Kitee voi esitellä ensi kesänä uuden teinisensaation, mutta mitaleille sillä on vielä matkaa
Kitee oli yksi kesän suurista onnistujista miesten Superpesiksessä. Muutenkin sen tulevaisuus näyttää pitkästä aikaa aidosti lupaavalta. Omista junioreista voi nousta jopa yksi ensi kesän yllättäjistä.
Kiteen Pallo
Kausi 2024
Kitee oli yksi kauden positiivisista yllättäjistä. Joukkue laskettiin ennen kauden alkua yhdeksi kuudesta alemman ryhmän joukkueista, eikä TalviSuper ainakaan parantanut Kiteen näkymää.
Kesä muutti kuitenkin kaiken. Hieman hapuilevan alun jälkeen Kitee tuli ryminällä ja taisteli heinäkuussa jopa runkosarjan sijoista 4-5. Alkusarjassa sen sijoitus oli lopulta kuudes ja jatkosarjan jälkeen seitsemäs.
Kiteellä oli vahva ykköskärki ja kotiutusosaston kapeus korjautui yllättävällä tavalla, kun käsivammansa vuoksi jokerina pelannut Samu Vainikainen ratkaisi useamman ottelun rohkeilla läpilyönneillä kakkosvaihdossa. Vainikainen löi runkosarjassa peräti kuusi kunnaria ja 25 tavallista juoksua.
Suurimman vastuun kotiutukset kantoi jälleen lyöjäjokeri Jiri Pippola, joka löi 4+73 juoksua. Myös 3+36 juoksua lyönyt Samu-Kalle Varonen oli tärkeässä roolissa niin kotiuttajana kuin vaihtajana.
Kitee tiedettiin jo ennen kautta erittäin nopeaksi joukkueeksi. Sen ykköskärki pelasi Otto Kauppisen, Anttoni Jakobsonin ja Aku Kettusen johdolla vahvan kauden ja kakkoskärkikin näytti potentiaaliaan.
Ulkona oli myös onnistujia. Jakobsson vahvisti entisestään asemaansa yhtenä valtakunnan parhaista kulmapelaajista ja lukkari Joona Lehtinen pelasi uransa parhaan kauden. Vainikaisen poissaolo linjasta heikensi Kiteen ulkopeliä, mutta kokonaisuudessaan Kiteen ulkopeli sai kaudesta puhtaat paperit.
Kauden tärkein onnistuja oli kuitenkin ensimmäisen täyden kauden Kiteen peliä johtanut Sami Partanen. Hän kaivoi sisäpelin rohkealla ja yllätyksellisellä peluuttamisella materiaalista maksimit irti.
Lopputuloksena oli, että Kitee meni heittämällä pudotuspeleihin. Niissä tie nousi kuitenkin pystyyn, kun vastaan tuli sarjan paras ulkopelijoukkue Kouvola, joka pystyi eliminoimaan Kiteen vaihtotilannepelaamisen mukaan lukien sen rohkeat ja vaaralliset läpilyöntiyritykset vaihtotilanteissa.
Kauden pelaaja: Anttoni Jakobsson
Anttoni Jakobsson oli viime syksynä loistava hankinta Kiteeltä. Seitsemän edellistä kautta Koskenkorvalla pelannut Vaasan Mailan kasvatti oli Kiteellä elementissään kulmapelaajana. Hän vaihtoi kulmaa vaihtotilanteissa aina sen mukaan, missä tarvittiin hyvin peliä lukevaa, kovakätistä ja pallovarmaa kulmapelaajaa. Takatilanteissa Jakobsson pelasi syvää pussia kakkospolttajana.
Sisällä Jakobsson pelasi valtaosin numero ykkösenä, mutta hänen tärkein tehtävä oli purkaa ykkösvaihto. Sen tehtävän Jakobsson hoiti 60 prosentin tehoilla. Jakobsson oli myös hyvä kärki, jos hän joutui menemään kärjeksi tyhjään kenttään.
Muutokset
Kiteen tämän kauden joukkueesta ei jatka kaksi tärkeää pelaajaa, Samu Vainikainen ja Joona Lehtinen. Molempien lähtö on ihmetelty ja kritisoitu, mutta niiden takana on oma logiikkansa.
Kitee tiesi, että Vainikainen joutuu uuteen käsileikkaukseen ja on epävarmaa, pystyykö hän pelaamaan ensi kaudellakaan ulkona. Tämän vuoksi Kiteellä päätettiin luopua Vainikaisesta.
Lisäksi Kitee oli päättänyt hankkia toiseksi lyöjäjokeriksi Petteri Kortelaisen Alajärveltä. Koska kaksi muuta jokeripaikkaa menevät Jiri Pippolalle ja etenijäjokeri Otto Kauppiselle, Vainikaiselle ei ollut enää paikkaa myöskään jokerina.
Lehtisen lähdön takana oli erilaiset aikataulut. Kitee halusi, että tiettyjen avainpelaajien jatkaminen Kiteellä myös kaudella 2025 varmistettiin jo viime talvena. Kun Lehtinen ei ollut valmis sitoutumaan siinä vaiheessa vuotta kaudeksi 2025, Kitee päätti tehdä sopimuksen Imatran lukkarin Rasmus Surakan kanssa. Vaikka Surakan sopimus julkistettiin vasta syksyllä, siirto sovittiin jo viime talvena.
