Kristian Pulli täräytti SE-hypyllä EM-pronssille – tämä on iso mitali koko yleisurheilulle

Yleisurheilu

Kristian Pulli täräytti SE-hypyllä EM-pronssille – tämä on iso mitali koko yleisurheilulle

Kristian Pulli teki sen, mitä kulisseissa jo hieman rohjettiin ennakoida. SE-hyppy 824 tuo Suomeen 20 vuotta odotetun mitalin EM-hallikisoista ja antaa Pullille myös varman olympiapaikan.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 5.3.2021 | KUVAT All Over Press

Kristian Pulli otti urallaan ison askeleen eteenpäin hyppäämällä SE-tuloksella pronssille EM-hallissa.

Viimeistään nyt on syytä uskoa, että kesän ulkoratojen SE-loikka 827 ei ollut mikään yksittäinen tuuripomppu. Kun talven keskellä pamahtaa 824, on nähtävissä, että Pullin perustaso on nousemassa pituuksiin, jotka tekevät hänestä jatkossa vakiokalustoa kaikissa niissä kisoissa, joihin maailman ja Euroopan parhaita kutsutaan hyppäämään.

Ja juuri niissä kisoissa päästään kilpailutilanteisiin, joissa on oikeasti mahdollisuus saada omasta kehosta esiin ne oman potentiaalin parhaat hypyt.

Se on erittäin iso asia Pullille. Nyt ollaan isojen asioiden kynnyksellä. On mahdollista nousta urheilijana uudelle tasolle, tavoitella yksittäisiä superhyppyjä jopa 830-850 maisemaan.

Sellaisilla hypyillä tavoitellaan ykköspaikkoja ihan missä kisassa tahansa!

Samalla Pullin kehitystarinaan tiivistyy ilmiö, joka on yhteistä koko suomalaiselle yleisurheilulle. Viime vuosina nähty positiivinen kehitysvire, jota koko lajiporukassa on ollut näkyvissä, saatiin vihdoin näkymään myös arvomitaliin oikeuttavana tuloksena. Hiljalleen koko lajille on avautumassa aivan uusi kehitysnäkymä.

Suomalainen yleisurheilu on nostamassa näkyvyyttään ja merkitystään myös kansainvälisillä kentillä – ei vain kiehtovana kotimaisena tv-viihteen muotona. Pullin mitali puhkaisi 20 vuoden kirouksen rikki EM-hallikisoissa, mutta samalla tämä mitali voi hyvinkin olla lähtölaukaus johonkin paljon isompaankin.

Jo näissä EM-kisoissa ainakin Nooralotta Neziri aitoo 60 metriä ja Lotta Kemppinen pinkoo saman matkan sileää mitalitaistelun tahdissa. Kristiina Mäkelä on kolmiloikassa lähellä samaa tahtia ja Ella Junnila ehti jo perjantaina varmistaa paikkansa naisten korkeusfinaalissa, jossa SE-tason hypyllä ollaan kiinni mitalitason lähistölle nostavissa sijoituksissa.

Lisäksi 19 urheilijan suomalaisjoukkue on EM-hallissa muutenkin tasolla, jossa ei olla vain osallistumassa alkuerissä. Sara Kuivisto ehti jo selvittää itsensä jatkoon 800 metrin alkueristä ja Joonas Rinne oli lähellä tehdä saman tempun 1500 metrillä – ja lauantaina on luvassa saman tason suorituksia lisää.

On hieno homma, että Pulli puhkaisi eräänlaisen muurin. 20 vuoden mitaliton kausi on ohi.

On hieno juttu, että ainakin Neziri, Kemppinen ja Mäkelä voivat tuoda uusia mitaleja jo näissä kisoissa.

Mutta parasta on, että tämän nelikon ohella koko maajoukkueryhmä on nostamassa tasoaan ja menestymässä mitalitaisteluiden taustallakin niin, että 2020-luvulla voi odottaa ainakin eurooppalaisista arvokisoista huomattavasti parempaa mitalisaalista ja finaalitason suorittamista kuin 2010-luvulla – myös ulkokentiltä.