Kohtalo kurittaa KooKoota julmalla tavalla ja TPS löi kivuliaan tikarin Ilveksen nahkan läpi

Mitä tapahtuu, jos Mikael Pyyhtiän päästää läpiajoon? Vastaus tiedetään ainakin Tampereella.

JääkiekkoLiiga

Kohtalo kurittaa KooKoota julmalla tavalla ja TPS löi kivuliaan tikarin Ilveksen nahkan läpi

KooKoo taivas musteni entisestään ja TPS otti ison voiton Ilveksestä. Samuel Savolaisen mukaan nyt haisee vahvasti Tappara-TPS-finaalilta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.4.2022 | KUVAT All Over Press

Tappara siirtyi jo 3-1-johtoon välieräsarjassa KooKoota vastaan. Samuel, sanoit jo eilen, että tämä sarjaa alkaa olla taputeltu. Ei taida olla paljoa lisättävää tältä osin?

Eipä juuri. KooKoon pitäisi voittaa nyt Tappara kolmesti peräkkäin ja se on käytännössä kyllä sellaista utopiaa, ettei siihen uskota edes Kouvolassa. KooKoo on taistellut erittäin urhoollisesti ja sitkeästi ja sille on annettava tunnustus Tapparan haastamisesta, mutta ei heiltä voida mahdottomia vaatia.

Pudotuspelien paras puolustaja Petteri Nikkilä loukkaantui toisessa välieräottelussa ja hänen poissaoloaan KooKoon on ollut mahdoton paikata. KooKoon halkopinossa ei yksinkertaisesti ole sellaisia halkoja kuin Tapparalla, joilla se voisi paikata Nikkilän.

Ja tänään ottelun kriittisillä hetkillä Tappara sai hieman onnekkaan maalin, jonka Eero Teräväinen liukuu epäonnekseen omaan maaliin. Ja jotta tilanne olisi ollut KooKoon kannalta vieläkin karmeampi, Teräväinen loukkaantuu tilanteessa ja jätti kaukalon. Näin KooKoo menetti jo toisen pelaajan ykköspakkiparistaan. Olisin todella yllättänyt, jos Teräväinen pelaisi torstaina. Tällaisia menetyksiä KooKoon materiaali ei vain yksinkertaisesti kestä.

En syytä Nick Malikia tämän päivän osumista, mutta tässä tilanteessa KooKoo tarvitsisi parhaat miehensä kaukaloon ja heiltä vielä maksimaalisen tai jopa senkin yli menevän esityksen. Malik torjui puolivälieräsarjassa Jukureita vastaan yhden tai jopa kaksi voittoa maagisilla torjunnoillaan KooKoolle, mutta tässä sarjassa Malik ja häntä yhdessä ottelussa paikannut Oskari Setänen eivät ole pelanneet voittavaa maalivahtipeliä. He ovat pelannut hyvin, mutta KooKoolle hyvä ei riitä. On pelattava samanlaisia otteluita, joita Malik pelasi Jukureita vastaan. Tänään itse asiassa Christian Heljanko vei maalivahtien taiston ja silloin jokainen ymmärtää, että KooKoo on heikoilla.

Kun KooKoon loukkaantumiset, hieman heikentyneen maalivahtipelin ja valtavan ottelurasituksen laskee yhteen ja peilaa sitä Tapparaa vasten, niin olisihan se melkoinen yllätys, jos tämä sarja ei katkeaisi jo torstaina.

Tappara ei ole ollut vielä parhaimmillaan, mutta sen tasosta ja materiaalin laadusta kertoo paljon se, että se pystyy silti jyräämään KooKoon alleen. Tapparan ykköskenttä on ollut tosi pimennossa, mutta se ei ole kirvesrintojen menoa juurikaan hidastunut, koska seuraavasta rivistä ovat nousseet uudet sankarit, Joona Luoto ja Veli-Matti Savinainen.

Tappara on tosin hyvin rakennettu joukkue. Heidän materiaalinsa on laadukas ja leveä, ja se kestää tällaiset kriittiset muuttujat, kuten ykköskentän notkahtamisen. KooKoo ei kestä kärkimiestensä loukkaantumisia tai sitä, että he pelaavat vain hyvin, eivät maagisesti.

Entä sitten toinen välieräsarja Ilveksen ja TPS:n välillä. Kuuluiko Tampereella tänään jo jonkinlainen isompi naksahdus tässä sarjassa?

