Kylian Mbappén ja PSG:n välit ovat täysin poikki, mutta rumimpiin ratkaisuhin on vielä matkaa

Kykian Mbappén ja Neymarin tiet ovat kulkemassa eri suuntiin.

Jalkapallo

Kylian Mbappén ja PSG:n välit ovat täysin poikki, mutta rumimpiin ratkaisuhin on vielä matkaa

Voisiko PSG oikeasti istuttaa Kylian Mbappéa ensi kauden penkillä? Jukka Rönkä ei siihen usko.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.7.2023

Kylian Mbappén ja PSG:n välinen kiista on muuttumassa rumaksi. Jukka, miten raju tuo kiista on?

Se näyttää kehittyvän todella rajuksi, mutta kysymys on vasta ukkosen jyrinästä ja uhkaavista pilvistä. Toki kaikki julkiset kannanotot, Mbappén välitön myyntiin laittaminen ja se, ettei PSG ottanut Mbappéa mukaan Aasian kiertueelleen, vievät kriisiä syvemmälle.

Uskon kuitenkin, että kriisiin löytyy lähiviikkojen aikana sellainen ratkaisu, että näiltä kaikista rajuimmilta ja rumimmilta loppuratkaisuilta vältytään.

Et siis usko siihen, että Mbappé istuisi ensi kauden pelaamatta yhtään ottelua PSG:ssä?

En. PSG ei sitä halua, eikä sitä halua myöskään Mbappé. Pelaajalla on rajallinen määrä pelivuosia urallaan ja kaiken lisäksi ensi kesänä pelataan EM-kisat eikä Mbappé halua vaarantaa niitä sillä, ettei hän pelasi koko kauden aikana yhtään ottelua.

Kriisi on kuitenkin jo niin pitkällä, että on vaikea nähdä osapuolten sopivan kiistansa siten, että Mbappé pelaisi ensi kaudella PSG:ssa.

Se edellyttäisi käytännössä sitä, että Mbappé jatkaisi sopimustaan ainakin vuodella, jolloin PSG saisi hänestä vuoden päästä siirtokorvauksen. Siihen Mbappé ei ole valmis, koska hän on mitä ilmeisemmin sopinut siirtyvänsä ensi kesänä ilmaisella siirrolla Real Madridiin.

Real Madrid olisi varmasti valmis maksamaan Mbappésta myös siirtokorvauksen, mutta Mbappén oma logiikka ilmaisessa siirrossa olisi se, että silloin Real Madrid maksaa ikään kuin siirtokorvauksen Mbappélle itselleen eli hän saisi vieläkin tähtitieteellisemmän sopimuksen verrattuna siihen, että Real Madrid joutuisi maksamaan hänestä siirtokorvauksen.

Mitä siis kriisissä tulee tapahtumaan?

Todennäköisin ratkaisu on se, että hän siirtyy kesällä joko Real Madridiin pysyvästi tai johonkin muuhun seuraan ensi kaudeksi ja sitten vuoden päästä kesällä Real Madridiin.

Real Madrid -kortti on siinä mielessä hankala, että jos Real Madrid on jo sopinut – kuten PSG uskoo –Mbappén siirtyvän seuraan vuoden päästä ilmaiseksi, heidän pitäisi maksaa yhdestä vuodesta siirtokorvaus. Se on varmaa, ettei PSG ei myy häntä halvalla Real Madridiin kaikkien näiden käänteiden jälkeen.

Vastapuolella on sitten se, mitä jotkut muut seurat olisivat valmiit maksamaan Mbappésta. Tässä avainkysymys on jälleen sopimuksen kesto. Olisiko pelin henki se, että kysymys olisi enemmän yhden kauden mittaisesta lainasopimuksesta kuin pitkäaikaisesta sopimuksesta, jolloin ostava seura voisi vaatia Mbappésta siirtosumman myydessään hänet esimerkiksi vuoden päästä Real Madridiin?

Koska Mbappén ei ole pakko hyväksyä mitään siirtoa tai sopimusta, hän voi ajaa tilanteen sellaiseksi, että kysymys on tosiasiallisesti vain vuoden lainasta, vaikka siirto toteutettaisiinkin virallisesti siirtona.

Tämä karsisi ymmärrettävästi Mbappén ostavien tai lainaavien seurojen määrää. Saudiseurat olisivat yksi potentiaalinen skenaario tässä mallissa ja jo nyt on uutisoitu esimerkiksi Al-Hilalin suunnittelevan Mbappén hankkimista. Heille voisi riittää vuodenkin sopimus jollakin järjettömällä sopimuksella ja yhtä järjettömällä siirtosummalla.

Eurooppalaisista suurseuroista pitäisin ainoana potentiaalisena Mbappén lainaajana tai ostajana vuodeksi Chelseaa, mutta on hyvä kysymys, missä sen kipukynnys kulkisi.

Kumpi tässä näytelmässä on konna – PSG vai Mbappé?

Siinä, että pelaaja pelaa sopimuksensa loppuun ja siirtyy sen jälkeen ilmaisella siirrolla uuteen seuraan, ei ole uutta ja ihmeellistä. Myös Mbappé pitää kiinni tästä oikeudesta ja katsoo, että hänellä on siihen oikeus, kuten toki onkin.

Ongelmana on kuitenkin se, mitä kulisseissa on sovittu ja tapahtunut. PSG väittää, että kun se teki vuosi sitten Mbappén kanssa uuden kaksivuotisen jatkosopimuksen, kaikki osapuolet olisivat olleet yksimielisiä, että sopimusta jatketaan, mikä tarkoittaisi Mbappén pysymistä Pariisissa pidempään tai vaihtoehtoisesti sitä, että PSG saisi hänestä jättiläismäisen siirtokorvauksen, jos hän siirtyisi uuteen seuraan.

PSG:n mukaan Mbappé on rikkonut tämän sopimuksen ja se pitää siksi Mbappén käytöstä epälojaalina. Myös seuran kannattajat ovat kääntyneen Mbappéa vastaan tässä kiistassa, koska myös he edellyttävät seuran suurimmalta tähdeltä ja idolilta lojaalia ja kunniallista käyttäytymistä.

Siksi Pariisissa on tällä hetkellä Mbappéa kohtaan eräänlainen lynkkausmieliala niin seuran kannattajien kuin seurajohdon keskuudessa. Olisin kuitenkin todella yllättänyt, jos tämä mieliala johtaisi siihen, että Mbappé oikeasti lynkattaisiin eli häntä istutettaisiin ensi kausi penkillä.

Jos kysymys olisi pelkästä rahasta, PSG:n ääririkkaat omistajat voisivat tämän jopa tehdä, mutta kysymys on myös PSG:n limiiteistä taloudellisen reilun pelin raameissa. Mbappén istuttaminen penkillä ja päästäminen ilmaiseksi vuoden päästä Real Madridiin ei ahdistaisi kirjanpitäjää, mutta ratkaisulla PSG ampuisi itseään jalkaan pelikentällä – ja siihen he tuskin ovat valmiita.