KuPS valmis Simo Valakarin ohjissa sensaatioon – se voi ajaa HJK:n kiinni ja mennä jopa ohi

JalkapalloVeikkausliiga

KuPS valmis Simo Valakarin ohjissa sensaatioon – se voi ajaa HJK:n kiinni ja mennä jopa ohi

KuPS on päässyt Simo Valakarin ohjissa lupaavalle kiitoradalle, joka saattaa heittää kuopiolaiset HJK:n rinnalle ja jopa ohi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 26.8.2021 | KUVAT All Over Press

KuPS kohtaa torstaina Konferenssiliigan pudotuspelivaiheen toisessa osaottelussa Union Berliinin vieraskentällä. 0–4-tappioasemasta nousu jatkoon on käytännössä toivottoman suuri haaste, ja on todennäköistä, että KuPS kierrättää ja lepuuttaa osaa pelaajistaan.

Siihen on toinenkin syy: KuPS kohtaa sunnuntaina Bolt Arenalla HJK:n ja ottelussa on panoksena tämän kauden Suomen mestaruus.

Olisiko 13 tänään onnenluku? Katso Expektin kertoimet KuPSin vierasotteluun Union Berliniä vastaan.

KuPS on tällä hetkellä Veikkausliigassa toisena, yhdeksän pisteen päässä HJK:sta. Kuopiolaiset ovat pelanneet kuitenkin ottelun vähemmän ja jos KuPS voittaisi Klubin vieraissa, se voisi rästipelinsä voittamalla kaventaa eron Klubiin kolmeen pisteeseen. Se tarkoittaisi sitä, että Veikkausliigan syksyn herkkupalana voi hyvinkin olla HJK:n ja KuPSin välinen tiukka mestaruustaistelu.

KuPS on saanut maalihanansa auki kunnolla parissa edellisestä Veikkausliigan ottelussaan. Se murskasi ensin KTP:n kotonaan 4–0 ja sitten HIFK:n vieraissa 5–1, joten HJK on aidosti tilanteessa, jossa sen mestaruus ei olekaan niin varma, miltä on se pitkään näyttänyt.

Molempia joukkueita rasittaa torstainen europeli, mutta KuPS voi lepuuttaa ainakin osaa avainpelaajistaan Berliinissä ja laittaa paukut sunnuntaille. Nana Boatengin pelikielto on sunnuntaita silmällä pitäen iso menetys KuPSille.

Voittavaa, viihdyttävää, tehokasta

Vaikka KuPS voi tuoda tämän syksyn mestaruustaisteluun uudenlaisen jännitteen, se ei ole kuitenkaan suurin ja tärkein asia KuPSissa. Paljon tärkeämpää on se, mitä Kuopiossa on tapahtunut Simo Valakarin johdolla hyvin lyhyessä ajassa.

Valakari on nopeaan tahtiin tuonut voittavan, viihdyttävän ja tehokkaan jalkapallon Kuopioon. KuPSin peli perustuu ennen kaikkea jalkapallon terveisiin periaatteisiin ja lainalaisuuksiin, jotka Valakarin miehistö on omaksunut hyvin heti hänen avauskaudellaan Kuopiossa. Se mahdollistaa juuri tuon voittavan, viihdyttävän ja tehokkaan jalkapallon pelaamisen.

KuPS on tällä hetkellä kahdessa merkittävässä tilastossa Veikkausliigan ykkönen – pallonhallinnassa ja syöttömäärissä. Vaikka tietyissä piireissä Suomessa näille kahdelle asialle ei ymmärretä antaa painoarvoa eikä niitä osata toteuttaa, ne ovat KuPSin menestyksen keskeisiä pelillisiä kulmakiviä.

KuPS osaa yhdistää hyvin kontrollin ja vaarallisuuden.  Se on iskenyt tällä kaudella ottelua kohden 2,3 maalia 1,53:n xG:llä. Se kertoo, että KuPS luo laadukkaita maalipaikkoja ja pystyy viimeistelemään niistä odotusarvoja selvästi korkeammilla lukemilla.

Kontrolli, taktisuus ja yhdessä sovitut periaatteet eivät hidasta peliä, vaan päinvastoin nopeuttavat sitä ja antavat joukkueelle ison edun. KuPS tekee maalinsa monipuolisesti, mutta vaarallisimmillaan kuopiolaiset ovat nopeissa hyökkäyksissä. KuPS olisi vieläkin kliinisemmällä viimeistelyllä voinut paukutella pitkin kesää rumia lukuja tulostaululle.

KuPS on ollut vahva myös erikoistilanteissa ja vaarallisuutta on lisännyt se, että Lucas Rangel on vahva ilmassa.

