Kova väite: Antti Pennanen voi ratkaista itse, nouseeko Ilves ensi kaudella mestariksi

Päävalmentaja Antti Pennasen ensi kauden työkaluja julkaistiin iso liuta maanantaina.

JääkiekkoLiiga

Kova väite: Antti Pennanen voi ratkaista itse, nouseeko Ilves ensi kaudella mestariksi

Ilves teki tukun laatuhankintoja, jotka ovat päävalmentaja Antti Pennaselle soveltuvia työkaluja. Mutta tekeekö Pennanen itse analyysissään mestaruuden voittamiseen johtavia johtopäätöksiä, pohtii Samuel Savolainen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.5.2023 | KUVAT Mika Kylmäniemi / All Over Press

Ilves julkaisi tuoreeltaan tukun uusia sopimuksia. Uusina pelaajina joukkueeseen liittyvät maalivahdit Jonas Gunnarsson ja Patrik Hamrla, puolustajat Niklas Friman, Arttu Pelli ja Joni Jurmo sekä hyökkääjät Oula Palve, Simon Stransky, Petr Kodytek, Juuso Könönen, Samuli Ratinen ja Ville Meskanen. Samuel, mitä ajattelet tässä vaiheessa ensi kauden Ilveksestä?

Mielestäni nipussa on nimiä, joita olisi hyvinkin voinut kuvitella Antti Pennasen nippuun ja toivomuslistalle. Niklas Friman ja Oula Palve esimerkiksi ovat Pennaselle tuttuja jo HPK-vuosilta, Palve jopa Jukurit-vuosilta. Joni Jurmo puolestaan on tuttu mies esimerkiksi Nuorista Leijonista. Sanon erikseen sen, että MM-kisoihin valittu Friman esimerkiksi on niin nöyrä, fiksu, tyylikäs ja sitoutunut pelaaja, että Ilves teki tässä todellisen huippuhankinnan. Palve puolestaan on taitelija, mutta uskon Pennasella olevan Palveen tuntevana valmentajana keinot, jolla Palve saadaan vietyä kohti Liigan kärkitasoa.

Arttu Pelli esimerkiksi on todella dynaaminen ja hyvä puolustaja, joka on toki jo pelannut EHT-turnauksissa, mutta jolla olisi kykyä ottaa vieläkin painavampaa jalansijaa Leijonissa. Myös Ville Meskanen vaikuttaa pelaajalta, jolla on potentiaalia nousta hyvästä pelaajasta Liigaan erinomaiseksi pelaajaksi.

Iso kysymysmerkki kuitenkin on maalivahtiosaston päällä. Vaikka Ilves on onnistunut hyvin esimerkiksi Marek Langhamerin scouttauksessa ulkomailta aikoinaan, on vielä tietysti epäselvää onko Jonas Gunnarsson miten hyvä maalivahti suhteessa kärkijoukkueiden kilpailussa. Juuso Könönen on varmasti pelaaja, joka soveltuu moniin rooleihin. Samuli Ratinen taas on työmyyrä ja polkukone. Simon Stransky muistetaan työteliäänä ja luisteluvoimaisena pelaajana Jukureista.

Kaiken kaikkiaan Ilves on menettänyt toki paljon, mutta paljon se on myös saanut. Ensimmäinen maistiainen kielen päällä maistuu siltä, että joukkue saattaa olla luonteeltaan, urheilullisuudeltaan, sitoutumiseltaan ja ominaisuuksiltaan enemmän Pennasen näköinen kuin mitä se oli viime kaudella. Joukkueessa on pelaajia, jotka ovat johdettavissa viimekautista paremmin ja uskallan arvioida tämänkin yksityiskohdan olleen Pennasen takaraivossa pelaajia napsiessa.

Varmasti Ilves vielä jotain naarauksia tulee tekemään, mutta tämä on signaali myös siitä, että Ilves rakentaa joukkuetta, jolla mestaruuden voittaminen on mahdollista. Jos vielä löytyy esimerkiksi aivan Liigan kärkitason huippusentteri tuohon remmiin, niin paketti alkaa olla herkullisella mallilla, etenkin jos maalivahtipeli nousee kärkitasolle.

Onko Ilves tällä materiaalilla ensi kaudella mestarisuosikki?

Pelaajamateriaali on toki tärkein yksittäinen asia, mutta yhtä lailla tärkeää on, millaista jääkiekkoa Ilves tulee pelaamaan ja kasvaako se sitä myötä potentiaalinsa edellyttämälle tasolle.

Olen aidosti sitä mieltä, että Ilveksellä on ensi kaudella viime kautta huomattavasti parempi mahdollisuus nousta mestariksi. Ja pitääkin olla.