Kitee julkisti torstaina kaksivuotiset jatkosopimukset omien junioreidensa, Sulo-Veikko Varosen, Niko Halttusen ja Jonne Matikaisen kanssa. Lisäksi Superin rinkiin on uusina sopimuspelaajina nostettu Jasperi Purmonen ja Elmo Partanen.
Kausi 2025
Petteri Kortelaisen hankinta toiseksi lyöjäjokeriksi Jiri Pippolan rinnalle on hyvä veto Kiteeltä. Kortelainen löi toissa kaudella Koskenkorvalla 72 juoksua ja tänä kesänä Alajärvellä 51 juoksua.
Näin Kiteellä on viimeinkin kaksi hyvää lyöjäjokeria. Heidän tärkeyttään korostaa se, että joukkueessa on myös ensi kaudella paljon nopeutta ja pelintekovoimaa, mutta numerolla kotiuttajat ovat kortilla. Samu-Kalle Varonen täyttää oman tonttinsa ja myös Juho Keinäsessä on potentiaalia kotiuttajana.
Kaksi lyöjäjokeria palvelee myös sitä, että Kitee voi käyttää ensi kaudella entistä vahvemmin kakkoskärkeään, josta myös löytyy nopeutta ja pelintekovoimaa.
Rasmus Surakalla on edessään haasteellinen kausi, sillä Joona Lehtinen sulatti tänä kesänä kiteeläisten sydämet erinomaisilla esityksillään. Surakalla on kuitenkin kova pää ja omat vahvuutensa, ja hän voi omintakeisella lukkaripelillään olla kovakin tekijä ensi kaudella uudessa ympäristössä.
Kolmas mielenkiintoinen uusi kasvo joukkueessa on vasta 16-vuotias Sulo-Veikko Varonen. Varonen osoitti Poikien Superissa ja Joensuun Mailan Ykköspesis-joukkueessa kesällä sellaisia otteita, että hän voi hyvinkin nousta avaukseen jo ensi kaudella ja ottaa etulukijan paikan itselleen.
Myös sisällä Varosessa on potentiaalia. Hän on nopea ja hyvä etenijä. Monet pitävätkin Sulo-Veikkoa jopa kaikkien aikojen lahjakkaimpana Varosena Kiteen historiassa.
Syksyn muutosten jälkeen Kiteen ensi kauden runko näyttää kohtalaisen selvältä. Surakka syöttää, ja etukentän muodostavat Sotkamosta keväällä hankittu Juho Keinänen ja Topias Kaksonen.
Sulo-Veikko Varonen on ykkösehdokas etulukijaksi, jolloin Aku Kettunen pääsisi siirtymään ”omalle” paikalleen takalukijaksi. Jakobson ottaa kulmat ja Kasperi Kaksonen linjan neljännen paikan.
Joensuulle rukkaset kesällä antaneen Samu-Kalle Varosen paikka kolmoskopparina on kiveen hakattu. Kakkoskopparina jatkaa Lassi Vasarainen. Takakentän paikoista nousee taistelemaan myös mielenkiintoinen oma juniori, 19-vuotias Jasperi Purmonen. Purmonen olisi myös hyvä lisä sisäpeliin, sillä hänellä on etenijänä samanlaista potentiaalia kuin isolla veljellään Elmeri Purmosella.
Otto Kauppinen pelaa jälleen valtaosan kaudesta etenijäjokerina, mutta hän pystyy tarvittaessa pelaamaan myös useammalla ulkopelipaikalla. Etukentälle painetta ja kilpailua tuo Nestori Moisio, linjaan Joona Mäkelä ja Niko Halttunen. Nuorisokaarti tulee saamaan peliaikaa ainakin yksittäisissä otteluissa.
Tulevaisuus
Kiteen tilanne näyttää pitkästä aikaa aidosti lupaavalta. Se otti kesällä selvän askeleen ylöspäin ja karisti kannoiltaan sarjan heikoimmat joukkueet. Toisaalta sillä on vielä matkaa mitalijoukkueeksi.
Ensi kaudella Kitee kuuluu ennakolta sarjan keskiryhmään. Käytännössä se tarkoittaa 4-5 kärkijoukkueen takana olevia sijoja.
Kiteen itsensä lisäksi sijoitus riippuu siitä, miten muut sen kanssa samoista sijoista taistelevat joukkueet vahvistuvat vielä syksyn siirtomarkkinoilla – ja ennen kaikkea miten ne onnistuvat ensi kaudella kentällä.
Kiteen myötätuulta lisää se, että sillä on koossa nuori joukkue, jonka parhaat vuodet ovat vasta edessäpäin. Kaiken lisäksi omasta juniorimyllystä on tulossa useita lupaavia nuoria pelaajia. Kaksosen veljekset ovat jo murtautuneet avaukseen ja Sulo-Veikko Varonen ja Jasperi Purmonen ovat jonossa seuraavina.
Kitee poikkeaa myös monesta muusta joukkueesta siinä, että sen talous on sen verran vahvalla pohjalla, että Kitee voisi tehdä taloutensa puolesta koviakin täsmäostoja.
Kysymys tiivistyy kuitenkin Kiteen vetovoimaan: Missä vaiheessa se on niin lähellä välieräpaikkaa ja mitaleita, että Kitee voisi halutessaan saada haaviinsa valtakunnan ehdottomia eturivin pelaajia?
Vielä Kitee ei ole sillä asemalla, mutta asema lähenee koko ajan.