Kuinka NHL:n suurin suomalaistähti voi olla Vuoden urheilija -äänestyksessä vasta 12:s?

Mikko Rantasen suuruus ymmärretään paremmin maailmalla kuin Suomessa.

JääkiekkoNHLVuoden urheilija

Kuinka NHL:n suurin suomalaistähti voi olla Vuoden urheilija -äänestyksessä vasta 12:s?

Ketkä ovat NHL:n parhaat suomalaiset juuri nyt? Ja mistä kertoo se, NHL:n suurin suomalaistähti oli Vuoden urheilija -äänestyksessä vasta 12:s?

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 30.1.2022

1. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

On käsittämätöntä ja hieman surullista, että Suomessa suuren yleisön keskuudessa tunnetaan paremmin Patrik Laineen automerkki tai Jere Karalahden sekoilut kuin Suomen tämän hetken paras NHL-pelaaja. Mikko Rantanen ei kuitenkaan ole vain tämän hetken paras suomalainen NHL-pelaaja vaan yksi kaikkien aikojen suomalaisista pelaajista. Viimeisen kahden kauden aikana Rantanen on paiskonut täysin hävytöntä jälkeä Coloradossa – 91 ottelussa 117 pistettä.  Suomessa Vuoden urheilija -äänestyksessä sillä pääsee kuitenkin vain sijalle 12. Tuskin se Rantasta kiusaa, mutta enemmänkin huomiota Rantanen olisi ansainnut, sillä Coloradolla on tällä hetkellä koko NHL:n paras pistekeskiarvo ja Rantanen on joukkueensa toiseksi pistemies tällä kaudella.

2. Aleksander Barkov, Florida Panthers

Aikoinaan Suomessa murehdittiin, että Aleksander Barkovin uran parhaat vuodet menevät viemäriin Floridassa. Enää ei murehdita, sillä Florida on yksi NHL:n parhaista joukkueista – ja ollut kaikista tulivoimaisin. Barkov on siitä erityinen suomalainen jääkiekkoilija, että hänen kohdallaan ei ole tarvinnut itkeä huonoista ketjukavereista tai joukkueesta, sillä Barkov on osoittanut olevansa todellinen supertähti tekemällä joukkuetovereistaan parempia. Viime vuoden Selke-palkinto NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle – ylivoimaisella äänivyöryllä – ei mennyt väärään osoitteeseen.

3. Juuse Saros, Nashville Predators

Jos olympialaiset olisi pelattu NHL-pelaajien kesken, olisi Suomen ehdoton ykkösmaalivahtivalinta ollut Juuse Saros. Nashvillea ei moni laskeskellut edes pudotuspelitaistoon, mutta tällä hetkellä joukkue on läntisessä konferenssissa kakkosena. Siitä suuri kiitos kuuluu Sarokselle, joka ei hänkään itsestään meteliä juuri pidä. Minä kuitenkin pidän – ja sanon, että Saros pelaa jälleen niin vahvaa kautta, että häntä on mahdotonta ottaa laskuista pois NHL:n parhaalle maalivahdille ojennettavan Vezina-palkinnon mahdollisena saajana. Seuraava haaste ja askel uralla Sarokselle on, että hän voittaa ja loistaa joukkueensa kanssa myös pudotuspeleissä. Niissä peleissä nimittäin pelaajien suuruus todella mitataan.

4. Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Jääkiekkotietokone Sebastian Aho on Carolinan tärkein ja tehokkain hyökkääjä, jonka kokonaisvaltaista pelaamista voi vain ihailla. Aho on hyvä oikeastaan kaikessa ja heikkouksia on vaikeaa nimetä – jopa aloittajana hän on NHL:n parhaimmistoa. Kyky tehdä ahtaaseen paikkaan ajautuessaan jokin nerokas siirto on lähes taidetta. NHL:n senttereiden ehdotonta kermaa.

5. Roope Hintz, Dallas Stars

On makuasia laittaako tähän Miro Heiskasen vai Roope Hintzin. Niin kovassa liekissä Hintz kuitenkin lepattaa, ettei häntä voi sivuuttaa listalta. Edelliseen viiteen otteluunkin Hintz on rusikoinut tehot 4+4 ja on suomalaisten pistepörssin viidentenä vain pisteen päässä Aleksander Barkovista ja Mikael Granlundista. Noussut NHL:n eliittihyökkääjäksi – ja kaasujalka on ollut viime aikoina pohjassa hitaammin käynnistyneen alun jälkeen entistä painavammin.