Leijonilla on paraatiovet auki olympiafinaaliin. Samuel Savolainen nostaa huiman näkymän takaa yllättävän tekijän.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.2.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi marssi olympiavälieriin ja taistelee finaalipaikasta. Samuel, Sveitsi kaatui – mutta millaisella esityksellä?

Vakuuttavalla ja riittävän hyvällä esityksellä. Suomi piti ottelua kontrollissa alusta loppuun, vaikka Sveitsi ensimmäisessä erässä hyviä paikkoja saikin. Paine purettiin kiekottelemalla jo paremmin kuin alkusarjassa ja kaksivaiheisuus oli paremmalla tasolla. Suomi ei antautunut kertakaan viisikkopelissä, mikä on puolustuspelaamisessa selvä osoitus. Itse asiassa Suomea vastaan ei ole tehty kolmessa edellisessä ottelua yhtään maalia 5-5-tasakentällisin.

Sveitsi rynnisti kolmannen erän kovaa päälle epätoivoisesti, mutta senkin Leijonat kesti. On oletettavaa, että Leijonien peli paranee tästä. Tästäkin ottelusta saatiin taas tavaraa asioista, joita pitää parantaa. Ja Jukka Jalonen nimesi sen jo, hyökkäyspelin. Pitkiä hyökkäyksiä voisi tulla huomattavasti enemmän. Eikä Sveitsiä pidä aliarvioida, se pelasi hyvän ottelun ja haastoi tosissaan, mutta Leijonien pelin kokonaisuus oli parempi.

Mitä sanot ottelun maalivahtipelistä?

Sveitsin suurin virhe saattoi tapahtua jo ennen ottelua. Sveitsi teki yllättävän valinnan otteluun, kun maalissa aloittikin Leonardo Genonin sijaan Reto Berran. Tuon päätöksen onnistumisesta ei tarvitse kansanäänestystä järjestää, Berra kun vaihdettiin maalilta pois jo toisessa erässä. Sen sijaan Harri Säteri pelasi ottelussa erinomaisesti ja hoiti voittavan maalivahdin tavoin ne pahat paikat, jotka Sveitsi aikaiseksi sai. Selän taakse meni vain yksi ylivoimamaali.

Puhuit ennen turnausta, että Suomi on todennäköisesti turnauksen parhaiten valmistautunut joukkue. Oletko samaa mieltä?

Olen. Suomi on joutunut turnauksessa vaikeuksiin oikeastaan vain suurelta osin Ruotsi-ottelussa Jukka Jalosen Leijona-ajan ehkä kurittomimman erän jälkeen jäähyilemällä itsensä vaikeuksiin. Sellaista erää ei varmasti enää tule. Nyt, kun mukana ovat monivuotisen päävalmentajan Jukka Jalosen peliä monessa pelissä pelanneita luottopelaajia, ei kenellekään tule yllätyksenä se sapluuna, jolla Suomi pelaa.

Suomessakin on manattu välillä Euro Hockey Tour -pelien mielekkyyttä, että mitä järkeä niissä on? Ei se ehkä olekaan urheilullisesti maailman mieltä ylentävin turnaus, mutta tätä järkeä siinä on, että joukkue ei pelillisesti juuri heilahtele. Jokaisella EHT-pelillä on ollut oma pieni merkityksensä tämän joukkueen valmistautumiseen tähän turnaukseen. Suomi pelaa nyt niin, että se voi voittaa kaikki ottelut tässä turnauksessa. Se olisi melkoinen temppu se.

Suomi kohtaa välierässä Slovakian, mitä mietteitä siitä?

Peli pitää pelata ensin ja kun yhdessä ottelussa ratkeaa kaikki, voi tapahtua kaikenlaista. Mutta ei tässä voi välttyä siltä kiusaukselta sanoa, että tässä aukeni paraatiovet finaaliin.  Suomi näytti jo avausottelussa kaapin paikan ja moukaroi Slovakian lattiaan 6–2.

Kuten tuli sanottua jo ennen turnausta – NHL-pelaajien poisjäänti oli harmittava turnauksen kannalta, mutta tuskin se enää kotikatsomoissa niin harmittaa. Tässä on nyt avautumassa kaikkien aikojen sauma sille, että Suomi ottaa turnauksessa jääkiekkohistoriansa ensimmäisen olympiakullan. Herkulliset asetelmat tässä on, ei käy kiistäminen. Mutta toki Leijonilla on vielä parannettavaa. Yksi sellainen kohde on alivoimapeli. Sen on parannuttava kisojen loppusuoralla ja panosten kasvaessa.