Kouvolalla on Vimpeli-tappiosta huolimatta kaksi suurta ilonaihetta

Aleksi Vainio on ollut alkukauden p

PesäpalloViistopolkumies

Kouvolalla on Vimpeli-tappiosta huolimatta kaksi suurta ilonaihetta

Vimpeli otti sunnuntain huippuottelussa niukan 2-1-voiton Kouvolasta. Molempien joukkueiden tilanne näyttää kauden alussa valoisalta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 21.5.2023 | KUVAT All Over Press

Mitä ottelu kertoi Vimpelistä?

Vimpeli menetti yllättäen jakson Pattijoelle ja se oli nyt lähellä kärsiä kotonaan 1-2-tappion Kouvolalle.

Vimpeli väisti kuitenkin Kouvolan luodin kahdesti – ensin toisen jakson neljännen tasoittavalla polttamalla Matti Latvalan juuri ja juuri kotipesään 1-2-tilanteessa ja sen jälkeen Supervuorossa hakemalla Patrik Wahlstenin läpilyönnin joesta. Monella vierasjoukkueella Wahlstenin lyönti olisi tarkoittanut jopa koko kentän tyhjentymistä, mutta Vimpelin tuntee jokensa ja tietää, miten pallo haetaan sieltä salamavauhtia. Siksi tuloksena oli nyt vain yksi juoksu.

Vaikka Kouvola olikin lähellä voittoa, Vimpeli oli kuitenkin kokonaisuudessaan parempi ja painostavampi joukkue. Muutenkaan Vimpelin alkukauden pisteiden pudottamisesta ei kannata huolestua. Sisä- ja ulkopeli ovat edelleen mestaritasoa, vaikka kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa sillä onkin ollut hieman samanlaisia käynnistymisvaikeuksia kuin Leijonilla MM-areenalla.

Sunnuntaina Vimpeli kaatui ensimmäisellä jaksolla lähinnä räpylävirheisiin ja heikkoihin kotiutuksiin, joiden kanssa sillä oli ongelmia läpi ottelun. Varsinkin Jukka-Pekka Vainionpäällä oli harvinainen iltapäivä, sillä hän pääsi yrittämään kotiutusta viidesti, mutta onnistui vain kerran.

Kokonaisuudessaan Vimpeli on alkukauden perusteella kuitenkin juuri niin vahva kuin sen voi olettaakin olevan. Erityismaininnan ansaitsevat Juho Heikkala, josta on tullut Severi Lassilan ohella Vimpelin johtava ulkopelaaja, sekä kopparipari Elmeri Anttila ja Mikko Vihriälä, joka pelasi jo viime vuonna erinomaisen kauden ja jatkaa samoilla nuoteilla tälläkin kaudella.

Kaikki siis hyvin Saarikentällä.

Mitä ottelu kertoi Kouvolasta?

Kouvola pelasi vahvan ottelun ja vaikka Vimpeli olikin pelillisesti parempi joukkue, Kouvola oli todella lähellä hakea Saarikentältä voiton. Voiton menettäminen kirpaisee aina, mutta paljon tärkeämpää on katsoa Kouvolan positiivisia asioita.

Kouvolan kauden ylle ilmestyi ennen kautta synkkä uhkakuva, kun ykköslukkariksi nostetun Elias Pitkäsen kerrottiin joutuvan käsileikkaukseen. Hän tilalleen kiskaistiin Aleksi Vainio Kouvolan Ykköspesis-joukkueesta.

Kauden kolme ensimmäistä ottelua ovat osoittaneet, että jos Vainio jatkaa samaan malliin, Kouvolan kausi ei häneen kaadu. Vainiolla on edelleen toki paljon kehityskohteita, mutta rutiini kasvaa kauden aikana. Hän ei kuitenkaan selvästikään hätkähdä pienistä, sillä Vainio on pelannut kauden ensimmäiset ottelut lukkarin vaativalla pelipaikalla kuin vanha tekijä.

Vainion vahvin ase on hänen matala syöttönsä, jonka vaikeutta korostaa ja alleviivaa se, että Vainio on pitkä lukkari. Kun syöttötuomarit ovat viimeinenkin uskaltaneet pudottaa metrin oikeasti metriin, lyöjät ovat ihmeissään Vainion matalan kanssa, sillä syöttö näyttää Vainion pitkään varteen verrattuna todella matalalta. Vainio on kuitenkin selkeästi opetellut tarkkaan sen, missä metrin raja kulkee ja hän uskaltaa liikkua rajalla taitavasti ja todennäköisesti kesän edetessä myös härskisti.

Toinen positiivinen ilonaihe Kouvolan kaudessa on lyöjäjokeri Patrik Wahlsten. Wahstenin viime kausi oli loukkaantumisten ja muiden vaikeuksien vuoksi synkeä, mutta nyt hän pelaa selvästi uudenlaisella itseluottamuksella ja luotolla.

Wahlstenin vaarallisuutta korostaa se, että hän ei useimmista muista lyöjäjokereista poiketen ole kumurajokeri, vaan sivaltelee kovia lyöntejä rohkeasti rajoihin, linjan yli ja saumoihin. Hän selkeästi nauttii pelinjohtaja Iiro Haimin rohkeasta peluuttamisesta ja siitä, että hänet on ainakin alkukauden perusteella nostettu selkeäksi ykkösjokeriksi.

Kouvolan tilanne näyttää muutenkin lupaavalta. Ulkopeli on edelleen joukkueen suurin vahvuus ja Kouvolalla on Vimpelin tavoin erinomainen kopparipari, Valtteri Hämäläinen ja Tommi Mäentausta.

Sisällä ainoa haaste on oikean koostumuksen löytäminen ykköskärkeen. Patrik Vartama oli sunnuntaina poissa kokoonpanosta, mikä selvästi sotkee Kouvolan ykköskärjen pelaamista. Kun Vartama palaa täyteen pelikuntoon, senkin ongelman pitäisi ratketa.

Runkosarjan lopullisia sijoituksia on turha vielä jakaa, mutta kauden alkusignaalien perusteella Kouvolan pitäisi olla suhteellisen varmasti matkalla TOP5:een.