KuPSilla on kaikki mahdollisuudet kaataa Sveitsin jätti Turun (!) illassa

Filip Valenčič ja KuPS eivät selvinneet kuivin jaloin viikonlopun matkasta Valkeakoskella.

Uncategorized

KuPSilla on kaikki mahdollisuudet kaataa Sveitsin jätti Turun (!) illassa

KuPS kohtaa Konferenssiliigan kolmannen kierroksen karsinnan ensimmäisessä ottelussa Young Boysin Turussa. Joel Perovuon mukaan KuPSilla on aidosti saumat yllättää sveitsiläiisjätti.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.8.2022 | KUVAT All Over Press

KuPS selvitti Moldovan reissunsa hienosti kaatamalla Milsamin 4-1. Nyt vastaan asettuu sveitsiläinen BSC Young Boys, joka on pelannut viimeisen viiden kauden aikana kahteen otteeseen Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Tällä tavoin ajateltuna KuPSilla on edessään vielä kovempi haaste kuin viime vuonna Union Berliniä vastaan samaisessa Konferenssiliigassa.

Vaikka vastus on kovaa kansainvälistä tasoa, KuPS on valmis haastamaan sveitsiläisjätin. Simo Valakarin suojatit ovat saaneet taktisten muutosten ja uusien hankintojen kautta peliinsä kreivin aikaan yhden, ellei kaksi vaihdettakin lisää.

KuPS hävisi viikonloppuna kovakuntoiselle Hakalle vieraissa. Tappio ei kuulosta parhaalta kenraalilta, mutta toisaalta se oli KuPSille hyvä muistutus siitä, että asioiden rullatessa hyvin on oltava vieläkin tarkempana. Asenteen ja tekemisen on oltava sataprosenttista joka päivä.

***

Young Boys on aloittanut kautensa tuloksellisesti hyvin ja johtaa Sveitsin Superliigaa kolmen kierroksen jälkeen.

Tuloksia katsellessa voisi ajatella joukkueen olevan omassa kastissaan Sveitsin sarjassa. YB on kuitenkin ollut peleissään hiukan uneliaan oloinen ja se selviytyi uskomattomasti ilman takaiskumaaleja esimerkiksi Zürichiä ja Sionia vastaan.

6.40 for KuPS to beat Young Boys in UEFA Conference League  Qualification 4/8/2022. Play now at Expekt!

Molemmat kaatuivat lopulta selvästi 4-0 ja 3-0, mutta kumpikin sai luotoa useamman laadukkaan maalipaikan YB:n maalille. Vasta näistä uhkaavista tilanteista selvittyään berniläiset saivat otteluissa juonesta kiinni ja iskivät varsin kliinisesti palloja maaliin.

Young Boysin kenties vaarallisin pelaaja on Moumi Ngamaleu. Kun hän saa pallon vasemmalla, on KuPSin kyettävä ainakin hidastamaan Ngamaleun etenemistä. Muutenkin kuopiolaisten poikittaissiirtymiset joukkueena on oltava nopeita ja laidoille on saatava tukea keskikentältä ja toppareilta.

KuPS tulee todennäköisesti puolustamaan ottelussa 5-4-1-muodossa, mikä mahdollistaa laidoilla kolmen pelaajan saamisen nopeasti puolustusasemiin.

Oikealla pelaava Cédric Itten on yhtä lailla uhka KuPSille hyvänä 1v1- pelaajana. KuPSilla ei ole varaa moneen menetykseen rakenteluvaiheessaan omalla kenttäpuoliskollaan.

***

Young Boysilla on kuitenkin yksi selvä heikkous, jonka myös KuPS on satavarmasti scoutannut – erikoistilanteiden  puolustaminen. Joukkue on turhan miesvartiointiorientoitunut kulmapotkuissa, mikä mahdollistaa hyökkäävälle joukkueelle monenlaisia variaatioita.

Sivuvapaapotkuissa YB ei putoa synkronoidusti ja KuPSin on hyödynnettävä esimerkiksi taka-alueella puolustavien hyökkäävien pelaajien välinpitämätön tekeminen. Sion oli näissä tilanteissa useaan otteeseen lähellä maalintekoa.

Topparina pelaava isokokoinen Mohamed Ali Camara on hiukan kömpelö pallon ja potkutekniikkansa kanssa, mutta vielä kömpelömpi guinealainen on liikkeensä kanssa. Siksi hänen ympäriltään on mahdollista murtautua maalipaikoille.

Myös hyökkäysorientoituneen Ngamaleun laidalta on hyvä murtautua, sillä Ngamaleu sortuu välillä huolimattomaan pallonkäsittelyyn kikkaillessaan, mikä voi avata KuPSille hyviä transitio-tilanteita.

***

KuPS joutuu pelaamaan kotiottelunsa Turussa, mikä ei välttämättä ole parasta mainosta Kuopion kaupungille. Peli on kuitenkin peliä ja sitä on pelattava siellä, missä UEFA:n määräykset sen mahdollistavat.

KuPS tarvitsee Turusta ison tuloksen pelatakseen otteluparissa jatkopaikasta. Onnistuminen erikoistilanteissa molemmissa päissä kenttää on torstaina keskeinen asia KuPSin kannalta, sillä YB:n haasteet erikoistilanteissa antavat KuPSille aidon mahdollisuuden iskeä parikin maalia erikoistilanteista.

Union Berlin rankaisi KuPSia armotta viime vuonna muutamasta helposta virheestä omalla kenttäpuoliskolla. Nyt KuPSilla on uusi mahdollisuus pelata tasokasta vastustajaa vastaan parhaat pelinsä. Kuipiolaiset vaikuttavat siihen valmiilta ja odotankin otteluparin ratkaisun menevän toiseen osaotteluun.

KuPS ei ole Turun illassa pelkkä perässä juoksija, vaan pelaa aidosti ottelun voitosta.