Koskenkorva kääntyi kaaoskautensa ja suurten kuppausten jälkeen oikealle tielle

Antti Kuusisto siirtyi peliuransa jälkeen Seinäjoen Maila-Jussien naisjoukkueen pelinjohtaja-valmentajaksi.

PesäpalloViistopolkumies

Koskenkorva kääntyi kaaoskautensa ja suurten kuppausten jälkeen oikealle tielle

Koskenkorva uudistui viime syksynä rajusti. Vaikka menetykset olivat kovia, muutokset ovat Koskenkorvalle myös oikeanlainen mahdollisuus.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 9.2.2023 | KUVAT All Over Press

Olen todennut jo pari kertaa, että tämän vuoden SM-hallipeleissä on tavallista suurempi mielenkiinto useissa joukkueissa tapahtuneiden suurehkojen muutosten takia.

Koskenkorva on yksi joukkuettaan voimakkaasti uudistanut seura. Vaikka hallipelit eivät ratkaise kesän käsikirjoitusta, halleista saa jo ensimmäisiä viitteitä, mihin suuntaan Koskenkorvan prosentit ovat käymässä.

Mielenkiintoa lisää se, että Kossu pelaa hallissa samassa alkulohkossa Seinäjoen ja Alajärven kanssa, jotka ovat sen päävastustajia kesällä. Ottelu lohkon neljättä joukkuetta, Vimpeliä, vastaan kertoo paljon uudistuneen Kossun asenteesta, vaikka Vimpeli onkin eri painoluokan joukkue.

Koskenkorvan prosessia kannattaa seurata äärimmäisen tarkasti, sillä Superin pohjalla tilanne on se, että mikä tahansa 4-5 viimeisestä seurasta voi kauden päätteeksi joutua Superpesis-karsintaan ja pudota.

Koskenkorva on yksi näistä seuroista, mutta sen potentiaali riittää myös siihen, että se voi jopa pudottaa Kiteen ulos pudotuspeleissä, jos Kiteen kausi alkaa tökkiä samalla tavalla kuin vuosi sitten.

Pudotuspelipaikan pitäisi ainakin olla Kossun ylätavoitteena.

***

Koskenkorva on viime vuosina jumiutunut yhdeksi Superin pohjaseuroista. Viime syksynäkin se vältti putoamisen vasta kaatamalla karsintaottelussa Haminan otteluvoitoin 3-1.

Syksyllä Koskenkorvalla tuuli kunnolla. Viime kauden joukkueesta on poissa peräti kahdeksan pelaajaa: Otto Kauppinen ja Tampereen kautta koukannut Aku Kettunen siirtyivät Kiteelle, Ville-Veikko Olli Imatralla, Ville Veittikoski Pattijoelle ja Tony Latvala JymyJusseihin. Lisäksi Jere Dahlström, Veli-Pekka Yli-Hirvelä ja Jaakko Erkkilä ovat talvehtineet telakalla.

EHT: Leijonat to beat Switzerland! Check the odds and play at Mr Geen!

Koskenkorvalle jäivät kokeneemmasta kaartista Tuomas Tuohisaari, Juho Hakomäki ja Anttoni Jakobsson. Viime kauden joukkueesta jatkavat myös Aapeli Suvisalmi, Jesse Rantamäki, kesken kauden hankittu lukkari Lauri Vuollo ja Kannuksessa loppukauden pelannut Aleksi Rantala.

Uusia kasvoja Koskenkorvalla on peräti kuusi: Marko Pelkonen, Antti Kortteenperä, Santtu Luhtavaara, Ville Takala ja Matias Rauhala sekä Sotkamosta lainattu Niko Tuikka.

Uutena pelinjohtajana Mikko Vainionpään tilalla miesten sarjoissa debytoi Kossu-ikoni Antti Kuusisto.

***

Koskenkorvan muutokset ovat mielenkiintoiset. Vaikka joukkueesta lähti osaamista, muutokset ovat kokonaisuudessaan askel oikeaan suuntaan. Kuusisto tuo harjoitteluun ja pelaamiseen uudenlaisen vaatimustason ja joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joilla on edessään erinomainen näytönpaikka.

Nuorilta löytyy myös osaamista. Rantala, Kortteenperä ja Takala ovat lähtöisin Vetelistä, mutta jalostuneet Vimpelin kuuluisassa juniorivalssaamossa. Kortteenperä oli viime kaudella Kankaanpään paras pelaaja ja hänelle on suuri rooli tarjolla myös Koskenkorvalla.

Vuollo kuuluu nuorten lukkareiden lupaavaan kaartiin. Yksi hallipelien ja kesän mielenkiintoisia seurattavia asioita on, pystyykö hän haastamaan viime kaudella käsivammasta kärsineen Hakomäen joukkueen ykköslukkarina.

Koskenkorvan juniorityö oli 2010-luvulla retuperällä, mutta nyt sitäkin puolta on ryyditetty. Suvisalmi ja Kouvolan Ykköspesis-joukkueessa viime kaudella pelannut Rauhala ovat ensimmäisiä pilkahduksia siitä, että Koskenkorvan omastakin juniorimyllystä voi – ja tulevaisuudessa pitääkin – löytyä lupaavaa pelaajaverta.

Myös Kuusisto on mielenkiintoinen veto pelinjohtajaksi. Vainionpäällä oli oma tyylinsä johtaa ja toimia – ja Kuusistolla on omansa. Seinäjoen naisjoukkueessa hänen vaativuuttaan jopa hieman kavahdettiin, mutta Koskenkorvan kannalta Kuusisto voi olla juuri sellainen pelinjohtaja, jota pelaajat ja koko seura tässä kohtaa tarvitsee.

Kuusistolla on tukenaan komea pelaajaura ja hän on kouluttautunut systemaattisesti pelinjohtajaksi ja valmennustehtäviin. Siinä mielessä olisi pesäpallon – ja samalla Koskenkorvan – voitto, jos Kuusisto onnistuisi tehtävässään. Hänen kaltaisista uuden sukupolven kokonaisvaltaisista pelinjohtaja-valmentajista on edelleen kova pula.

***

Koskenkorva joutuu muutosten jälkeen rakentamaan monta osa-aluetta uudelleen.

Ykköskärki menee kokonaan uusiksi, mutta vaikka Kossu ei olekaan mikään nopea joukkue, se saa rakennettua Rantalan ja Kortteenperän ympärille tasoonsa nähden kilpailukykyisen ykköskärjen. Pelkonen korvaa Dahlströmin lyöjäjokerina ja hänelle tulitukea kotiuttajina antavat Kortelainen sekä numerolla lyövät Hakomäki ja Suvisalmi.

Ulkona mielenkiintoisin kysymys on aiemmin mainittu lukkarin tontti. Rantala ja Tuikka muodostavat etukentän ja linjassa johtavan pelaajan roolin ottaa Jakobsson. Muut linjat paikat menevät peluuttamisesta riippuen Kortteenperälle, Tuohisaarelle, Suvisalmelle, Takalalle ja mahdollisesti myös Hakomäelle. Taakse on kolme vaihtoehtoa: Rauhala, Luhtavaara ja Rantamäki.

Monet olivat huolissaan viime syksynä Koskenkorvan tilanteesta, mutta joskus muutos voi olla myös mahdollisuus. Tässä vaiheessa on turha vielä jakaa runkosarjan sijoituksia, mutta tällä hetkellä on todennäköisempää, että Kossu yllättää kesällä positiivisesti kuin se, että kaudesta tulisi samanlainen pannukakku kuin vuosi sitten.