Kitee on tekemässä yllätyskaappauksen ja saamassa irti ikijuurakon

Samu Vainikainen on SiiPen oma kasvatti ja pelannut koko uransa SiiPessä ja Puijon Pesiksessä.

Pesäpallo

Kitee on tekemässä yllätyskaappauksen ja saamassa irti ikijuurakon

Kitee on korvaamassa Valentin Ikosen lähdön Hyvinkäälle kaappaamalla ikisiipeläisenä pidetyn Samu Vainikaisen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.9.2021 | KUVAT All Over Press

Kitee on tekemässä pesäpallon siirtomarkkinoilla yllätyskaappauksen. Vuosikausia lukuisten kärkiseurojen kiikarissa ollut Samu Vainikainen on ElmoTV:n tietojen mukaan jättämässä viimeinkin Siilinjärven ja neuvotellut siirtymisestä ensi kaudeksi Kiteelle.

Kitee on nappaamassa Siilinjärveltä toisenkin pelaajan, oman kasvattinsa Jiri Pippolan. Pippola korvaa lyöjäjokerina Kankaanpäähän siirtyvän Sami Mikkolanahon.

Kitee on neuvotellut kesän aikana myös Sotkamon Matias Litmasen kanssa. Litmaselle on kaavailtu paikkaa Kiteen polttolinjassa.

Pekka Arffman pitää Vainikaisen siirtoa yllättävänä. Hän kuitenkin jättää omissa papereissaan siihen vielä jos-merkinnän.

”Vainikaista ovat kymmenen vuoden ajan joka syksy kysyneet Sotkamosta ja Kouvolasta alkaen kaikki itäisen Suomen seurat ja sen päälle suurin osa läntisen Suomen seuroista. Jos Kitee todellakin saa Vainikaisen irti pesästään, niin Kiteen uusi seurajohto ansaitsee uuvutuspalkinnon. Vainikaisen lähtöä on parhaimmillaan pidetty usein jo varmana, mutta siirrot eivät ole koskaan toteutuneet. Siksi jätän sen jos-merkinnän papereihin”, Arffman sanoo.

”Mutta jos hän todellakin siirtyy Kiteelle, niin kyllä hänellä olisi ilman muuta Kiteellä käyttöä ulkona. Valentin Ikonen palaa Hyvinkäälle ja olipa Sami Partasen kohtalo mikä tahansa, Kitee tarvitsee  polttolinjaan vahvistusta ja tässä mielessä Vainikainen – kuten myös Litmanen – olisi tarpeellinen hankinta.”

Ei ykköskoria

Arffman ei kuitenkaan pidä Vainikaista tähänastisten näyttöjen perusteella ykköskorin pelaajana sen enempää ulkona kuin sisälläkään.

”Keskitasoa parempi pelaaja hän ilman muuta on, mutta hän ei ole noussut vielä aivan korkeimman kategorian pelaajaksi eikä itse asiassa sillekään tasolle, miten kovana pelaajana häntä monin paikoin ehkä pidetään. Kitee olisi Vainikaiselle varmaan oikeanlainen seura ja totta kai hän voisi kehittyä vielä hyvinkin suureksi vastuunkantajaksi, vaikka onkin jo 30-vuotias.”

”Se on tietenkin mielenkiintoinen kysymys, miten Kitee rakentaisi sisäpelinsä, sillä Kiteellä on riittävästi erittäin taitavia vaihtajia, mutta vähemmän kotiuttajia, ja Vainikainen on ilman muuta parempi vaihtajana kuin kotiuttajana. Myös Litmanen on pääasiallisesti vaihtaja ja etenijä, ei kotiuttaja. Tietenkin Kitee voi hakea ratkaisua myös muuta kautta ja alkaa tehdä esimerkiksi Samu-Kalle Varosesta tai Lassi Vasaraisesta numerolla lyövää pääkotiuttajaa. ”

”Ja totta kai yksi merkittävä kortti kotiuttajana on Pippola. Hän löi tällä kaudella SiiPessä runkosarjassa 42 juoksua ja vaikka hänen prosenttinsa olivatkin heikohkoja, Pippolassa on ilman muuta potentiaalia kehittyä paremmaksi ja monipuolisemmaksi lyöjäjokeriksi kuin Mikkolanaho. Pippola on vasta 20-vuotias ja vaikka hän onkin lyönyt paljon kumuraa, hän pystyy lyömään paljon monipuolisemmin ja uskon, että Kiteellä tehdään talven aikana paljon töitä sen kanssa, että Pippolasta tulee kovan luokan lyöjäjokeri. Pippola voi hyvinkin olla yksi ensi kauden suurista läpimurtopelaajista”, Arffman arvioi.

Arffmanin mukaan Kitee olisi näillä muutoksilla – olettaen, että Sami Partanen jatkaa Kiteellä – paperilla vähintään yhtä vahva joukkue kuin tällä kaudella.

”Ikosen lähtö on toki menetys – ei ehkä niinkään tämän kauden Ikosen, mutta vuoden takaisella loistokaudella hän oli yksi Kiteen keskeisistä voimahahmoista. Tässä mielessä Vainikaisen ja Litmasen hankinnat olisivat tärkeitä hankintoja. Mikkolanahoa ei Kiteellä jäädä suremaan, mutta nyt on vain pidettävä huoli siitä, että Pippolan potentiaali saadaan kaivettua esiin ja hänelle uskalletaan antaa myös riittävästi luottoa.”

”Näillä muutoksilla Kitee olisi Hyvinkään, Kempeleen ja hankinnoista riippuen myös Imatran kanssa ilman muuta siinä 3–4 joukkueen haastajaryhmässä viiden suuren takana. Kiteen kannalta näitä hankintoja tärkeämpää olisi kuitenkin se, että Kitee pystyisi pelaamaan samalla tai vielä paremmalla tasolla kuin vuosi sitten. Sellaisen kehitysloikan Kiteen nuoren joukkueen pitäisi ottaa, sillä pelkällä potentiaalilla ei voi kovin pitkään ratsastaa”, Arffman sanoo.