Hiihdon MM-kisat on niin absurdi näytelmä, että kuka tahansa voi yllättää – jopa suomalaiset

Joni Mäki on yksi potentiaalinen yllättäjä MM-laduilla.

Muu urheilu

Hiihdon MM-kisat on niin absurdi näytelmä, että kuka tahansa voi yllättää – jopa suomalaiset

Hiihdon MM-kisat järjestetään niin kummallisen treenikauden jälkeen ja niin kummallisissa olosuhteissa, että kotosohvilla on syytä varautua mihin tahansa. Suomen mataliin kisatoiveisiin tämä kummallisuus tuo mahdollisuuden jokerikorttiin.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 24.2.2021 | KUVAT All Over Press

Hiihdon MM-kisat järjestetään, etenkin maastohiihdon osalta, harvinaisen oudossa todellisuudessa. Koko treenikausi on ollut erilaisten erikoisjärjestelyiden sävyttämä ja oikeastaan koko maailman hiihtokerma on joutunut rakentamaan kisakuntonsa tavalla, joka ei ole normaali.

Lisäksi edessä on lämpöaallon vuoksi olosuhdehärdelli, joka voi kääntää hiihdon pienet marginaalit hyvinkin yllättäviin lopputuloksiin.

Tämä kaikki tekee kisojen ennakoinnista erittäin haastavaa.

Lähtökohta on se, että suomalaisittain kisoista ei kannata odotella mitalitason suorituksia kuin Iivo Niskaselta ja Ilkka Herolalta, ja aivan superpäivän sattuessa miesten viestistä.

Mutta se on vain lähtökohta, ikään kuin normaalin tilanteen näkymä.

Nyt näkymä on kuitenkin kaikkea muuta kuin normaali.

Ensinnäkin, näissä kisoissa korostuu huoltotiimin venymiskyky. Ollaan olosuhteessa, josta minkään maan huoltotiimiltä ei ole oikein kokemusta. Joudutaan säätämään, innovoimaan, olemaan luovan rohkeita.

Voi ennustaa, että edessä on joidenkin joukkueiden katastrofi, mutta vastaavasti joku maa voi nousta takamatkalta juuri tämän tekijän ansiosta normaalitasoa selvästi kovemmalle tasolle.

Se saattaa nostaa esimerkiksi Joni Mäen, Ristomatti Hakolan tai Johanna Matintalon – ja miksei jonkun muunkin yllättävän kovalle tasolle. Tai sitten käy niin, että huoltotiimi ei onnistukaan, ja ne vähätkin suomalaiset mitalitoiveet katoavat.

Lämpö tekee laduista epämääräisiä

Huoltotiimin osaamisen ohella lämmin olosuhde tekee laduista ja koko hiihtoalustasta helposti laadultaan niin epämääräisen, että se johtaa helposti ylimääräisiin hässäköihin ja saattaa suistaa jonkun suosikin ulos kisasta – ja nostaa yllättäjien osakkeita.

Lisäksi, vaikka huoltopuolella ei jostakin syystä ihmeellisiä eroja syntyisikään ja olosuhdeylläreitä ei tulisi, myös koko harjoituskauden poikkeuksellinen rytmittämien voi tuottaa Oberstdorfissa yllättäviäkin tuloksia. Omituinen treenikausi tuo hiihtäjät kisapaikalle hyvin erilaisia reittejä pitkin.

Moni hiihtäjä on fokusoinut harjoittelunsa vain näihin kisoihin, mikä on johtanut vaisuun näkyvyyteen maailmancupissa. Joku toinen taas on satsannut täysillä maailmancupiin, mikä on nostanut kasvot esiin turhankin korostuneesti.

MM-kisoissa osat saattavat kuitenkin vaihtua täysin.

Lisäksi eri maiden hiihtäjien olosuhteet ovat koronatodellisuudessa vaihdelleet. Ne hiihtäjät, jotka ovat päässeet sittenkin harjoittelemaan varsin normaaleissa olosuhteissa, ovat saaneet kilpailuedun, jonka merkitys ei ole ennen MM-hiihtoja välttämättä näkynyt.

Tilanne on siis harvinaisen epäselvä. Ja se saattaa tuoda tullessaan isojakin yllätyksiä, hyvässä ja pahassa – myös suomalaisille.