KuPSin kurssi kääntyi kohti tuplamestaruutta ja lohkopelejä eurokentillä

Onko tässä tämän kauden tuplamestarijoukkue ja joukkue, joka pelaa Konferenssiliigan lohkopeleissä.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

KuPSin kurssi kääntyi kohti tuplamestaruutta ja lohkopelejä eurokentillä

KuPS:n pelillinen kurssi on korjaantunut dramaattisella tavalla. Tuplamestaruus ja selviytyminen Konferenssiliigan lohkopeleihin ovat realistisia tavoitteita.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.7.2022 | KUVAT All Over Press

KuPSin kausi etenee vahvassa myötätuulessa. Alkukauteen verrattuna myötätuulen voimakkuus on vain kasvanut. Siihen on löydettävissä muutama keskeinen syy.

Veikkausliigan ennakossa totesin KuPSin ja Simo Valakarin olevan kovien toisen kauden vaatimusten edessä. Vaatimukset luotiin viime kauden hienoilla esityksillä. Huippusuorituksen toistaminen tai sen parantaminen ja ruuvin kiristäminen vieläkin tiukemmalle ei ole helppo haaste. Monta asiaa voi mennä pieleen, vaikka jatkaisikin sinällään laadukasta toimintaa.

Can KuPS keep their euro dream alive against Milsami? Check the odds for all Europa Conference League matches and play!

KuPS on pelannut tuloksellisesti hienosti kauden alusta saakka, mutta kauden alussa KuPS olisi voinut menettää useammankin pisteen. Mutta ei menettänyt ja tässä tullaan Valakariin, hänen prosessiinsa ja KuPSin pelaajien vahvuuteen.

Valakari tiedosti itsekin tietyt haasteet KuPSin pelissä alkukaudella, mutta hänen luomansa pelitapa ja identiteetti kantoivat joukkuetta ongelmien yli ja KuPS sai kaivettua tuloksia. Joukkoon mahtui toki hyviä pelejä, mutta KuPSin pelaamisessa kesän aikana tapahtuneessa positiivisessa muutoksessa avain on ollut Valakarin kyky etsiä ja löytää toimivia ratkaisuja ongelmakohtiin.

***

KuPS kärsi alkukauden liian yksipuolisesta pelaamisesta. Sillä oli yksinkertaisen pelin ansiosta kyllä hyvä kontrolli otteluissa, mutta viime kaudesta tuttu monipuolinen hyökkääminen ja hyvin organisoitu aktiivinen prässi sakkasivat.

KuPS ajautui alkukaudesta välillä pelaamaan käsipalloa, kun suurin osa sen pelaajista valui vastustajan muodon ulkopuolelle. Näin uhka vastustajan selustaan oli olematon ja menetyksen hetkellä joukkueella ei ollut riittävästi pelaajia pallon lähellä. Tämän vuoksi KuPSin oli vaikea saada nopeita riistoja menetyksen jälkeen vastustajan kenttäpuoliskolla.

Honka esimerkiksi hyödynsi tämän voittaessaan KuPSin Tapiolassa. Honka pääsi liian monta kertaa KuPSin epätasapainossa olleen muodon ja prässin taakse, josta se pääsi suoraan iskemään KuPSin puolustuslinjaa vastaan.

Prässäämiseen on vaikuttanut myös Tim Väyrysen pelaaminen yksin kärjessä. KuPS on valinnut useammassa ottelussa taktiikakseen kyttäillä rauhassa puolen kentän tuntumassa, missä ei sinällään ole mitään väärää. Esimerkiksi Lahti-ottelussa KuPS antoi lahtelaisten rakennella peliään ja iski sitten puolinopeilla tai nopeilla hyökkäyksillä Lahden kanveesiin.

***

Valakarin ensimmäinen vastaus tähän sinällään hyvään pallonhallintaan, mutta monesti niukkoihin maaliodottamiin, oli puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi hankitun Gabriel Bispon nostaminen box to box -pelaajaksi ja välillä jopa piilokärjeksi.

Bispo on tuonut juoksuvoimaisena pelaajana KuPSin peliin kaivattua uhkaa vastustajan selustaan ja saanut juoksuillaan itsensä ja ympärillään olevat pelaajat kukkimaan. Bispo on iskenyt tämän muutoksen jälkeen jo viisi maalia Veikkausliigassa ja ollut avainroolissa KuPSin rytminmuutoksessa, joka on viemässä kuopiolaisia tällä kaudella jopa tuplamestariksi.

KuPS kohtaa Konferenssiliigassa torstaina vieraskentällä Milsamin ja vaikka ensimmäisen osaottelun 2-2-tasatulos oli KuPSIlle pettymys, sillä on edelleen erinomaiset mahdollisuudet mennä jatkoon. Näin KuPS voi hyvinkin toistaa jopa HJK:n hurjan tempun kaudelta 2014, jolloin HJK voitti tuplamestaruuden ja pelasi eurocupien lohkovaiheessa, Klubilla kisa oli toki Eurooppa-liiga, mutta Konferenssi-liigan lohkopelit olisi KuPSIlle kova saavutus.

Jatkopaikka ei ole millään muotoa mahdoton, sillä KuPS oli ensimmäisessä ottelussa parempi joukkue ja tasapeli oli kuopiolaisten kannalta ottelutapahtumiin nähden turhauttava. Moldovassa KuPSilta vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja sitä, että omassa boxissa tilanteet hoidetaan paremmin. Pallon ympärillä olevien pelaajien on oltava valmiimpia toimimaan, jos jotain yllättävää tapahtuu. Paulo Ricardon poissaolo tuli pahaan saumaan ja Henri Toivomäki on Diego Tomasin kanssa isossa roolissa avointen pallojen ja keskitysten puolustamisessa.

Sopii toivoa, että varsinkin Toivomäki olisi kehittynyt avoimen pallojen puolustamisessa verrattuna viime vuoteen.

***

Toinen asia KuPSin ’’piristymisessä’’ ovat olleet uudet hankinnat Filip Valenčičin ja Jaakko Oksasen johdolla. He ovat tuoneet Valakarille viime kaudelta tutun aseen. Nyt KuPS pystyy esimerkiksi puoliajalla tuomaan kolme tuoretta laatupelaajaa kentälle ja tekemään isojakin taktisia muutoksia kesken pelin ilman, että taso laskisi. Tällaiset taktiset muutokset olivat viime kaudella ratkaiseva tekijöitä lukuisissa otteluissa.

Rahaa Kuopiossa palaa huolella ja toiminta olisi saatava jossain vaiheessa myös taloudellisesti järkevälle pohjalle. Talouden kannalta menestyminen Euroopassa ja lohkovaiheeseen pääsy olisi iso asia.

KuPSilla on torstaina edessä iso testi Moldovassa – ja sen jälkeen KuPS punnitaan lopullisesti vielä Suomen kentille. Tuplamestaruus ja paikka Konferenssiliigan lohkopeleissä on täysin realistinen tavoite KuPSille. Kuopiossa ollaan suuren menestyksen kynnyksellä.

Darwin Nunez