Emiliano Martinez on kauhukertomus, joka muuttuu tarinan edetessä saduksi

Emiliano Martinez voitti vuosi sitten Copa Américan ja hän nyt hän kiinni maailmanmestaruudessa.

Jalkapallon MM2022

Emiliano Martinez on kauhukertomus, joka muuttuu tarinan edetessä saduksi

Argentiina on saamassa Qatarin MM-kisoissa Lionel Messin rinnalle uuden kansallissankarin - maalivahti Emiliano Martinezin. Hänen tarinansa on yhtä uskomaton kuin hänen parhaat torjuntansa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.12.2022 | KUVAT All Over Press

Niistä kuvista on Emiliano Martinezin elämässä ikuisuus.

Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Readingin ja suuren ja mahtavan Arsenalin välistä Liigacupin ottelua lokakuussa 2012 on pelattu vajaat 40 minuuttia ja Reading juhlii jo neljättä maaliaan ja 4-0-johtoaan.

Kuukautta aiemmin 20 vuotta täyttänyt Martinez istuu nurmen pinnalla musertuneena. Hän on päässyt toista kertaa Arsenalissa avaukseen ja hänen maailmansa näyttää romahtaneelta. Neljästä maalista vain yksi on Martinezin virhe. Maalin sivuttain leikkaava Mikele Leigertwoodin laukaus olisi mennyt todennäköisesti maalin ohi, mutta Martinez heittäytyy täyteen mittaansa ja nyrkkeilee pallon omaan maaliin.

Martinez ymmärtää, että tämä ei välttämättä ole hänen uransa alku, vaan sen loppu. Syytön tai syyllinen, mutta neljän ja lopulta viiden maalin päästäminen Mestaruussarja-joukkuetta vastaan ei näytä hyvältä cv:ssä.

Eikä se näytä Arsenalinkaan silmissä. Martinezista tulee Arsenalissa nopeasti nuori ja lupaava maalivahti, jolla on kaikkea muuta, mutta ei Arsenalin valmennusjohdon luottamusta.

Ei Arsène Wengerin, Unai Emeryn tai Mikel Artetan aikana.

***

Ennen kaiken muuttavaa koronakautta 2019-2020 Martinez pelasi Arsenalissa vain kuusi ottelua Valioliigassa, viisi Liigacupissa ja kolme eurocupeissa. Martinez ei ollut Arsenalissa edes kakkosmaalivahti, vaan kolmosmaalivahti, jota oli helppo heitellä lainalle milloin minnekin.

Mutta sitten tuli kesä 2020 ja koronan takia vasta kesäkuussa pelattu vierasottelu Brightonia vastaan. Bernd Leno kelattiin ottelussa pitkälle sairauslomalle ja Arsenalin kannattajat joutuivat katsomassaan kauhuissaan, kun Martinez juoksi loppukaudeksi maalille. Reading-ottelusta oli kulunut jo liki kahdeksan vuotta, mutta tuon ottelun – jonka Arsenal lopulta voitti 7-5 – kauhunhetket eivät olleet pyyhkiytyneet Arsenalin kannattajien mielistä.

Martinez osoitti nopeasti, että Reading-ottelu oli historiaa. Hän pelasi loppukauden aikana useita loisto-otteluita ja kruunasi loistopelinsä voittamalla kauden päätteeksi FA Cupin. Välierissä Arsenal kaatoi Manchester Cityn ja finaalissa Chelsean. Liigassa Martinez oli torjumassa muun muassa 2-1-voittoa Liverpoolista.

***

Kun kausi päättyi, 28-vuotias Martinez pyysi Arsenalilta yhtä asiaa – peliaikaa. Hän oli omasta mielestään antanut riittävästi näyttöjä syrjäyttääkseen Lenon ykkösmaalivahdin paikalta.

Martinez kertoi myöhemmin, että Arteta ei sanonut, etteikö hän saisi peliaikaa, mutta Arteta ei luvannut sitä myöskään varmasti. Artetan periaatteiden mukaan kenellekään ei ollut varmaa paikkaa avauksessa yhdessäkään ottelussa. Ei myöskään Martinezilla.

Martinez teki omat johtopäätöksensä ja Arsenal myi hänet kesällä 2020 Aston Villaan 20 miljoonalla punnalla.

Siitä alkoi uusi luku Martinezin elämässä. Hän pelasi loistokauden Villa Parkilla ja nousi Copa Américan aattona kesäkuussa 2021 Argentiinan maajoukkueeseen.

