Kouvola teki pelottoman ratkaisun heittämällä keltanokan avainroolin ykköskärkeensä

Aapo Kinnunen on ollut yksi kauden suurimmista yllättäjistä miesten Superpesiksessä.

PesäpalloViistopolkumies

Kouvola teki pelottoman ratkaisun heittämällä keltanokan avainroolin ykköskärkeensä

Aapo Kinnunen on tehnyt hyytävää jälkeä Kouvolassa tällä kaudella. Suorituksen arvoa nostaa se, että hän pelaa Superissa debyyttikauttaan.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 28.6.2023 | KUVAT All Over Press

Kouvolan Pallonlyöjien riveistä löytyy yksi tämän kauden suurimmista yllättäjistä – ja samalla vahva ehdokas Vuoden tulokkaaksi.

19-vuotias Aapo Kinnunen oli pelannut ennen tätä kautta junioripelien ja poikien Superpesis-otteluiden lisäksi vain Suomensarjassa ja Ykköspesiksessä, kunnes täksi kaudeksi käsky kävi Kouvolan Superin rinkiin.

Kinnusen päämenoksi ei oltu välttämättä vielä kaavailtu suuria, mutta talvikausi ja kesä ovat muuttaneet kaiken. Kinnunen sai mahdollisuutensa ja tarttui siihen kaksin käsin.

Eikä mahdollisuus ollut mikä tahansa mahdollisuus. Kinnunen heitettiin heti Superpesis-debyytissään toukokuussa numero kolmoseksi ja nyt nuorukainen on näillä näytöillä ommellut numeron hihaansa.

Ja juuri tämä on se yllätys: Kuinka viime kaudella Ykköspesiksessä pelannut pelaaja voi kylmiltään nousta Kouvolan tasoisessa joukkueessa pääpelintekijäksi?

***

Kinnunen on ollut mailassa vakuuttava. Hän on purkanut päätehtävänsä, kakkosvaihdon, 73,7 prosentin tehoilla. Myös kaikkien kärkilyöntien onnistumisprosentti on tulokaspelaajalle erinomainen, 61,1.

Kinnunen on ollut mailassa ennen muuta kylmäpäinen. Hän uskaltaa puhkoa linjaa ja osaa lyhyet taitolyönnit, mutta Kinnusen bravuurina on kakkospesän taakse putoava tarkka kumura. Sen lyöminen vaati itseluottamusta, sillä pallon on noustava etulukijan ylitse, mutta pudottava selvästi lähemmäksi kakkospesää kuin takarajaa.

Etenijänä Kinnunen on vielä kokematon, mutta nuorukaiselta löytyy myös nopeutta. Sekin on puoltanut hänen peluuttamistaan Kouvolan kivikovassa ykköskärjessä Tommi Mäentaustan ja Patrik Vartaman kanssa.

Ulkona Kinnunen on aloittanut Superpesis-uransa myös vakuuttavasti hoitamalla kolmosvahdin tontin takuuvarmasti. On ymmärrettävää, että ulkopelissä – kuten toki myös sisäpelissä – hänellä on vielä kehitettävää, mutta kello käy hänen edukseen.

***

Kinnusen myötä Kouvola on löytänyt ratkaisun ennen muuta ykköskärjen pääpelintekijän rooliin. Viime kaudella kolmosena käytettiin paljon jokerina pelannut Juho Hacklinia. Myös Matti Latvala joutui purkamaan paljon kakkosvaihtoa.

Hacklinin lähdettyä Joensuuhun, kysymys kuului, kuka olisi paras vaihtoehto kolmoseksi. Kysymystä vaikeutti se, ettei pelinjohtaja Iiro Haimi halunnut ”uhrata” tehtävään Latvalaa, jolla on tärkeä rooli yhtenä joukkueen pääkotiuttajista.

Nyt vastaus tiedetään, eikä Kinnusen asemaa avauksessa uhkaa kukaan, vaikka Kouvola saisikin kaikki miehet terveinä kehiin. Kinnusen onnistumisesta kertoo paljon se, että hän pudottaa avausyhdeksiköstä Matti Saukon, joka on ollut viime vuosina yksi suurista ilonaiheista Kouvolassa.