Jos ajatellaan, että suuria seuroja pelaajabudjetiltaan on esimerkiksi – tietty näiden sisälläkin on eroja – niin ne ovat Tappara, Ilves, HIFK, Kärpät, Lukko ja TPS.

Tappara astuu suureen tuntemattomaan, kun joukkueen päävalmentajaksi nousee ruotsalainen Rikard Grönborg. On hyvin mahdollista, että Tapparan peli-identiteetti muuttuu radikaalistikin hänen alaisuudessaan. Ainakin itse suhtaudun hyvin varauksellisesti, että Grönborg osaisi tuosta noin vain eri pelikulttuureista tullessaan Tapparan peli-identiteetin selkäytimestään. Muillakin tavoilla voi voittaa, mutta jos tai kun identiteettiä muutetaan, se sisältää aina myös riskin. Selvää kuitenkin on, että Tapparalla on edessään massiivinen työ olla niin dominoiva voima kuin mitä se Jussi Tapolan johdolla viime kausina oli.

HIFK osoitti Ville Peltosen alaisuudessa osaavansa puolustaa hyvin, mutta hyökkäys- ja ylivoimapelaamisen organisoinnissa sillä on erityisen paljon tekemistä. Siitä täytyy antaa IFK:lle pisteet, että se päätyi kerrankin vahvistamaan valmennusta eikä aina vain ostamaan uusia pelaajia. Apuvalmentajaksi palkattu Marko Ojanen on kokenut koutsi ja ensimmäinen tuntuma on, että IFK teki hyvän vedon. IFK voi olla tätä kautta kovempi pala, jos sen peli kehittyy, mutta lähtökohtaisesti Pennanen on Peltosta kovempi ja moniosaavampi koutsi.

Kärpät on viime kauden sukelluksen ja Lauri Marjamäen kautta kysymysmerkki. Varmasti Kärpät parantaa – pakko on – mutta miten paljon? TPS:n prosessi alkaa uuden päävalmentajan myötä jälleen vähän alusta, mutta Tommi Miettisen pitäisi olla kova tekijä. Lukon päätös lähteä tähän kilpajuoksuun Tomi Lämsä kapellimestarinaan tuntuu puolestaan tässä vaiheessa merkilliseltä ratkaisulta.

Yritän siis sanoa tässä sitä, että Ilveksestä voisi täysin hyvin tulla Liigaan vaikka uusi Tappara ja Tapparasta uusi Ilves. Se kuitenkin riippuu paljon Pennasesta. Mutta tietysti sikäli myös seurajohdosta, että nyt täytyy tunnistaa mahdollisuus menestyä. Se hetki voi olla tässä ja nyt – ensi kaudella. Se on selvää, että Ilves-yhteisössä nälkä kasvaa ainakin syödessä ja kauaa ei enää pronssimitalit lämmitä.

Miksi se riippuu paljon päävalmentaja Pennasesta?

Tarkoitan lähinnä sitä, että jos Ilves jatkaa yhtä kurittomasti ja pelitavaltaan pystysuuntaisesti kuin miten se Pelicans-sarjassa pelasi, silloin heitetään kolikko ilmaan ja toivotaan sen kääntyvän oikein päin.

En mene nyt sen tarkemmin yksityiskohtiin – se on jo oman juttunsa aihe -, mutta jos Pennanen valmentaa rakenteiltaan parempaa, kiekkokontrolliltaan ja sijoittumiseltaan vahvempaa ja jatkumoiltaan loogisempaa jääkiekkoa, jonka hän osaa, niin Ilves voi ottaa pelillisen johtajuuden Liigassa. Nyt on kaikki mahdollisuudet siihen tarjolla ja Pennasella siihen eväitä.

On ehkä liioittelua sanoa, että Pennanen päättää nyt itse tuleeko Ilveksestä mestari, koska eletään vasta toukokuuta ja monet asiat voivat vielä muuttaa ensi kauden voimasuhteita, mutta jotain sellaista tässä asetelmassa tässä vaiheessa mielestäni on.

Odotan vesi kielellä näkeväni syksyllä millaisiin ratkaisuihin Pennanen on tullut. Nyt ei ole enää kokeilujen aika, eikä oikeassa olemisen tarpeen pitäisi antaa sokaista ja tulkita tilastoja pelkästään omaa asiaa tukevalla silmällä.

Lisäksi nyt Pennanen saa aloittaa prosessinsa kesästä alkaen alusta ja silloin pelillisen huoneentaulu pitäisi olla mietittynä päivästä numero yksi. Muuten peli menee ”sekavaksi”, kuten Pennanen itse pudotuspelien Ilvestä osuvasti luonnehti Ilveksen julkaisemalla videolla.