Kylian Mbappé on PSG:lle ongelmajätettä, jonka siirtyminen Real Madridiin on väistämätöntä

Kylian Mbappé potkii tällä hetkellä karsinansa seiniä saadakseen tahtonsa läpi ja päästäkseen siirtymään Real Madridiin jo tänä kesänä.

JalkapalloMestarien liiga

Kylian Mbappé on PSG:lle ongelmajätettä, jonka siirtyminen Real Madridiin on väistämätöntä

Kylian Mbappén siirtyminen jo tänä kesänä Real Madridiin on Jukka Röngän mukaan väistämätöntä. Nyt kalistellaan vain sapeleita, jotta siirron ehdot saadaan molempia osapuolia tyydyttäviksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.7.2023 | KUVAT All Over Press

Kohu Kylian Mbappén ympärille kovenee koko ajan. Uusin käänne oli L’Équipen haastattelu, jossa Mbappé kuvaili PSG:tä jakautuneeksi joukkueeksi ja jakautuneeksi seuraksi, minkä seurauksena kuusi PSG:n pelaajaa on valittanut seurajohdolle Mbappésta. Jukka, missä Mbappén kohussa mennään?

Nyt ollaan klassisessa vaiheessa, jossa tankkeja ajetaan niin sanotusti asemiin.

Mbappé yrittää omalta puoleltaan ajaa tilannetta sellaiseksi, että PSG:n olisi pakko luopua hänestä jo tänä kesänä. Se edellyttäisi käytännössä sitä, että PSG pudottaisi Mbappén siirtosumman mahdollisimman alas ja maksaisi sen lisäksi osan Mbappén ensi kauden palkasta tai ainakin hänen lojaalisuusbonuksensa.

Vastaavasti PSG yrittää saada paineen nousemaan Mbappén itsensä kannalta sellaiseksi, että hän olisi valmis tinkimään omista vaatimuksistaan niin uuden seuran kuin Mbappén henkilökohtaisten ehtojensa suhteen.

Mbappélla on tietenkin siinä mielessä juridisesti vahvempi tilanne kuin PSG:llä, ettei hänen ole pakko siirtyä tänä kesänä minnekään. Hän voisi istua sopimuksensa loppuun ja päästä siirtymään vuoden päästä ilmaisella siirrolla haluamaansa seuraan.

Tämä on taas se skenaario, joka on PSG:n presidentin Nasser Al-Khelaifin mukaan mahdoton vaihtoehto. PSG:llä on kuitenkin loppujen lopuksi vähän aseita painostaa Mbappéa muuta kuin raha. Toki he voisivat sanoa, ettei Mbappé pelaa enää sekuntiakaan PSG:ssä, vaan istuu koko kauden, mikä olisi kova rapsu, kun ensi vuonna pelataan EM-kisat.

Toinen vaihtoehto on se, mitä PSG on jo väläyttänyt, eli se alkaisi myydä Mbappén ystäviä, jolloin Mbappé joutuisi tietenkin miettimään sitä, kuinka paljon hän panee omat ystävänsä kärsimään.

Eli onko todennäköisin ratkaisu kuitenkin se, että Mbappé pelaa ensi kaudella PSG:ssä?

Itse asiassa se on kaikista epätodennäköisin vaihtoehto. Nyt sanamuodot ja osapuolten esiintyminen ovat jyrkkiä,  mutta pidän selvänä, että Mbappén jääminen vielä ensi kaudeksi PSG:hen on kaikkien kannalta pahin mahdollinen vaihtoehto.

Siksi nyt kalistellaan aikansa sapeleita puolin sekä toisin ja kun niitä on tarpeeksi kalisteltu, peli vihelletään poikki ja Mbappé siirtyy Real Madridiin.

Uskot siis Mbappén siirtyvän nimenomaan Real Madridiin ja vielä tänä kesänä?

Kyllä. Mbappéhan oli jo sopinut kaksi vuotta sitten siirtyvänsä Real Madridiin, mutta veti jänikset viime hetkillä. On hyvä kysymys, kumpi nyt teki ensimmäisen siirron tässä uusimmassa saagassa – Mbappé vai Real Madrid?

Veikkaisin, että Real Madrid otti heti yhteyttä Mbappéen, kun Karim Benzema ilmoitti siirtyvänsä saudliigaan. Sen jälkeen kysymys on ollut vain siitä, miten ja milloin siirto toteutetaan. On varmaa, että niin Real Madridin kuin Mbappénkin tavoitteena on saada siirto maaliin tänä kesänä – ja nyt ne toimivat tuon päämärän eteen, vaikka eivät sitä tietenkään julkisesti myönnä.

Myös PSG on satavarmasti halukas ja valmis myymään Mbappén tänä kesänä, mutta he haluavat Mbappésta mahdollisimman suuren siirtokorvauksen sekä mahdollisimman puhtaan pöydän sen suhteen, ettei Mbappélla tarvitsi maksaa maksaa jotain siitä, että hänestä päästään eroon.

Miten suuri menetys Mbappén lähtö on PSG:lle?

Mbappé on yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista ja siinä mielessä hänen menetyksensä on iso menetys niin pelillisesti kuin myös imagollisesti, Mbappé on Ranskan tämän hetken jumaloiduin ja ikonisin pelaaja, ja siksi hänen lähtönsä Ranskan suurimmasta seurasta on takaisku niin PSG:lle kuin koko Ligue 1:lle.

Mbappén lähdön merkitystä on kuitenkin turha liioitella. Hän on ollut PSG:n johtava pelaaja viimeiset kuusi vuotta, mutta PSG ei ole sinä aikana onnistunut voittamaan Mestarien liigaa eli sitä pokaalia, jonka voittaminen oli Mbappén, Neymarin ja Lionel Messin kaltaisten megatähtien hankintojen takana oleva logiikka.

Sen sijaan Mestarien liigan on voittanut kuuden viimeisen vuoden aikana viisi eri seuraa, joissa yhdessäkään ei Mbappé ei ole pelannut. Vaikka Mbappé onkin loistava jalkapalloilija, Mestarien liigan voittaminen ei ole hänestä kiinni myöskään jatkossa. Oleellisempaa on, millainen joukkue on kokonaisuudessaan ja millainen on sen takana oleva valmennus ja koko taustaorganisaatio.

Jokainen voi kuvitella, millaista Mbappén olisi pelata ensi kaudella PSG:ssä. Päättyneellä kaudella omat fanit buuasivat Messille ja Neymarille ja ensi kaudella he buuaisivat Mbappélle, minkä lisäksi pukukoppi olisi täynnä ilmassa sinkoilevia jäätäviä tikareita.

Mbappé on kaikesta loistokkuudestaan huolimatta tällä hetkellä PSG:n kannalta räjähdysherkkää ongelmajätettä. Siksi kaikkien kannalta ainoa järkevä ratkaisu on, että Mbappé sanoo Au Revoir ja jatkaa uraansa Real Madridissa, jonne hän on aina himoinnut.