KTP:n nousu Veikkausliigan on kolmen elintärkeän tekijän yhteissumma

KTP juhli Michael Ogungbaron johdolla nousua Veikkausliigaan Tammisaaren illassa.

Jalkapallo

KTP:n nousu Veikkausliigan on kolmen elintärkeän tekijän yhteissumma

KTP:n varmisti nousun ensi kaudeksi Veikkausliigaan heti Jussi Leppälahden avauskaudella kotkalaisseuran päävalmentajana.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.10.2022 | KUVAT All Over Press

KTP palaa yhden Ykkösessä pelatun kauden jälkeen takaisin Veikkausliigaan. Nousu varmistui jo kierrosta ennen sarjan päätöskierrosta, kun KTP voitti pomppuisella vieraskentällä EIF:in 2-1. Kotkalaisille olisi riittänyt sarjanousun varmistamiseen ja seurahistorian ensimmäiseen Ykkösen mestaruuteen jo tasapelikin.

KTP:n nousu on jalkapallon oikeanlaisen ketjun loppusumma. On erinomainen urheilujohto, joka ymmärsi tehdä töitä valmentajan skouttauksessa ja palkata valmennustiimin nimien sijasta osaamisen perusteella. Sen lisäksi urheilujohto rakensi yhdessä valmennusjohdossa hyvin kootun joukkueen, joka on nopeasti omaksunut valmennuksen opit.

KTP oli tämän kauden paras joukkue Ykkösessä ja ansaitsee kiistatta nousunsa. Tämä on valmentaja Jussi Leppälahdelle ja hänen tiimilleen kova työnäyte ja antaa myös Leppälahdelle ison määrän uskottavuutta valmentajana. Leppälahti on ollut valmentajana normaalia suuremman suurennuslasin alla, sillä hän arvioi aiemmin Urheilulehdessä ja Elmossa usein kovallakin kädellä nykyisiä kollegoitaan. Toki aiheesta, mutta monet odottivat ja jotkut jopa toivoivat Leppälahden epäonnistuvan valmentajana.

Leppälahti teki jo hyvää työtä aiemmissa pesteissään EPS:ssä ja Jipossa. Sen lisäksi hän toimi akatemiavalmentajana myös Birmingham Cityssa ja Northampton Townissa.  Nyt tämä vuosien kova työ palkittiin sarjanousulla Veikkausliigaan, mutta Leppälahden tuntien tätä kovaa työtä seuraavien kovien kauden päättäjäisjuhlien jälkeen alkaa välitön valmistautuminen ensi kauteen. Varmasti Kotkassa on mietitty jo valmiiksi monia asioita – niin valmennuksellisia ja toiminallisia kuin pelaajapoliittisiakin.

***

KTP:n nousun varmistanut ottelua EIF:iä vastaan oli tyypillistä KTP:tä. Se jauhoi Tammisaaren illassa EIF:in hiljalleen palasiksi tutuilla vahvuuksillaan.

Ensimmäisen jakson alku sekavahkoa jalkapalloa, mutta sitten KTP sai pelinsä jengoilleen. Tammisaaren kenttä hidasti peliä ja teki pelaamisesta haastavaa. Ensimmäisen jakson puolivälin jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue. EIF kärsi koko ajan vakavammista ongelmista pelaajien välimatkojen kasvaessa, mikä on edelleen ehkä se yleisin ongelma suomalaisjoukkueilla.

Kotkalaiset löysivät koko ajan paremmin tilat EIF:in puolustuslinjan edessä. Laidoilla KTP:n laitakaksikoiden yhteistyö toimi hyvin taskussa olevan pelaajan houkutellessa EIF:in laitapuolustajan mukanaan keskelle. Wing-backit säestivät näissä tilanteissa tekemällä hyviä syvyysjuoksuja ylösnousseen laitapuolustajan selustaan. KTP vaihteli hyvin etenemistään, mikä osaltaan aiheutti EIF:in muodon venymisen.

Kirsikkana kakun päälle Leppälahden valmennustiimi oli valmistautunut jälleen hyvin erikoistilanteisiin. KTP sai neljästä kulmapotkusta kahdesti pallon maaliin, mutta maaleista toinen hylättiin hiukan kyseenalaisesti. Lisäksi yhdestä kulmasta KTP sai vapaan puskun hyvältä alueelta.

EIF:in passiivinen aluepuolustus oli toki heikkoa, mutta se ei ota mitään pois kotkalaisten hyvästä valmistautumisesta. Nämä ovat juuri niitä pieniä taktisia asioita, joilla peleistä voi repiä etua omalle joukkueelleen.

Ratkaiseva hetki ottelussa oli lopulta KTP:n rangaistuspotkuun johtanut nopea hyökkäys, joka johti myös EIF:in toppari Bruno Mirandan ulosajoon. Kapteeni David Ramadingaye oli jääkylmä pilkulta ja hänen maalinsa lopulta riitti jo kotkalaisten nousujuhliin.

***

Ensi kautta ajatellen KTP on mielenkiintoisessa tilanteessa. Heillä on valmennus, joka ajattelee terveellä tavalla jalkapallosta. Kotkalaisten pelaamisesta on löydettävissä paljon samoja periaatteita kuin Vesa Vasaran FC Hongalla.

KTP:n nousun myötä Veikkausliigassa on ensi kaudella yksi joukkue lisää, joka pyrkii pelaamaan jalkapalloa terveiden periaatteiden pohjalta. Haaste ei ole kuitenkaan helppo. Pelaamista on kehitettävä edelleen, sillä Veikkausliigan vaatimustaso on eri luokkaa kuin Ykkösessä. On myös mielenkiintoista nähdä, millaisia hankintoja Kotkaan saadaan houkuteltua ensi kaudeksi.

Olisi suomalaisen jalkapallon etu, jos KTP saisi koottua Leppälahdella riittävän hyvän joukkueen Veikkausliigassa. Jipossa Leppälahti oli Ykkösessä mahdottoman tehtävän edessä, sillä Jipon pelaajabudjetti oli sarjan ylivoimaisesti pienin ja pelaajamateriaali sarjan heikoin.

Tämä on myös hyvä Kotkassa tiedostaa. Hyvä prosessi ja vahva taktinen osaaminen vievät asioita valtavasti eteenpäin, mutta jossain kohtaa rajat tulevat vastaan, jos pelaajamateriaali on vajaa.