Kiusaus ennustaa Manchester Cityn pudottaminen Valioliigasta on suuri, mutta ennenaikainen

JalkapalloValioliiga

Kiusaus ennustaa Manchester Cityn pudottaminen Valioliigasta on suuri, mutta ennenaikainen

Manchester Cityn entisen taloudellisen neuvonantajan mukaan Manchester Citya uhkaa pudottaminen Valoliigasta. Jukka Röngän mukaan ennustus on ennenaikainen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.1.2024

Manchester Cityn entinen taloudellinen neuvonantaja Stefan Borson sanoo The Daily Mailin haastattelussa, että City tullaan pudottamaan Valioliigasta, jos sitä vastaan nostetut syytteet taloudellisista väärinkäytöksistä voidaan todistaa. Jukka, odottaako Citya siis lähtö Valioliigasta?

Tässä on vielä monta jos-sanaa matkassa.

Citya vastaan nostettiin viime vuoden helmikuussa syytteet 115 erilaisesta taloudellisesta rikkomuksesta ja on selvää, että jos ne kaikki voidaan todistaa, silloin myös sanktiot ovat rajuja.

En usko, että pelkkä Valioliigasta pudottaminen riittäisi siinä tapauksessa. Olisi paljon mahdollista ja jopa todennäköistä, että City saisi sen päälle muitakin rangaistuksia. Siltä voitaisiin vähentää pudottamisen lisäksi pisteitä, sen pelaajahankinnat voitaisiin blokata määräajaksi ja lisäksi City voisi saada sakkoja ja väärinkäytöksiin syyllistyneet henkilöt voisivat saada pitkiä toimitsijakieltoja.

Sen päälle UEFA joutuisi pohtimaan, mitä se tekisi. UEFA päätti vuonna 2018 sulkea Cityn kahdeksi vuodeksi Euroopan kentiltä ja mätkäisi sille lisäksi 30 miljoonan euron sakot. City sai kuitenkin kumottua rangaistuksen valitettuaan asiasta urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen, CAS:iin.

Jos nämä uudet syytökset pystytään todistamaan, silloin myös UEFA:lla on mahdollisuus rangaista Citya uudelleen siksi, että väärinkäytöksiä on tullut lisää ja näiden Valioliigan 115 syytteen perusteella City muunteli totuutta UEGA.lle ja valituksessaan CAS:ille.

Mutta kuten sanoin, tässä on vielä monta jos-sanaa. Oleellisin asia on, mitkä näistä Cityyn kohdistuneista syytteistä voidaan todistaa siten, että ne kestävät tarvittaessa kaikki oikeusistuimet.

Borson on varmasti oikeassa siinä, että kaikki syytteet tai suurin osa niistä voidaan todistaa, Cityn pudottaminen Valioliigasta on ainakin lähellä. Voisi jopa sanoa, kuten Borson, että se varmaa.

Mutta kuinka monta syytettä voidaan todistaa oikeaksi ja miten vakavia nuo rikkomukset ovat? Se on nyt kaiken avain.

Tällä viikolla uutisoitiin myös, että Cityn kuulemiselle on määrätty jo päivämäärä. Joko siis tiedetään aikataulu, milloin asiassa saadaan ratkaisu?

Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters vahvisti sen, että päivämäärä on nyt määrätty, mutta kieltäytyi paljastamasta, mikä tuo päivämäärä on.

Valioliiga muutti omia sääntöjään viime kesänä siten, että edelliskauden ylitykset käsitellään ennen seuraavan kauden loppua. Tämän vuoksi Evertonin ja Nottinghamin viime kauden seurauksena syntyneet ylitykset ja niistä tulevat mahdolliset pistevähennykset kohdistuvat tähän käynnissä olevaan kauteen.

Cityn tapauksessa kysymys on kuitenkin vuosina 2009-2018 tapahtuneista mahdollisista väärinkäytöksistä ja kaikkiaan massiivisesta 115 syytteestä. On selvää, ettei tällaista vyyhteä voida käsitellä samanlaisella aikataululla kuin Evertonin ja Nottinghamin tapauksia.

Yleinen arvio on, että Mastersin mainitsema kuuleminen tapahtuisi loppuvuodesta ja riippumaton komissio käsittelisi asioita sen jälkeen. Tähän prosessiin on arvioitu menevät useampi kuukausi. Näin Cityn rangaistuksista voitaisiin nopeimmillaan päättää ensi kauden aikana, todennäköisesti keväällä 2025.

Sen päälle tulisi toki vielä Cityn mahdollinen valitus ja siihen kuluva aika, ellei City tyydy saamaansa rangaistukseen, mikä sekin on toki mahdollista. Ei ole Citynkaan etu roikkua löysässä hirressä ja kaikki syytöksen niskassaan kaudesta toiseen, jos he tietävät itsekin, että syytteet pitävät paikkaansa.

