Kitee kääntyi katastrofin porteilta oikealle tielle, mutta alkukesän hölmöilyt käyvät sille kalliiksi

Lassi Vasarainen oli lähellä tyhjentää maanantaina pajatson, mutta pallo osui mainostolppaan ja tuloksena oli vain yksi juoksu.

Pesäpallo

Kitee kääntyi katastrofin porteilta oikealle tielle, mutta alkukesän hölmöilyt käyvät sille kalliiksi

Kitee pelasi kauden parhaan pelinsä, vaikka se hävisikin kotonaan Kouvolalle 1-2 (7-0, 1-4, 0-1). Varsinkin ensimmäinen jakso oli tyrmäävä.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 19.7.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Mitä ottelu kertoi Kiteestä?

Kitee on ollut yksi alkukauden suurista pettymyksistä ja välillä sen kierre näytti jo niin pahalta, että Kiteellä alettiin vilkuilla huolestuneena jopa karsintapelien viivaa. Nyt tuo pelko voidaan kuitenkin unohtaa. Kitee on saanut selvästi jälleen peliään raiteilleen ja varsinkin ensimmäinen jakso Kouvolaa vastaan oli kauden parasta Kiteetä – ja sitä Kiteetä, jota siltä odotettiin ennen kautta.

7–0-jaksovoitto voi tulla monella tavalla, mutta Kiteen kannalta parasta jaksovoitossa oli, että juoksut tulivat hyvillä lyönneillä. Samoin suurin osa vaihtolyönneistä olivat vastustamattomia. Kouvola ei pelannut ensimmäisellä jaksolla huonosti, mutta Kitee oli selvästi parempi – ja sen riveissä onnistumisia tuli laajalla säteellä.

Myös toinen jakso oli Kiteeltä pelillisesti hyvä, vaikka se hävisikin jakson lopulta 1–4. Jossittelu on turhaa, mutta Kitee olisi voinut hyvinkin venyä jaksolla tasapeliin tai jopa voittoon. Janne Kivipellon väärän rajamailla ollut ja vääräksi vedottu, mutta oikeaksi tuomittu syöttö palottomassa ajossa ja siitä tulleet kolme paloa tulivat Kiteen kannalta kriittiseen paikkaan.

Kaikki kunnia kuitenkin toisesta jaksosta Kouvolalle. Kun Kitee ei saanut tasoitusta aikaiseksi, Kouvola ratkaisi toisen jakson lopullisesti neljännessä vuoroparissa. Supervuorossa Kitee oli täysin aseeton Kouvolan otteessa.

Kouvola-ottelu osoitti, että Kiteen taito ja osaaminen on edelleen siellä, missä se on epäilty olevan. Urheilussa ei kuitenkaan ratsasteta potentiaalilla, vaan sillä, mitä kentällä tehdään ja mitä numerot osoittavat.

Kaikki riippuu nyt Kiteestä itsestään. Karsintapuheet voidaan unohtaa, mutta toisaalta matka pudotuspeleihin on edelleen pitkä, varsinkin, kun Kiteen loppuohjelma on kohtalaisen haastava. Sarjataulukon ja pistekeskiarvojen sijasta Kiteen pitää keskittyä nyt siihen, että se pystyy pelaamaan samalla tasolla ottelusta ja viikosta toiseen kuin Kouvolaa vastaan. Vain sitä kautta sillä on edes teoriassa mahdollisuus kahdeksan parhaan joukkoon.

Pelaajatasolla suurin puheenaihe Kiteellä on ollut lukkari Janne Eskelisen esitykset. Kaikista kriittisimmät ovat jopa pohtineet, pitäisikö Kiteen vaihtaa ensi kaudeksi lukkaria. Eskeliseen pätee sama kuin koko Kiteeseen. Hän potentiaalinsa ei ole kadonnut minnekään, ja hän sai maanantainakin sotkettua hyvin Kouvolan sisäpeliä matalan rajamailla olevalla syötöllään. Eskelisen on jatkossa pystyttävä pelaamaan vähintään samalla tasolla kuin Kouvolaa vastaan – ja uskallettava käyttää rohkeammin taktisia vääriä.

Kiteen johtava pelaaja niin sisällä kuin ulkonakin on tällä hetkellä loistovedossa oleva Hannes Pekkinen. Varsinkin ulkona Pekkisen esitykset alkavat vertautua jo Kiteen historiallisiin ulkopelaajiin.

Sisällä Elmeri Purmosen ja Eskelisen rooli pelin avaajana on kriittinen. Jos kärki toimii – kuten se maanantaina toimi – Kiteen keskipalkin isot kissat, Samu-Kalle Varonen, Pekkinen ja Valentin Ikonen sekä kuivalla mailalla pelaava lyöjäjokeri Sami Mikkolanaho hoitavat kyllä ruutunsa.

Kiteen tilanne ei ole enää toivoton tai edes uhkaava, mutta nyt sen on jatkettava siitä, mihin se maanantaina jäi. On hyvä muistaa, että maanantaina vastassa ei ollut mikä tahansa joukkue, vaan 13. peräkkäisen voittonsa ottanut Kouvola.

Mitä ottelu kertoi Kouvolasta?

Kouvolan kurssi kohti syksyä on juuri niin kovissa lukemissa kuin se viime viikkoina on ollut. Kitee sai eliminoitua hyvin Kouvolan kuumimmat pyssyt, Ossi Meriläisen ja Janne Kivipellon, ja Tommi Mäentaustalle sattui harvinainen musta maanantai. Se, että Kouvola siitä huolimatta naarasi voiton ja nousi ensimmäisen jakson 0–7-jyräyksen jäljiltä voittoon, kertoo paljon Kouvolan henkisestä ja pelillisestä vahvuudesta sekä joukkueen kovasta rutiinista.

Pelaajista maanantaina kannattaa nostaa esille kaksi pelaajaa – hirmuiskussa oleva Juho Hacklin ja kauden kouvolalaiskomeetta Ville Pesu.

Tuhannen pääsarjaottelunsa perjantaina pelaava vanha Vladimir mahtuu toki edelleen Kouvolan avaukseen saatuaan peukalonsa kuntoon, mutta Kouvolan pelistä ei ole huomannut, että siltä on puuttunut viime otteluista Kohonen ja Valtteri Hämäläinen. Sekin kertoo Kouvolasta paljon.