Kylian Mbappé iski PSG:n selkään tökerön tikarin, mutta se on jalkapallon tätä päivää

Kylian Mbappén kausi päättyi jälleen kerran Ligue 1:n mestaruusjuhliin. Ehkä viimeisiin.

Jalkapallo

Kylian Mbappé iski PSG:n selkään tökerön tikarin, mutta se on jalkapallon tätä päivää

Kylian Mbappé ilmoitti julkisella kirjeellä, ettei hän käytä sopimuksessaan olevaa optiovuotta. Jukka Rönkä pitää asian hoitotapaa tökerönä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 13.6.2023 | KUVAT All Over Press

Kylian Mbppé on ilmoittanut PSG:lle, ettei käytä sopimuksessaan olevaa jatkosopimuspykälää kaudeksi 2024-2025, minkä on ennakoitu Mabppén siirtymistä PSG:stä jo tänä kesänä. Jukka, mitä ihmettä?

Mbappén rakkaudesta Real Madridiin on puhuttu vuosikausia ja hän oli jo vajaat kaksi vuotta sitten päättänyt siirtyä Real Madridiin, kunnes tekikin viime vuoden keväällä yllättäen 2+1-vuotisen jatkosopimuksen PSG:n kanssa.

Monet laskivat, ettei Real Madrid tuon kieltäytymisen jälkeen ostaisi koskaan Mbappéa, mutta viime kuukausien aikana Real Madridin kommentit ovat indikoineet suhteiden lämpenemisestä. Tämän ennakoitiin viittaavan siihen, että Mbappé voisi hyvinkin siirtyä Real Madridiin, mutta vasta joskus tulevaisuudessa.

Tämä maanantaina tullut käänne tuli siksi puskista. Vielä yllättävämmäksi sen tekee se, että Mbappé kertoi asiasta PSG:lle kirjeellä ja hänen lähetti kirjeen myös ranskalaismedialle – joidenkin tietojen mukaan jopa ennen kuin PSG:lle.

Se, mikä tekee kirjeen lähettämisen yllättäväksi, on paitsi tapa, jolla Mbappé asiasta ilmoitti, myös ajankohta. Mitään kirjettä ei olisi tarvinnut edes lähettää, sillä jos Mbappé ei olisi ilmoittanut käyttävänsä optiovuotta ennen heinäkuun loppua, optio olisi automaattisesti rauennut.

PSG:n on sanottu olevan raivoissaan. Mikä heitä tässä puristaa?

Ennen kaikkea Mbappén tapa ilmoittaa asiasta. Tätä voi pitää avoimena sodanjulistuksensa PSG:lle juuri siksi, kuinka Mbappé tuli ulos tämän asian kanssa.

PSG:ssä on varmasti osattu ottaa huomioon se, ettei Mbappé välttämättä käytä optiovuotta, mutta yhtä lailla seurassa varmasti oletettiin, että asia hoidettaisiin poissa julkisuudesta. Mbappé on pelannut PSG:ssä jo kuusi kautta ja olisi voinut kuvitella, että Mbappé olisi kunnioittanut PSG.tä näiden vuosien ja kaikkien yhdessä koettujen vuosien jälkeen eri tavalla.

Toki emme tiedä, mitä kulisseissa on tapahtunut. Onko kysymys pelkästään Mbappén halusta päästä lähtemään PSG:stä jo tänä kesänä vai onko kulisseissa tapahtunut PSG:n puolelta jotain, joka on suututtanut Mbappén?

Joka tapauksessa tapa, jolla Mbappé tämän asian on päättänyt hoitaa on tökerö tikarinisku PSG:n selkään, mutta tähänhän me olemme jalkapallossa jo tottuneet. Toki myös seurat osaavat olla tökeröitä, mutta niin on Mbappékin.

Mitä Mbappén tapauksessa seuraavaksi tapahtuu?

PSG:n on ratkaistava ensimmäiseksi kysymys, mitä tehdä Mbappén kanssa. Mbappélla on tämän käänteen jälkeen enää vuosi jäljellä viime vuonna tekemäänsä kaksivuotista sopimusta, joten vaihtoehtoina PSG:n kannalta on rahastaa Mbappé tänä kesänä tai päästää hänet vuoden päästä ilmaiseksi, kun sopimus on päättynyt.

Toki PSG voi edelleen yrittää taivutella Mbappén jäämään Pariisiin, mutta se on pelkkä teoreettinen vaihtoehto.