Näin KuPS avaa peliä

KuPS avaa peliä pääosin lyhyillä syötöillä tai puolipitkillä palloilla laitaan, taskuihin tai hiukan alas putoavalle target-hyökkääjälle. Maalivahti Johannes Kreidl on paitsi hyvä torjuja, myös laadukas syöttelijä.

Kreidl ja KuPS hakevat paljon syöttöjä Boatengille keskikentän pohjalle vastustajan kärkien taakse, jotta vastustaja liikkuisi kapeammalle tai Boateng pääsisi etenemään suoraan. Mikäli Boateng pelaa pallon takaisin puolustuslinjaan tai Kreidlille, pelataan pallo usein taskussa oleville pelaajille negatiiviseen peliasentoon, josta pallo tiputetaan taas Boatengille tai laidassa tukea antavalle wing-backille. Tämän jälkeen KuPS pyrkii etenemään hyökkääjän kautta taskuihin positiiviseen peliasentoon tai vaihtamaan kaistaa.

Toki Rangelille ja Aniekpeno Udohille pelataan näistä myös välillä palloja linjan taakse.

Vastahyökkäyksissä KuPS löytää hyvin painottoman puolen keskikenttäpelaajan ja silloin saman puolen wing back on jo täydessä vauhdissa laitakaistalla. Tätä seuraa usein viimeistely keskeltä matalan keskityksen jälkeen, kuten HIFK:ta vastaan ensimmäisellä jaksolla heti ottelun alussa.

KuPS

Tyypillistä KuPSin avaamista: se luo timantin ja Johannes Kreidl pelaa rohkeasti Nana Boatengille. © Ruutu

KuPS siis luo pelinavausvaiheeseensa timantit molemmille laidoille laitatoppareidensa, wing- backien, hyökkääjien, keskikenttiensä ja keskikentän pohjapelaajansa kanssa. KuPSin kärkipari liikkuu laajalla säteellä ja tarjoaa myös tuen ylhäällä, josta pallo pyritään tiputtamaan laitaan tai hyökkäävälle keskikentälle. Näissä tilanteissa Rangel ja Udoh ovat hyviä ja pystyvät myös kääntymään ja luomaan itse vaarallisia tilanteita.

Tim Väyrynen edustaa enemmän perinteistä target-pelaajaa ja on siinä hyvä. Unionia vastaan Väyrynen pystyi auttamaan joukkuetta monta kertaa pitämällä vaikeita palloja itsellään, jakelemalla tiputuksia ja hankkimalla vapareita.

Puoliajalla vaihtoon joutuminen oli taktinen muutos Valakarilta. Taktiset muutokset kesken ottelut ovat yksi osa-alue, jossa Valakari on onnistunut varsinkin viime aikoina hyvin. Hän on tehnyt ottelun sisällä järkeviä muutoksia ja saanut parannettua KuPSin suoritusta vielä paremmaksi ottelun sisällä. Tässä on olennaista pelaajien hyväksyä tällaiset tilanteet, jossa vaihdoissa ei ole kyse niinkään pelaajan pelisuorituksen tasosta, vaan taktisen muutoksen tarpeellisuudesta.

KuPSille Expektiltä vieraskerroin 4.00 HJK:ta vastaan sunnuntaina. Pitäisikö? 

On muutenkin hienoa nähdä, miten KuPS pystyy vaivatta muuttamaan pelisysteemiään kesken pelin ja vielä nostamaan tasoaan. Tämä on mahdollista ainoastaan siten, että kaikille pelaajille on selvää, mitä kentällä tehdään ja milloin. Valakari on puhunut paljon omasta identiteetistä ja peruspelaamisen laadusta. Juuri näin.

KuPSin pääarkkitehti kentällä on ollut Huuhkajien MM-karsintaryhmään valittu, hienoa kautta pelaava Urho Nissilä. Nissilän vahvuus näkyy paitsi silmällä, myös tilastoista. Toinen lähes korvaamaton lenkki on keskikentän pohjalla pelaava Nana Boateng. Ylhäällä vaarallisia pelaajia on useampia, ja myös pelin avaaminen on sujunut kuopiolaisilta tällä kaudella hienosti.

Ei vielä valmis

Mutta onko KuPS valmis paketti?

Ei vielä.

Kuten kaikki muutkin pelejä hallitsevat ja rohkealla kenttätasapainolla pelaavat joukkueet, myös KuPS joutuu välillä vaikeuksiin puolustussuuntaan pelatessaan.

Nostin Union Berlin- ottelun ennakossa esiin ne keskeiset haasteet – keskitysten puolustamisen ja puolustuslinjan toiminnan avoimen pallon tilanteissa. Nämä ongelmat eivät muuttuneet mihinkään. Myös HIFK loi sunnuntaina käytännössä jokaisen maalipaikkansa jommallakummalla tavalla. Keskityksissä myös wing- backien/laitapakkien tuki toppareille on välillä vajaata.

