KuPS on lipumassa pelillisesti väärään suuntaan, mutta myös KTP:llä riittää säätämistä

Sebastian Dahlströmiltä ja KuPSilta jäi kaksi pistettä perjantaina Kotkaan.

JalkapalloVeikkausliiga

Viime kauden hopeajoukkueella KuPSilla on kahden ottelun jälkeen vasta piste. Tekemistä riittää Kuopiossa - mutta myös Kotkassa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.4.2023 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga: KTP-KuPS 0-0

Asetelma

Kumpikin joukkue hävisi kotonaan Veikkausliigan avauskierroksella ja varsinkin KuPSilla on paine saada pistetilinsä auki. KTP:lle tämä on toinen kova ottelu putkeen sarjan alkuun. Lähtökohtaisesti tasapeli tai voitto ottelusta olisi viime kauden hopeajoukkuetta vastaan bonusta.

Veikkausliigan avauksessa KTP pelasi kelvollisesti vahvaksi ennakoitua AC Oulua vastaan, mutta taipui ottelussa lukemin 0-2. Vaikka tulostaululla tilanne oli selvä, KTP loi ottelussa tukun hyviä hyökkäyksiä. Mikan talviteräisyys läpiajoissa ja KTP:n puutteellinen toiminta parissa oman pään tilanteessa kävivät kalliiksi. Peli näytti kuitenkin olevan jo siinä kunnossa, että jatkossa tältä joukkueelta voi vaatia paljon.

KuPS pelasi sarja-avauksessaan tahmeasti kotonaan Interiä vastaan ja hävisi ottelun lopulta 1-2.

KuPSin keskeiset haasteet liittyvät vahvasti liian pitkäksi venyvään muotoon pallollisessa vaiheessa. Kolmen topparin linja jää usein liian alas ja KuPSin on vaikea puolustaa pallonmenetyksen jälkeen tätä isoa tilaa muotonsa sisällä. Tällaisesta tilanteesta käynnistyi myös Interin 2-1-voittomaaliin johtanut hyökkäys.

Toinen asia puolustamisessa on omien vastuiden ymmärtäminen. Esimerkiksi laidoilla KuPSilla meni välillä roolit sekaisin ja palloa seurattiin puolustaessa liikaa.

Pallollisessa pelissä KuPSilla on aihioita hyvälle pelaamiselle, mutta siinäkin välillä liian pitkät välimatkat vaikeuttavat syöttöpeliä ja pallo menetetään turhan usein.

Urho Nissilän tilanne ei myöskään ole optimaalinen. Keskikentän moottori on sivussa loukkaantumisen takia, eikä matkannut mukaan Kotkaan.

Ennakkoon Kotkassa oli luvassa siis hyvin mielenkiintoinen ottelu, josta oli odotettavissa hyvin tapahtumarikas.

Ensimmäinen puoliaika

KTP:lta avausjakso meni monelta osin penkin alle. Ottelun kuva muodostui tästä syystä sellaiseksi, että KuPS pääsi napsimaan helppoja riistoja keskialueella ja painamaan pelin jatkuvasti KTP:n päätyyn.

Pasi Tuutti oli organisoinut joukkueensa siten, että tavoite oli tukkia KTP:n pelaaminen keskellä kenttää. KTP yritti sitkeästi murtaa KuPSin tulpan huonolla menestyksellä.

Taktinen näkökulma pelissä on kuitenkin vain yksi asia. KTP:n pelaajien henkilökohtainen valmius tähän otteluun vaikutti olevan kadoksissa. Ensimmäisen 45-minuuttisen aikana nähtiin monta tilannetta, joissa KTP hävisi kaksinkamppailut, pelaajat eivät liikkuneet pelattavaksi tai tehneet, mitä oli sovittu.

Puhutaan siis ihan perusasioista, jos halutaan pelata jalkapalloa. Mukana on varmasti myös nousijajoukkueelle tyypillistä hermostuneisuutta uuden kauden alussa, mutta tähän ei kovin montaa ottelua ole varaa.

Avain KTP:llä olisi ollut laidoilla, josta sitten peli olisi saatu käyntiin ja KuPS laitettua puntariin. Minun on mahdotonta uskoa, että Jussi Leppälahti on pakottanut joukkueensa hakkaamaan päätä seinään keskeltä kenttää, kun esimerkiksi Lassi Nurmos oli vapaa pelaaja koko puoliajan.