Vaikka PSG on maailman rikkaimpia seuroja, on vaikea uskoa, että he pakottaisivat Mbappén jäämään vuodeksi seuraan ja päästämään hänet sen jälkeen uusiin haasteisiin saamatta minkäänlaista siirtokorvausta. Kysymys on rahallisesti yli 100 miljoonasta eurosta ja jokainen voi kuvitella, miten motivoitunut Mbappé olisi ensi kaudella, jos hänet pakotettaisiin jäämään Pariisiin, tai miten PSG:n kannattajat suhtautuisivat häneen. Jo nyt PSG:n kannattajat buuasivat Lionel Messille ja Neymarille ja tällaisen roisin tempun jälkeen he buuaisivat myös Mbappélle.

Todennäköisin skenaario on siksi, että Mbappé siirtyy tänä kesänä uusiin haasteisiin.

Real Madridiinko?

Se on ilman muuta todennäköisin ilmansuunta. Real Madrid oli laskenut, että Karim Benzema pelaisi vielä ensi kauden ja näin ollen se tarvitsisi uuden maalitykin vuoden päästä. Kun Benzema lähti saudirahan perässä viime viikolla Al-Ittihadiin, Real Madrid oli tilanteessa, että se tarvitsee uuden hyökkääjän heti.

Kun Benzeman yllättävän lähdön ja Mbappén kirjeen pistää samalle aikajanalle, niin pakkohan tässä on laskea, että 1+1=2.

Samoin voisi kuvitella, että aikaistamalla asian kohutun kirjeensä avulla Mbappé haluaa saada siirtonsa selväksi ja pois päiväjärjestyksestä saman tien ja päästä aloittamaan ensi kauteen valmistamisen uudessa seurassaan jo pre-seasonilla.

Voisiko Mbappé siirtyä johonkin toiseen seuraan kuin Real Madridiin?

Jalkapallon sairaassa maailmassa kaikki on teoriassa mahdollista, mutta siirtoa muuhun kuin Real Madridiin on vaikea nähdä.

Oikeastaan ainoa mahdollinen vaihtoehto voisi olla Manchester United. Se edellyttäisi kuitenkin, että sheikki Jassim olisi jo niin varma Manchester Unitedin ostamisesta, että hän olisi voinut tehdä tajuttoman tarjouksen Mbappélle ja tämä tarjous olisi laukaissut maanantaina julkisuuteen tulleen draaman.

Pidän tätä vaihtoehtoa kuitenkin äärimmäisen epätodennäköisenä, enkä näe, että mikään muukaan vaihtoehto – esimerkiksi Manchester City, Liverpool, Newcastle tai Chelsea – voisi pompata millään muotoa tapetille.

Messi lähti jo PSG:stä, Neymar on lähtökuopissa ja nyt myös Mbappé saattaa lähteä jo tänä kesänä. Mitä tämä kaikki tarkoittaa PSG:n kannalta?

PSG on tähän saakka halunnut kuorruttaa joukkueensa supertähdillä, mutta vuosi sitten tehdyn uuden strategian mukaisesti joukkuetta on alettu rakentaa siten, ettei seuraan osteta vain loistavia yksilöitä, vaan pelaajia, jotka muodostavat yhtenäisen joukkueen, jossa kaikki palat sopivat toisiinsa kuin oikein kootussa palapelissä.

Mbappén PSG olisi varmasti saanut sopimaan palapeliinsä ja hänen lähtönsä tekee varmasti kipeää, mutta Messistä ja Neymarista PSG on selvästi myös halunnut päästä eroon. Myös Sergio Ramosin päivät Pariisissa ovat luetut.

Nyt kysymys on vain siitä, keitä PSG hankkii lähtevien supertähtiensä tilalle ja miten se joukkueen ylipäätään rakentaa. Interin Martin Skriniarin ja Sportingin Manuel Ugarten siirtoja pidetään jo varmoina, mutta kaikki katseet ovat nyt siinä, ketä muita pelaajia PSG ostaa.

Manchester Cityn Bernardo Silva olisi halunnut siirtyä jo vuosi sitten PSG:hen ja PSG tekee varmasti kaikkensa, jotta saisi Silvan tänä kesänä. Myös Tottenhamin Harry Kane ja Napolin Victor Osimhen ovat ilman muuta PSG:n tutkassa. Crystal Palacen Wilfried Zaha on myös ilmeinen ja mielenkiintoinen optio, koska hän pääsee siirtymään vapailla papereilla.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Ennusmerkit olivat jo pitkään sellaiset, että tästä kesästä tulee täysin tajuton kesän siirtomarkkinoilla. Nyt näyttää siltä, että hurjimmatkin ennustukset ylitetään mennen tullen.