Kohutallin huippurekrytoinnit eivät yksin auta – isän on myös näytettävä pojalleen ovea

Tässä on yksi väistämätön ratkaisu Aston Martinilla. Isä-Strollin (takana) on ohjattava oma poikansa ulos oikeasta ovesta.

Formula 1

Kohutallin huippurekrytoinnit eivät yksin auta – isän on myös näytettävä pojalleen ovea

Aston Martinin uudet rekrytoinnit ovat kovan luokan ratkaisuja, mutta Erkki Mustakarin mukaan edessä on vielä pitkä tie ja vaikeita päätöksiä, jos Aston Martin haluaa nousta yhdeksi kärkitalleista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.7.2024 | KUVAT All Over Press

MM-sarjan kohutalli Aston Martin on ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan kääntymässä kahden rajun peliliikkeen seurauksena oikealle tielle.

Aston Martin ilmoitti viime viikolla palkanneensa tallin ykköspomoksi Andy Cowellin, jolla oli keskeinen rooli Mercedekselle seitsemän peräkkäistä kuljettajien ja valmistajien MM-titteliä tuoneen moottorin kehitystyössä.

Cowellin nimityksen jälkeen Aston Martin vahvisti palkanneensa tallin tekniseksi johtajaksi Enrico Cardilen, joka on vastannut Ferrarilla korin ja alustan suunnittelusta.

”Aston Martinin ympärillä on ollut kaikenlaista turbulenssia ja monet ovat epäilleet, että tallin omistava Lawrence Stroll olisi jopa vetäytymässä formula ykkösistä. Nämä ratkaisut viittaavat kuitenkin päinvastaiseen ilmansuuntaan. Kysymys voi toki olla tallin arvon nostamisesta, mutta todennäköisempi vaihtoehto on, että nyt pannaan kaikki käytettävissä olevat rahat peliin ja pyritään yhdeksi kärkitalleista”, Mustakari sanoo.

Mustakari nostaa hattuaan Strollin ja Aston Martinin kunnianhimolle, mutta muistuttaa, että menestyminen formula ykkösissä on äärimmäisen monen muuttujan summa eikä mikään ole varmaa suuristakaan sijoituksista huolimatta.

”Vuonna 2026 voimaan tulevat uudet säännöt saattavat muuttaa tilannetta, mutta auton kehitystyö vaatii rahan lisäksi aikaa.”

”Paras esimerkki on Ferrarin tarina 1990-luvulla. He palkkasivat tallipäälliköksi Jean Todtin, tekniseksi johtajaksi Ross Brawnin ja kuljettajaksi itsensä Michael Schumacherin. Heiltä meni kuitenkin useampi vuosi ennen kuin Maranellossa päästiin juhlimaan maailmanmestaruutta – ja siinä yhdistyksessä kehitystyö ei jäänyt kiinni ainakaan rahasta.”

”On myös hyvä muistaa kehitystyön logiikka. Aston Martin pystyy uusien teknisten velhojen johdolla varmasti kehittämään autoaan, mutta kysymys on aina siitä, miten paljon.”

”Aston Martinin tämän kauden auto on tallin historian nopein ja paras auto, mutta sillä ei ole kertaakaan ajettu tällä kaudella podiumilla, kun viime kaudella Fernando Alonso oli podiumilla peräti seitsemän kertaa. Ja miksi ei? Siksi, että muut tallit ovat onnistuneet ottamaan vieläkin suuremman kehitysloikan kehitystyössään kuin Aston Martin.”

Mustakarin mukaan Aston Martinilla on toinenkin ”ongelma”, joka sen pitäisi ratkaista.

”Hänen nimensä on Lance Stroll. Stroll on kehittynyt kuljettajana ja on tänä päivänä aivan eri tason kuljettaja kuin F1-uransa alkuvaiheessa. Nyt vertailukohtana ei ole kuitenkaan se, miten nopea poika-Stroll on seitsemän vuoden takaiseen tilanteeseen tai miten nopea hän on verrattuna meihin tavallisiin ratinkääntäjiin.”

”Ainoa vertailukohta on se, millainen kuljettaja hän on verrattuna MM-sarjan muihin kuljettajiin. Formula ykkösissä on karkeasti jaettuna A- ja B-tason kuljettajia. Stroll on auttamatta B-tason kuljettaja enkä usko hänen kehittyvän niin paljon, että hän nousisi koskaan B-tasolta ylempään koriin.”

”Isä-Strollin on siksi pakko jossain kohtaa etsiä poikansa paikalle ammattimies, jos hän aikoo tosissaan nostaa Aston Martinin yhdeksi kärkitalleista ja saada täyden vastineen nyt tekemilleen rekrytoinneille. Jos poika ei itse lähde vapaaehtoisesti, silloin isän on ohjattava hänet ulos oikeasta ovesta”, Mustakari sanoo.