Kultasormen lähtö ravistelee Red Bullia ja voi suistaa sen valtaistuimeltaan

Adrian Newey on rakentanut kahdesti ylivoimaisen F1-auton Red Bullille.

Formula 1

Kultasormen lähtö ravistelee Red Bullia ja voi suistaa sen valtaistuimeltaan

Adrian Neweyn lähtö on Red Bullille valtaisa takaisku, joka Erkki Mustakarin mukaan uhkaa romuttaa tulevina vuosina tallin ylivoimaisuuden.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.4.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Red Bullin F1-tiimin pitkäaikainen suunnittelija ja tekninenjohtaja Adrian Newey, 65, haluaa jättää tallin.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari epäilee, että Newey voi samalla jättää myös koko lajin.

”Tätä siirtoa ei voi pitää mitenkään yllätyksenä. Taiteilijan työrauha tallissa on mennyt, siellä isosti vellovan valtataistelun seurauksena. Newey on jo sillä iällä, että tuntee varmasti nähneensä ja kokeneensa lajissa kaiken. Häntä eivät tällaiset tyrskyt kiinnosta.”

”Hänen suunnittelustinttinsä on pelkästään Red Bullilla kestänyt melkein 20 vuotta ja hän on työskennellyt sitä ennen myös Williamsilla ja McLarenilla. Pitkä ura britillä on jo takanaan. Hän on myös upporikas, joten taloudellista tarvetta F1-suunnittelu-uran jatkumiselle ei ole.”

Neweyn lähtö vaikuttaa Red Bullilla isosti muutenkin. Tekninen velho on ollut mukana monissa muissakin juomajätin autoprojekteissa.

”Muutos on aina mahdollisuus. Neweyn työ on ollut sellaista, että se vaatii matkustamista koko ajan. Kokemuksen äänellä voin sanoa, että kun on käynyt Sao Paulossa 23 kertaa, niin sitä ei ihan samalla lailla enää innostu.”

Neweyn on uutisoitu saaneen työtarjouksia muista F1-talleista. Ainakin Aston Martin ja Ferrari ovat kiinnostuneita hänen osaamisestaan.

”Jos Newey jatkaa formula ykkösten parissa, uskon hänen haluavan keskittyä vain suunnitteluun ja mieluummin paikallaan olevan tehtaan suojissa. Hän on osoittanut olevansa erittäin taitava suunnittelija, joten hän olisi merkittävä palanen mille hyvänsä kärkikastin sijoja havittelevalle tallille. Siltä, joka hänet lopulta työryhmäänsä saa, voidaan lopulta odottaa todella paljon.”

”Silti pitää muistaa, että suunnittelu on vain yksi osa menestyvää tallia ja teknistä ryhmää, muitakin osa-alueita tarvitaan. Neweylla on kuitenkin lisäksi sellainen erikoisuus, että hän on itse ajanut kilpaa pikkuluokissa tässä vuosien varrella paljon. Hänellä on hyvin raikas tuntuma myös kuskien maailmaan.”

Viestikohun vuoksi tornadon silmässä elävälle Red Bullin tallipäällikkö Christian Hornerille Neweyn lähtö on Mustakarin mukaan massiivinen isku.

”Newey oli valttikortti Hornerin pakassa ja kohta sitä ei enää ole. Tämä voi tarkoittaa myös sitä, että Red Bullilta lähtee pian toinenkin nimimies. Myös Hornerilla on parikymmentä vuotta Red Bull -elämää elettynä, joten hänkin voi tulla sellaisiin aatoksiin, että voi elämässä muutakin tehdä.”

”Tosin aika harva luopuu paikastaan tällä alalla vapaaehtoisesti – mutta tiedetäänhän esimerkiksi Eddie Jordanin aikoinaan tehneen niin.”

Red Bullin tähtikuski Max Verstappenilla on sopimus tallin kanssa kauden 2028 loppuun. Se tiedetään, että esimerkiksi Mercedes on ollut hollantilaisesta vahvasti kiinnostunut Horner-jupakan aikana.

”Ilman Neweya Red Bullin tulevaisuus on usvainen. Newey on toki vain yksi tekijä, mutta Red Bullin auto ei välttämättä ole jatkossa niin ylivoimainen kuin nyt. Se saattaa taas pudottaa Max Verstappenin tavallisten kuolevaisten kastiin. Niin tapahtui jo Lewis Hamiltonille Mercedeksellä. Hyvä kuski ei ole mitään ilman hyvää menopeliä.”

”Verstappen ja Helmut Marko pitävät tiukasti yhtä ja sen Horner on saanut tuntea nahoissaan. Horner ja Marko ovat tämän hetken suurimmat valtapukarit Red Bullilla. Neweyn lähtö on kuitenkin iso asia myös kuskeille ja aivan varmasti myös Verstappen pohtii omia siirtojaan tällä hetkellä hyvin tarkasti”, Mustakari uskoo.