Sanotaan mieluummin näin, että pelillisesti tuuli tuullut näissä kolmessa ottelussa koko ajan Turusta, vaikka llves voittikin ensimmäisen ottelun. Toisen ottelun murskaluvuista ei kannata tehdä liian isoja päätelmiä, mutta olihan tämä iso voitto ja iso ryöstö TPS:lle. Ja kun tämän päälle lisää juuri sen, että TPS on ollut jokaisessa kolmessa ottelussa pelillisesti parempi, kyllähän tässä alkaa haista sille, että tuuli tuo meille Tappara-TPS-finaalin.

Olin odottanut, että ottelusarja Kärppiä vastaan olisi valmistanut Ilvestä tähän ottelusarjaan paremmin. Kärpät sai tiiviillä pelaamisellaan Ilveksen flow-jääkiekon hyvin kuriin, mutta Ilves sopeutui Kärppien haasteeseen ja löysi aseet, joilla se kairasi välieräpaikan. TPS on kuitenkin pystynyt pelaamaan vieläkin paremmin ja vieläkin tiiviimmin kuin Kärpät ja se on ollut toinen kriittinen tekijä tässä ottelusarjassa. Kuvaavaa on, että Ilves ei tehnyt ottelussa yhtään maalia 5 vastaan 5-kentällisin vaan molemmat maalit olivat yv-maaleja.

Toinen iso tekijä on ollut TPS:n ykköskenttä. TPS:n vahvuutena on ollut koko kauden hyvä ja tarkka puolustuspelaaminen, mutta nyt he ovat saaneet sen päälle kullanarvoisen ekstra-aseen ykköskenttänsä hurjasta vireestä. TPS:n ykkönen on tällä hetkellä pudotuspelien kuumin ja paras ykköskenttä – ja sillä on tällaisissa otteluissa äärimmäisen suuri merkitys. Voin vain kuvitella, mitä TPS-leirissä ajateltiin, kun Markus Nurmi ja Juuso Pärssinen kävivät vuorotellen kopissa kesken ottelun. Heidän loukkaantumisensa olisi kääntänyt tämän ottelusarjan yhdellä iskulla uuteen asentoon.

Ilveksen edellinen peli Turussa oli häpeällinen esitys. Jokainen tiesi, että Ilveksen on parannettava pelaamistaan ja sen he tekivät. Ilves oli tänään täysin eri planeetalta ja varsinkin Henrik Haapalan paluu oli massiivinen asia Ilveksen kannalta. Haapala oli mukana Ilveksen molemmissa maaleissa ja osoitti oman tasonsa ja suuruutensa.

Vaikka ottelu oli tasainen ja Ilves sai puristettua kuusi ja puoli minuuttia ennen loppua 2-1-johtomaalin ja oli jo matkalla voittoon, TPS ansaitsi kuitenkin pelitapahtumiin nähden voittonsa. Se pystyi iskemään haastavassa tilanteessa tasoituksen ja jatkoerässä se oli selvästi parempi joukkue.

Ottelu ratkesi Ilveksen kannalta tavalla, jolla sen ei olisi pitänyt koskaan ratketa. Liigassa ei ole tällä hetkellä toista sellaista läpiajokuningasta kuin Mikael Pyyhtiä – ja sitten kaikista mahdollisista pelaajista Ilves päästää jatkoerässä läpiajoon juuri Pyyhtiän. Ei hyvää päivää, olisi eräs tunnettu tennistoimittaja todennut.

TPS otti tänään ison voiton ja ison askeleen finaalia kohti, mutta ei tämä sarja vielä ohi. Ilves paransi pelaamistaan täksi päiväksi ja nyt sen on parannettava vielä tästäkin, jotta se pystyy horjuttamaan TPS:ää sen kotikaukalossa. Keskiviikkoinen ottelu on Ilvekselle täysin kriittinen. Jos se päästää TPS:n 3-1-johtoon, silloin se päästää käsistään finaalipaikan.

Uskoisin, että keskiviikon ottelusta tulee tasainen. Molempien joukkueiden hyökkäyspeli on pelillisesti ja taktisesti aikamoista puskemista. Kumpikaan valmentaja ei loista siinä ja siksi otteluista tulee helposti nähdyn kaltaista vääntämistä – ja tässä vääntämisessä TPS on ollut tähän mennessä parempi.