Kiusaaja iski Ilvestä palleaan ja löi Antti Pennaselle lisää painetta

Ben Blood valkoisine hammassuojineen huudatti lahtelaiskannattajia maaleillaan Tampereella.

JääkiekkoLiiga

Kiusaaja iski Ilvestä palleaan ja löi Antti Pennaselle lisää painetta

Pelicans ryösti itselleen 2–1-ottelusarjajohdon voitollaan Ilveksestä. Ilveksellä on yhä kotietu, mutta Eetu Pennanen näkee paineiden kasaantuvan Antti Pennasen niskaan.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 6.4.2023 | KUVAT All Over Press

Eetu, olipahan peli! Pelicans haki vierasryöstön voittamalla Ilveksen Nokia Arenalla ensimmäistä kertaa koskaan. Mihin 3–2-voitto perustui?

Hyvä kysymys, sillä niin hyvin tämä ottelu kuvasti Pelicansin tarinaa. Tommi Niemelän miehistöllä kun on uskomaton kyky roikkua niissäkin peleissä mukana, missä se on pahasti alakynnessä. Niin kävi tässäkin.

Varmasti Pelicans tiesi, että Ilves tulee alusta lähtien kotiotteluunsa kovaa. Pelicans pyrkikin pitämään kiinni omista vahvuuksistaan ja tulemaan kiekottelemalla alueeltaan ulos, mutta usein paine kasvoi vain liian kovaksi.

Taipuisa Pelicans ehkä oli tänäänkin, mutta lopulta se ei katkennut millään. Ei, vaikka Ilveksen ylivoima heräsi ja onnistui viidenkymmenen prosentin tehokkuudellaan ja kahdella ylivoimamaalilla pätkimään aika näyttävästikin Pelicansin hyvin pudotuspeleissä suorittaneen alivoiman.

Patrik Bartosak oli lopulta kuitenkin Marek Langhameria tuurannutta Jakub Malekia parempi. Ja kaikkien odotusten vastaisesti esiin astui Ben Blood kahdella osumallaan.

Hieno tarina on sekin, kuinka Blood melkoisesta sylkykupista ja kovan onnen soturista Eemeli Suomen pahalta näyttäneessä tilanteessa nousi lopulta kolmannen ottelun ratkaisijaksi.

Blood nousi siis lopulta ratkaisijaksi, mutta ketä muista yksilöistä nostaisit esiin?

Vaikka Ilves hävisikin, kyllä sen ylivoimapelaajia on kehuttava. Varsinkin kahden tehopisteen Petri Kontiola ja maalinteossa onnistunut Henrik Haapala näyttivät omalla henkilötaidollaan kääntävän peliä jo Ilvekselle.

Toki heistä löytyy myös toinen puoli. Kontiola saa ottaa paljon piikkiinsä Bloodin viimeistelemässä avausmaalissa. Koko Ilveksen kentällinen oli siinä pahasti tuuliajolla, eikä vähiten juuri Kontiola.

Tommi Tikka sen sijaan oli maalinsa lisäksi joka puolella kenttää loistava. Kaiken verbaalisen taiteilunsa ja kovan taistelumoraalinsa lisäksi hän taitaa myös kiekollisen pelin.

Tikan 2–1-ylivoimaosuman jälkeen monella oli varmasti olo, että Pelicans tuskin enää takaa ohi tulee.

Pelicansilta esiin nousee entinen Ilves Joni Ikonen. Ikosen ketju oli varsinkin sarjan toisessa pelissä tasaviisikoin liian usein jäällä, kun omissa oli maalipaikka. Nyt tasonnosto palkittiin kahdella maukkaalla maalisyötöllä.

Negatiivisemmassa valossa nousee esiin Teemu Eronen. Alussa vielä näytti, että vain reilut neljä minuuttia lauantaina pelannut ja sarja-avauksen kokonaan vammansa vuoksi väliin jättänyt Eronen olisi mukana normaalissa vaihtorytmissä, mutta jo nopeasti kävi ilmi, ettei hän kykene kuin ylivoimapeliin ja siihenkin vain hädin tuskin.

Juuri Pelicansin kiekollinen peli huutaa tervettä Erosta. Hän on priimusmoottori, joka rauhoittaa alakertaa ja pitää huolta avauspelin laadusta.

Nyt kävi liian usein niin, että Pelicansin kiekollinen pelaaminen hukkui kovan taistelun tiimellyksissä kokonaan.

Pelicans johtaa sarjaa nyt 2–1, mutta kaksi seuraavaa peliä pelataan vielä Tampereella. Mitkä ovat sarjan asetelmat juuri nyt?

Kyllä Ilves kotikaukalonsa turvin suosikki on yhä, mutta henkinen asetelma keikahti Pelicansin suuntaan.

Jo siinä vaiheessa, kun Antti Pennanen korvasi Jouko Myrrän, on ollut selvää, ettei Ilvekselle kelpaa finaalipaikkaa vähempi. Nyt se sai vastaansa vielä Pelicansin, jolla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia Ilvestä vastaan.

Kerrataan siis vielä. Myrrä vei Ilveksen viime kaudella pronssille ja sai kenkää tällä kaudella kärkipaikalta. Toki vaihdokselle oli varmasti painavat perusteet, muttei se poista baariakaan painetta Pennasen kattilasta.

Pelicans on kuitenkin voittanut nyt kaksi kolmesta ensimmäisestä kamppailusta. Ja vaikka se on ollut pelillisesti pitkiä aikoja alakynnessä, pääsi se jatkoajalle asti myös sarja-avauksessa.

Pennanen lausui jo toisen ottelun jälkeen Ilveksen arvoista. Hän alleviivasi kuinka Ilveksessä ei kaatuilla eikä purnata tuomioista sen jälkeen, kun summeri soi tai pilli viheltää.

Lausunnoissa purkautui jo paljon painetta, mitä Pennasella kiistatta on. Nyt sitä tuli taas lisää, kun piskuinen kiusaaja löi ennakkosuosikkia palleaan ja voitti vieraissa.

Eivätkä lausunnot ainakaan tänään saaneet kovin paljoa lisäkatetta, kun kapteeni Suomi kovasti korosti rikettä Saku Salmisen koukkaamisjäähyyn johtaneessa tilanteessa.

Hän teki niin, koska Ilves haluaa voittaa ja näin hän paransi oman joukkueensa mahdollisuutta voittoon. Todennäköisesti Antti Pennanenkin nukkuu yönsä parhaiten silloin, kun Ilves voittaa jääkiekko-otteluita.