KuPS

Kuva Astana-ottelusta. KuPSin puolustuskolmikon pitäisi olla täydessä vauhdissa kohti omaa maalia. Henri Toivomäki on avainasemassa, sillä hän voisi estää läpiajon. © KuPS-TV

Avoimen pallon tilanteissa kysymys on usein ison alueen hallinnasta. Jopa Manchester Cityn topparipari tai puolustuslinja on joutunut Pep Guardiolan aikakaudella selviämään mitä ihmeellisimmistä tilanteista, eikä niistä ole aina selvitty. Se on tämän pelitavan haaste. Puolustajilta yksinkertaisesti vaaditaan välillä fyysisesti huippusuorituksia, joilla vastustajan vaarallinen tilanne hoidetaan tai pystytään pelaamaan aikaa omalle joukkueelle tulla auttamaan.

KuPSin puolustajien on myös osattava tehdä parempia päätöksiä, milloin vetäytyä ja milloin puolustaa eteenpäin. Nyt pelissä tulee liikaa tilanteita, joissa pelaajat juoksevat väärään suuntaan ja vastustaja juoksee ilmaiseksi läpi.

Esimerkiksi HIFK:n 1–0-maali oli pitemmän hyökkäyksen tuotos, joka päättyi aikaiseen keskitykseen noin 30 metristä KuPSn oikealta välikaistalta. Boksissa, keskellä maalia oli 2v2-tilanne, joka päättyi samaan aikaan maaliin ja rikkeeseen ja Mosa laittoi pallon maaliin tilanteesta tuomitusta rankkarista.

KuPSin toppareilla ei ollut tässä tilanteessa valmiutta puolustaa omaa selustaansa, vaan Henri Toivomäki seisoi selkä omaa maalia päin ja nuori Taneli Hämäläinen juoksi poikittain oman pelaajansa perässä, kun hänen olisi pitänyt olla hyökkääjän ja maalin välissä. Lopputuloksena topparit kaatoivat toisensa, Hämäläinen kaatoi sen lisäksi HIFK:n hyökkääjän ja samalla Jani Bäckman puski pallon maaliin. Maalia ei kuitenkaan hyväksytty, vaan siitä tuomittiin rangaistuspotku.

Toki kuopiolaisten puolustamisesta löytyy myös paljon hyviä asioita. Pitkien hyökkäysten puolustaminen toimii keskimäärin hyvin, samoin joukkue osaa paineistaa vastustajaa yhdessä eli prässitriggerit on hyvin treenattu ja yhdessä sovittu. KuPS pystyy myös tunnistamaan tilanteita, joissa vastustajaa kannattaa prässätä. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi pitempi syöttö alaspäin tai muuten vastustajan huono syöttö. Joukkue on myös riittävän kurinalainen ja putoaa nopeasti pallon alle, mikäli välitön prässi ei ole mahdollista.

Valakarin taika

KuPSin pelaamisessa olevat hyvät ja jopa erinomaiset elementit ovat mahdollisia Simo Valakarin ansiosta. KuPS pelaa hienoa kautta Valakarin metodin ja pelaajien tuoman oman panoksen yhteisvaikutuksella.

HJK:n voitolle Fenerbahcesta 3.50 Expektiltä? Riittävätkö usko, toivo ja rakkaus?

Yksi KuPSIn erinomaisen kauden opetuksista on ymmärtää juuri valmentajan merkitys. Keskinkertaisen valmentajan ohjissa KuPS pelaisi nykyisellä joukkueella ehkä sijoista 3–6. Siksi Veikkausliigan ja koko suomalaisen jalkapallon kannalta olisi elintärkeää ymmärtää ja arvostaa valmennusprosessien merkitystä. Sitä kautta myös Veikkausliiga voisi kehittyä. Jos esimerkiksi FC Inter, SJK ja Honka kykenisivät hyppäämään HJK:n ja KuPSin kelkkaan, Veikkausliiga alkaisi olla silloin jo erittäin tasokas sarja.

KuPSin ja samalla Veikkausliigan kannalta mielenkiintoisin kysymys on kuitenkin se, miten kovalle tasolle Valakari pystyy jalostamaan joukkueensa. Hän tuli Kuopioon vasta viime vuoden marraskuussa, joten puhumme vielä lyhyestä prosessista.

Tämä kausi on kuitenkin osoittanut, että KuPS tulee kovaa vauhtia.

Siinä viestissä on myös sopiva varoitus HJK:lle.

KuPS

Simo Valakari on tehnyt loistotyötä tultuaan viime marraskuussa KuPSin päävalmentajaksi.