Näissä laitatoiminnoissa oli muutenkin parannettavaa. ja KTP ajautui pelaamaan laidoilla liian korkealla olleille laitureilleen negatiiviseen peliasentoon 1v1-tilanteeseen, mikä johti vain menetyksiin ja pelin tyrehtymisiin.

Leppälahden valmennustiimi ei varmasti tule kauden aikana muuttamaan ideologiaansa johonkin ’’riskittömämpään’’ pelitapaan, vaan KTP:n on nyt yhdessä saatava ajatus kulkemaan kentällä. Tällaisiin puoliaikoihin joukkueella yksinkertaisesti ole varaa.

KuPSin on syytä olla hyvin pettynyt, että puoliajalla taululla oli 0-0 lukemat, KTP:n puolestaan hyvin kiitollinen.

Toinen puoliaika

Toisella jaksolla KTP paransi hiukan otteitaan KuPSin hellittäessä hiukan prässiään. Pyrkimys oli selvästi pelata enemmän laitojen kautta.

Myös KuPS oli muokannut alusta saakka puolustusmuotonsa KTP:n mukaan. Se mairittelee nousijoita, mutta tässä taktisessa taistossa Tuutti veti pitkälti pitemmän korren, sillä KTP ei saanut laidoilta rakennettua riittävää etulyöntiasemaa, eikä pystynyt sitä ratkaisua pelin sisällä ratkaisemaan.

Yksi ratkaisu olisi ollut laskea Jack De Vries alemmas laidallaan, jolle Nurmos olisi pelannut pallon ja lähtenyt itse perään takakierrolla tai in-lapilla. Näin KTP olisi saanut luotua laidalle 2v1-tilanteen, joka olisi voitu käyttää samalta kaistalta etenemiseen tai sitten vaihtaa kaistaa keskustan kautta KuPSin muodon joutuessa reagoimaan tähän laidan alivoimatilanteeseen.

Tämä olisi johdonmukaisesti toteutettuna johtanut KTP:n hallintaan ja mahdollisuuteen vaihdella pelin painopistettä laidalta toiselle, mikä olisi tuonut paikat murtautua KuPSin puolustuslinjan eteen tai laidoista laitapuolustajien selustaan.

KuPS ei saanut toisella jaksolla hyökkäämisestään oikein mitään irti, kun ajatellaan missä KuPSin tavoitteet ovat. Toki maali oli lähellä pariin otteeseen, ja KTP olisi pitänyt laittaa maksamaan oppirahoja isosti.

Joukkueen muoto pysyi paremmin kasassa kuin Interiä vastaan, mutta hyökkäämisessä on edelleen puutteita. KuPS ei saa riittävästi aloitteita vastustajan linjan taa, eikä lopulta pelaajien sijoittuminen ole riittävän hyvää, jotta kuopiolaiset saisivat luotua johdonmukaisesti uhkaa vastustajan maalille.

Analyysi

Tasapeli oli KTP:lle kuin voitto heikon ensimmäisen jakson jälkeen. Toisen jakson taistelu oli sitä, mitä joukkue vähintään peleissään tarvitsee. Pelaajien on saatava ajatukset kasaan, eikä kentälle voi mennä miettimään.

Tässä on myös valmennusjohdolla iso rooli: miten joukkue saadaan rentoutumaan ja pelaamaan paremmalla itseluottamuksella. Odotan Leppälahden joukkueelta parempaa jatkossa – ja taistelutasapeli KuPSia vastaan voi olla hyvinkin iso asia kotkalaisten kopissa.

KuPS ja Tuutti alkavat olla jo kahden pelin jälkeen paineen alla. Tulosta tarvitaan ja ennen kaikkea pallollinen peli on saatava raiteilleen. Kuopiolaisten peli on liikaa yksittäisten pelaajien toimintoja, eikä sovittua usean pelaajan yhteistyötä liikaa kentällä näy.

Tämä epämääräinen pallollinen vaihe aiheuttaa luonnollisesti pallonmenetyksiä ja vaikeuttaa puolustamista.

Tällainen pelaaminen vie KuPSin kauas siitä jalkapallosta, mitä joukkue haluaisi pelata. Liikaa ei Kuopiossakaan kannattaisi kahden pelin jälkeen synkistellä, vaan lähteä ratkomaan näitä haasteita. Henkinen puoli on isossa roolissa siis myös KuPSin haasteiden keskellä.