F1 otti kovan linjan rasismiin – suurlupaukselle potkut, legendalle varikon portit menossa kiinni

Virolainen Jüri Vips oli F2-sarjan MM-pisteissä seitsemänä, mutta se nuorta lupausta pelastunut. Potkut tulivat.

Formula 1

F1 otti kovan linjan rasismiin – suurlupaukselle potkut, legendalle varikon portit menossa kiinni

Rasismin kanssa ei ole vara leikkiä yhtään formuloissa - sen Jüri Vipsin potkut ja Nelson Piquetin nostattama myrsky osoittavat.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.6.2022 | KUVAT All Over Press

Kokenut F1-toimittaja Erkki Mustakari tervehtii ilolla formula ykkösten tiukkaa linjaa rasismin vastaisessa taistelussa.

Red Bull antoi potkut 21-vuotiaalle kuskilupaukselleen Jüri Vipsille virolaiskuskin käytettyä rasistista ilmausta laajalle ja nopeasti levinneessä livestriimauslähetyksessään.

Myös lajin kolminkertainen maailmanmestari Nelson Piquet uhkaa joutua persona non grataksi formulavarikoilla, kun julkisuuteen tuli viime marraskuussa tehty nauhoite, jolla Piquet käytti Lewis Hamiltonista rasistista ilmaisua.

”Vipsin erottaminen oli suoraselkäistä toimintaa Red Bullilta. Kaikki rasismi on kaikissa muodoissaan kiellettyä niin formuloissa kuin muissakin urheilulajeissa, ja jos päätöksiä ei teoilla tueta, vesittyy koko päätös. Sammakoita ei siis sovi päästellä suustaan enää missään tilanteissa. Red Bullilla päätettiin nyt, ettei siellä katsota lainkaan läpi sormien enää mitään rasistisia lausuntoja”, Mustakari toteaa.

Best odds for the whole Silverstone weekend at Expekt. Check the odds now!

”Aiemmin nuoret kuljettajat saivat hieman liekaa asioissa, mutta nyt asiat ovat muuttuneet. Esimerkiksi Haasin Nikita Mazepinilta saatiin kuulla suusta kaikenlaista, mutta nyt niitäkään ei tarvitse enää kuunnella Mazepinin saatua potkut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Sekin oli suoraselkäinen päätös Haasilta.”

”Myös Piquet on saanut ansaitusti valtavasti arvostelua osakseen ja varikko taitaa mennä nyt mennä lukkoon Piquelta, vaikka brasilialainen on kolminkertaisena maailmanmestarina lajilegenda”, Mustakari ennakoi.

Rasismin vastainen taistelu on levinnyt laajalti urheiluun. Jalkapallokentillä pelaajat polvistuvat ennen pelaamista ”No Racism” -teemalla. Mustakari uskoo kuitenkin konkreettisten tekojen voiman olevan suurempi kuin mielenilmaisuiden.

”Kyllä konkretia on se, joka vie asioita eteenpäin. Elämme maailmassa, joka pienenee koko ajan, mutta tavat eri maailmankolkissa pysyvät pitkään pinttyneinä. Siksi on tärkeää tehdä juuri tällaista konkreettisia päätöksiä, mitä Red Bulli teki Vipsin kohdalla.”

”Vips oli Red Bullin testikuljettaja, joka ajaa edelleen F2-sarjaa ja on MM-pisteissä seitsemäntenä. Hän on edelleen lahjakas kuljettaja, mutta nyt hänen uransa jatko tulee olemaan huomattavan paljon vaikeampi. Silti ymmärrän, että jos konkretiaa ei tässä asiassa ala olla, ei muutostakaan tule”, Mustakari sanoo.