin Valtteri Bottaksen kisa hyytyi lähes megaluokan ongelmiin varikolla.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari harmittelee Bottaksen kohtaloa, koska juuri tässä kisassa pinnoja olisi ollut Sauberillekin tarjoilla perusvahvalla suorituksella.

”Tuskin olin ainoa, joka päätyi kiroilemaan, kun Bottaksen varikkopysähdys venyi ja venyi. Sauberin varikkopysähdykset ovat yskineet kaikissa kauden alun kolmessa kisassa ja aivan erityisesti kahdessa viimeisessä. Syytä tähän ei selvästi ole saatu ratkottua kunnolla, niin massiivinen tämän päivän töppäys oli”, Mustakari harmittelee.

”Sauber on yksi kolmesta tallista, jolla ei ole vielä yhtään MM-pistettä. Australia oli yksi niistä kisoista, jossa sillä oli hyvin todennäköinen mahdollisuus niitä ottaa ajamalla pelkästään Bottaksen vahvuusalueella eli tarkasti ja hereisesti.”

”Molemmat Haasit onnistuivat hyödyntämään muiden kisassa kohtaamat ongelmat. Mersun George Russelin mälli lopussa sekä Verstappenin ja Lewis Hamiltonin keskeytykset auttoivat heitä, mutta Haas-autot olivat hyvin kärkkymässä onnenkantamoista.

”Seuraava kisa Japanissa on hyvin vaikea häntäpään talleille ja ne tarvitsevat siellä taas onnenkantamoisiakin. Suzuka on häijy rata ja vaatii talleilta onnistumista kaikilla osa-alueilla. Heikkoudet tulevat helposti esiin.”

Bottaksen kisan Australiassa pilasi erityisesti ongelmat vasemman etupyörän kanssa ensimmäisessä renkaanvaihdossa kisan alussa. Kilpailun jälkeen Bottas vakuutti, että varikkotyöskentely on nyt aivan varmasti tallin ykkösprioriteettina.

”Tallin varikkotiimi on ollut ongelmissa erityisesti Bottaksen vasemman etupyörän kanssa, mutta ongelmaa oli myös Zhou Guanyun stopin aikana.

”Osat toimivat eri tavoin kuumina kuin kylminä ja näiden asioiden harjoittelu on aika haasteellista ja mukana voi olla myös uutta henkilökuntaa. Mutta renkaan vaihtaminen ei ole vaikean asteen rakettitiedettä, vaan mekaanista mutteri- ja ruuvi-tiedettä. Kyllä tätä mekaniikkaa pitäisi ymmärtää himpun paremmin, kuin tuijottelemalla mutteria renkaanvaihdon aikana. Mielenkiinnolla odotan, että tämän ongelman perussyy selviää. Toivottavasti sitä myös avataan kiinnostuneille.”

Bottas on vakuuttanut F1-ajohaluja olevan vielä jatkossakin. Onnistumiset Sauberin molemmille kuskeille olisivat elintärkeitä uran jatkumisen kannalta. Sopimukset ovat kuskeilla katkolla.

”Kuskit ovat varmasti hyvin motivoituneita ajamaan näistä ongelmista huolimatta, jos himoa ajaa tässä sarjassa vain löytyy. Bottas on vakuuttanut jo moneen otteeseen, että sitä todellakin on. Nyt kuskienkin on käärittävä hihat ja mietittävä miten tallia voi auttaa tässä visaisessa tilanteessa. Eniten juuri nyt on löydyttävä itsehillintää. Tosin Bottas ei ole mikään Max Verstappen, vaan hänellä herrasmieskäytös tulee takaraivosta”, Mustakari muistuttaa.