Copa Américassa Martinez oli jo yksi Argentiinan sankareista. Välierissä Uruguayta vastaan Martinez torjui kolme rangaistuspotkua ja varmisti torjunnoillaan Argentiinan paikan finaalissa. Finaalissa Brasilia kaatui 1-0 ja nollaottelun pelannut Martinez valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Nyt Martinezille on tarjolla jälleen sankaruutta. Hän nousi Qatarin MM-kisoissa Argentiina sankariksi puolivälieräottelussa Hollantia vastaan torjumalla rangaistuspotkukisassa kaksi ensimmäistä Hollannin rangaistuspotkua ja pohjustamalla siten Argentiinan paikan välierissä.

***

Martinezin nousu Reading-ottelun raunioilta Argentiinan kansallissankariksi on tarinana hieno, mutta myös monisärmäinen.

Kun Martinez oli Arsenalin varjoissa, hänestä sai sympaattisen ja nöyrän kuvan. Martinez on myöhemmin kertonut, ettei hän olisi halunnut siirtyä Arsenaliin 17-vuotiaana, mutta koska hänen perheellään oli Argentiinassa taloudellisesti tiukkaa, Martinez katsoi velvollisuudekseen ajatella perhettään ja muuttaa toiselle puolelle maailmaa.

Kun Arsenal voitti kesällä 2020 FA Cupin Martinez murtui tv-kameroiden edessä kyyneliin ja kertoi kiitollisuudestaan perhettään kohtaan. Arsenaliakin hän sanoi rakastavansa.

Aston Villaan siirtonsa jälkeen Martinez sanoi edelleen rakastavansa Arsenalia, mutta ilmoitti samaan hengenvetoon, ettei Arsenal ansaitse häntä, koska häneen ei koskaan luotettu Arsenalissa.

Martinez ei pystynyt syrjäyttämään Arsenalissa sen enempää Wojciech Szczęsnyä kuin Łukasz Fabiańskiakaan, ja kun Arsenal ei luottanut enää puolalaiskaksikkoonsa, ykkösmaalivahdiksi käytiin hakemassa Chelseasta ulos heitetty Petr Čech.

***

Viimeiset kaksi vuotta ovat osoittaneet, että Martinezilla oli pointtinsa. Hänellä oli piilevää potentiaalia, jota Arsenalissa ei välttämättä nähty – tai ainakaan sitä  ei arvostettu.

Martinez on maalivahtina maailmanluokan torjuja. Hän on 195-senttinen ja erittäin ulottuva maalivahti, joka pystyy ulottavuutensa ja räjähtävän lähtönopeutensa ansiosta torjumaan palloja myös kulmista. Sen lisäksi Martinez on erittäin pallovarma. Hän ei vain torju palloja sivulle, vaan uskaltaa ottaa niitä vaikeistakin paikoista käsiinsä. Martinezilta ei saa myöskään helposti lahjaksi reboundeja.

Yksi ominaisuus häneltä kuitenkin puuttuu, mikä selittää todennäköisesti myös hänen vähäisen luottamuksensa varsinkin Artetan silmissä. Martinez ei ole varsinaisesti jalalla pelaava maalivahti. Tämän vuoksi Arsenal hankki toissa kesänä maalilleen Aaron Ramsdalen – ja tämän saman syyn vuoksi Luis Enrique pudotti myös David de Gean Espanjan maajoukkueesta. Maailman parhailla ei enää välttämättä riitä, että on hyvä torjuja. On oltava myös hyvä pelaamaan ja avaamaan peliä myös jalalla.

Martinezin kannalta Arsenalista lähdössä ei ollut kuitenkaan kysymys pelkästään Arsenalista. Martinez ei enää yksinkertaisesti luottanut siihen, että hän olisi saanut Arsenalissa aidon mahdollisuuden ja olisi voinut nousta ykkösmaalivahdiksi.

Piti tehdä ratkaisu ja Martinez teki sen – ja kukapa siitä voisi häntä syyttää.

Kukaan ei tiedä, mitä jääminen kaksi vuotta sitten Arsenaliin olisi tarkoittanut, mutta sen tietää nyt koko maailma, että 30-vuotias Martinez pelaa tällä hetkellä maailmanmestaruudesta.

Viimevuotisen Copa Américan jatkoksi.

Emiliano Martinez

Painajainen Madjeskilla: 20-vuotias Emiliano Martinez päästi Liigacupin ottelussa Readingia vastaan selkänsä taakse viisi maalia. Tämän Mikele Leigertwootin laukauksen hän nyrkkeili maaliin.