Kumpi on suomalaisten F1-kuningas – Mika Häkkinen vai Kimi Räikkönen?

Muu urheilu

Kumpi on suomalaisten F1-kuningas – Mika Häkkinen vai Kimi Räikkönen?

Kimi Räikkönen päättää satumaisen F1-uransa sunnuntaina Abu Dhabissa. ElmoTV:n raati pani Kimi-viikon kunniaksi suomalaiset F1-kuljettajat paremmuusjärjestykseen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.12.2021

1. Mika Häkkinen

Edelleen kaikkien aikojen suomalaiskuljettaja formula ykkösissä. Kaksinkertainen maailmanmestari, joka nousi Adelaiden hurjan onnettomuuden jälkeen kuolemanporteilla vuosien 1998 ja 1999 maailmanmestariksi. Parhaimmillaan maaginen ja rohkea, mistä paras esimerkki oli legendaarinen Zonta Sandwich Spassa 2000. Kadotti motivaationsa ja vetäytyi radoilta kauden 2001 jälkeen ja antoi jakkaransa McLarenille Kimi Räikköselle. Ajoi urallaan 20 MM-voittoa, 26 paalua ja 51 palkintopallisijoitusta.

2. Kimi Räikkönen

Suomalaisten suuri rakkaus, joka valokaari on pysynyt kirkkaana, vaikka kaikkein juhlavin menestys jäikin 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle. Kruunasi rakettimaisesti alkaneen uransa ajamalla avauskaudellaan 2007 Ferrarilla maailmanmestariksi. Vetäytyy sunnuntaina radoilta kaikkien aikojen eniten F1-kisoja ajaneena kuljettajana. 352 kisaa, 21 voittoa, 18 paalua ja 108 palkintopallosijaa.

3. Keke Rosberg

Suomalaisen F1-historian tärkein pioneeri – monessa mielessä. Oli pitkään pilkan ja ivan kohde, kunnes ”turboton Rosberg” pääsi kokeilemaan Williamsin F1-autoa syksyllä 1981. Ja sitten se oli yhtä menoa. Kruunattiin vuonna 1982 maailmanmestariksi, vaikka voitti vain yhden F1-kisan yhdellä historian erikoisimmista kausista. Vetäytyi radoilta 1985 voitettuaan urallaan yhteensä viisi GP:tä.

4. Valtteri Bottas

Räikkösen ohella toinen urhoollinen siniristilipun kantaja viime vuosien F1-areenalla. Joutunut kuitenkin kiusalliseen paikkaan Mercedeksellä, sillä toisin kuin Nico Rosberg, Bottas ei ole kyennyt haastamaan Lewis Hamiltonia kuin yksittäisissä kisoissa ja yksittäisissä aika-ajoissa. Ajanut urallaan 10 voittoa, 20 paalua ja ollut palkintopallilla 67 kertaa. Siirtyy ensi kaudeksi Alfa Romeolle.

5. Mika Salo

Legendaarisen Mika-Mika -F3-sarjan toinen suomalaisässä, jonka uraa sotkivat kaiken näköiset sattumukset ja takaiskut. Sai suuren tilaisuutensa tuuratessaan kaudella 1999 loukkaantunutta Michael Schumacheria Ferrarilla. Olisi voittanut Hockenheimin GP:n ilman tallimääräystä. Sen jälkeen meno hyytyi – suomalaisväitteiden mukaan siksi, että Ferrari alkoi tarkoituksella säätää Salon autoa heikommaksi kuin Eddie Irvinen.

6. Heikki Kovalainen

Maailman nopein Heikki, joka sai kaksi huimaa tilaisuutta – ensin Renaultilla ja sitten McLarenilla. Ei pystynyt kuitenkaan käyttämään tilaisuuksiaan hyväksi. Saavutti uransa ainoan GP-kisan voiton McLarenilla Unkarissa 2009. Ura hiipui pikkutallien kautta ulos formula ykkösistä.

7. Jyrki Järvilehto

1980-luvun ensimmäisen suomalaisen F3-tähti, joka antoi viitteitä uuden suomalaisaallon noususta formuloihin. Nousujohteinen ura avasi portit Michael Schumacherin tallikaveriksi Benettonille, jolla Schumacher voitti 1994 maailmanmestaruuden. Ajoi kuitenkin rajun kolarin ennen kautta, eikä päässyt enää sen jälkeen koskaan samanlaiseen vireeseen kuin aiemmin.

8. Leo Kinnunen

1970-luvun suuri suomalainen pioneeri, joka teki historiaa osallistumalla ensimmäisenä suomalaisena F1-kuljettajana MM-sarjaan. Osti auton John Surteesilta, mutta auto osoittautui sudeksi. Kinnunen selviytyi sillä Anderstorpin F1-kisaan 1974 ja joutui ratkaisemaan, ajaako hän muutaman kierroksen muiden mukana vajaalla tankilla vai jyrääkö hän kierroskaupalla muiden perässä koko kisan. Päätti ajaa tyhjällä tankilla. Menovesi riitti kahdeksaan kierrokseen ja ja se oli siinä.

9. Mikko Kozarowitsky

Toinen 70-luvun pioneeri. Osallistui kahteen kisaviikonloppuun, joista toisessa selvityi esikarsinnasta aika-ajoihin, muttei itse kisaan. Näin Kozarowitskylla ei ole tilillään yhtään MM-starttia.