Juventuksen pudottaminen aikoinaan Calciopoli-skandaalin seurauksena Serie B:hen oli kova takaisku, mutta Juventus tuli heittämällä takaisin ja taisteli saman tien Serie A:n kärkisijoista ja on juhlinut sen jälkeen jo yhdeksää Italian mestaruutta. Arpi on toki edelleen olemassa, mutta se ei juurikaan raitapaidan alta näy.

Aiemmin tällä viikolla Evertonin ja Nottinghamin todettiin ylittäneen Valioliigan omat kulusäännöt. Onko näissä tapauksissa tullut esille jotakin uutta esimerkiksi mahdollisten pistevähennysten seurauksena?

Siinä mielessä on, että Evertonin on sanottu vetoavan siihen, että sitä on jo kertaalleen rangaistu kausia 2019-2020, 2020-2021 ja 2021-2022 koskevista ylityksistä. Nyt Everton katsoo, että sitä voidaan rangaista enää vain viime kautta eli kautta 2022-2023 koskevasta ylityksestä.

Asia on siinä mielessä kriittinen, että jos tämä tulkinta – josta on ennakkotapaus Englannin liigan puolelta – voittaisi, silloin Evertonin saama rangaistus olisi todennäköisesti enimmillään muutaman pisteen luokkaa, ellei se selviäisi jopa sakoilla.

Tästä päästään kriittiseen laskelmaan. Evertonilta vähennettiin marraskuussa 10 pistettä vuosien 2019-2022 aikana tapahtuneista ylityksistä. Everton on valittanut rangaistuksesta, mutta vaikka se ei menisi läpi, Everton voisi hyvinkin selvitä tällä kaudella yhteensä 10-14 pisteen vähentämisellä, jolloin se todennäköisesti ei putoaisi.

Nottinghamin tapaus on erilainen, mutta silläkin on mielenkiintoinen puolustusargumentti. Jos tiedot pitävät paikkaansa, Forest oli neuvotellut viime kauden tilikauden puolella valmiiksi Brennan Johnsonin 47,5 miljoonan punnan siirron Brentfordiin ja ilman siirron kaatumista viimehetkillä ilman Nottinghamin omaa syytä se olisi välttänyt kululimiittien ylitykset.

Tämä ei tietenkään vapauta Nottinghamia vastuusta, mutta se voi lieventää sen saamaa sanktiota. Johnson siirtyi lopulta viime kesän siirtoikkunassa, mutta vasta elokuussa 50 miljoonalla punnalla Tottenhamiin.

Jos Forestin pisteiden vähentäminen on luokkaa 4-6 pistettä, silloin sillä on erinomaisen hyvät mahdollisuudet säilyä.

Onko Chelsean tapauksessa tapahtunut mitään uutta?

Perusasetelma on pysynyt edelleen samana eli kaikki tällä hetkellä käsittelyssä olevat syytteet koskevat Roman Abramovitšin aikaa.

Chelsea on antanut kaiken tukensa Valioliigan ja muiden viranomaistahojen tutkimuksille ja toivoo, että auttamalla tutkimuksissa se saisi vedettyä kriittisen vedenjakajan Abramovitšin aikaan ja välttyisi raskaimmilta rangaistuksilta eli mahdollisilta pistevähennyksiltä ja mahdolliselta sulkemiselta eurocupeissa.

Chelsean tapaus on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siinä joudutaan ratkaisemaan se, miltä osin väärinkäytökset voidaan kohdistaa yksittäisiin henkilöihin ja miten paljon vastuuta voidaan sälyttää Chelsea FC Holdings Limitedille, joka on Chelsean virallinen nimi yhtiörekisterissä.

Chelsean tapauksen käsittely on kesken eikä senkään tarkka aikataulu ole selvillä. Kaiken lisäksi Chelseaa vastaan on ilmennyt uusia syytöksiä, joiden mukaan Chelsea olisi maksanut Abramovitšin aikana useita kymmeniä miljoonia euroja agenteille ja muille tahoille Abramovitšin yhtiöiden kautta, mikä myös rikkoi Valioliigan sääntöjä.

Valioliiga ymmärtää varmasti Todd Boehlyn ja Chelsean uusien omistajien tuskan, mutta toisaalta he kyllä tiesivät, millaisen käärmeenpesän he ostivat.

Eli vähennetäänkö myös Chelsealta pisteitä?

Siihen on ennenaikaista vastata.

Tässäkin tapauksessa pitää tietää ensin, mitkä syytöksistä kestävät oikeudessa, jos asiassa ei löydy sovitteluratkaisua. En olisi yllättänyt jos Chelseaa houkuttelisi sopia asia jo tällä kaudella, sillä se on jäänyt Mestarien liiga -paikasta jo 19 pistettä ja nyt esimerkiksi 10 pisteen vähentäminen ei maksaisi sille pahimmassakaan tapauksessa kuin Konferenssi- tai Eurooppa-liigan paikan.