Kylian Mbappén kohu-uutisessa haisevat kaikki eritteet korkeimmin ylävivahtein

Kylian Mbappé tuuletti siirtohuhujaan iskemällä tiistaina PSG:n ainoan maalin 1-1-tasapeliin päättyneessä Mestarien liigan ottelussa Benficaa vastaan.

46 Denton RoadJalkapallo

Kylian Mbappén kohu-uutisessa haisevat kaikki eritteet korkeimmin ylävivahtein

Vai että Kylian Mbappé olisi lähdössä PSG:stä? Ehkä joskus, mutta tuskin vielä tässä mutkassa, jossa haisevat kaikki pelin pelaamisen hajut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.10.2022 | KUVAT All Over Press

Jalkapallomaailma on kohissut viimeisen vuorokauden ajan ranskalaisen jalkapallon suuresta kultapojasta Kylian Mbappésta. 23-vuotias härkä ei ole kuulemma tyytyväinen oloonsa PSG:ssä ja haluaa siirtyä johonkin toiseen seuraan niin nopeasti kuin mahdollista. Jopa jo tammikuussa.

Sensaatiomainen uutinen, mutta sen syömisestä kannattaa vielä harkita.

On paljon mahdollista, että Mbappé ei ole tyytyväinen oloonsa PSG:ssä. Ranskalaismediassa on jo pitkään arveltu, ettei Mbappé haluaisi pelata Christophe Galtierin pelimallissa ysipaikalla eli perinteisenä keskushyökkääjänä. Mbappé olisi omasta mielestään parhaimmillaan toisena hyökkääjänä, joka kiitäisi vasenta kaistaa pitkin ylös tekemään taikojaan.

Sekin voi olla totta, että häntä nyppii Neymar ja tämän lämmennet ja läheiset suhteet Barcelonan aikaiseen seuratoveriinsa Lionel Messiin. Kesällä puhuttiin, että Mbappé olisi laittanut jopa uuden kolmivuotisen sopimuksensa yhdeksi ehdoksi sen, että Neymar myydään kesällä. Tiistaisen uutisen mukaan Mbappé kokisi tulleensa jopa petetyksi, kun brasilialainen jäikin seuraan tekemään maaleja ja naureskelemaan samoille vitseille Messin kanssa.

Tämä kaikki voi hyvinkin olla totta – mutta uutisessa haisevat kaikki mahdolliset eritteet. Kiinteät ja nestemäiset – ja  Petteri Sihvosta sanoin vielä korkeimmin ylävivahtein.

***

Jalkapallomaailma on niin arvaamaton, että ulkopuolisten on mahdoton olla perillä kaikista sen salatuista ja vähemmän salatuista käänteistä. Yhden asian voi kuitenkin huoletta sanoa: rahoja ei kannata vielä alkaa säästää Mbappén uuden seuran pelipaitaa varten.

Ensimmäinen este asiassa on PSG.

Kun Mbappé hylkäsi toukokuussa vastoin kaikkia ennakkotietoja varmalta näyttäneen siirtonsa Real Madridiin ja teki kolmivuotisen paperin PSG:n kanssa, hän antoi samalla päätösvallan seuraavaksi kolmeksi vuodeksi PSG:lle – jopa siinäkin tapauksessa, että Mbappén sopimuksessa olisi ennalta määritelty ulosostopykälä ja sillä joku hinta.

Siitä, onko PSG maailman rikkain vai vasta toiseksi tai kolmanneksi rikkain jalkapalloseura, on turha kinata. PSG on joka tapauksessa niin rikas seura, että sen ei tarvitse myydä Mbappéa rahan vuoksi.

Ei tammikuussa, ei ensi kesänä eikä edes kesällä 2024, jolloin alkaa Mbappén viimeinen sopimuskausi, mikä normaalioloissa puolittaa pelaajan siirtosumman suuruuden.

***

Jos PSG jostain syystä päättäisi myydä Mbappén, se olisi vasta ensimmäisen esteen ylittäminen.

Toinen este on yhtä korkea – Mbappén siirtosumma.

Ensimmäisten arvioiden mukaan Mbappén siirtosumma liikkuisi tammikuussa ja ensi kesänä 300-350 miljoonan euron luokassa. Se ylittäisi heittämällä Neymarin 222 miljoonan suuruisen siirron Barcelonasta PSG:hen kesällä 2017 – ja olisi yli kaksi kertaa suurempi kuin seuraavaksi kallein pelaajasiirto, jossa ostajana ei ole ollut PSG.

Kuka siis nykymarkkinoilla maksaisi Mbappésta yli 300 miljoonaa euroa?

Vastaus: ei kukaan.

Teoriassa summan voisivat maksaa Manchester City, Newcastle ja Real Madrid.

City ei kuitenkaan tarvitse Erling Braut Haalandin rinnalle uutta maalintekijää 300 miljoonalla eurolla – varsinkin, kun sen pitäisi samalla tehdä tilaa joukkueessa, jotta Mbappén siirtosumma ja hänen palkkansa mahtuisivat taloudellisen reilun pelin säännöstön raameihin.

Newcastle tarvitsisi Mbappén ja sillä olisi siihen myös rahaa, mutta myös sillä tulisi vastaan taloudellisen reilun pelin säännöstön rajat – eikä Newcastlen vetovoima riitä vielä moneen vuoteen Mbappén kaltaisen megatähden ostamiseen.

Real Madrid voisi myös maksaa siirtosumman ja se voisi muutamilla muutoksilla saada siirron mahtumaan jopa La Ligan astetta tiukempiin taloussäädöksiin. Real Madridin kohdalla kysymys kuuluu kuitenkin, haluaako se maksaa Mbappésta tuollaista summaa. Mbappé oli madridilaisväitteiden mukaan jo luvannut siirtyä Santiago Bernbaulle kesällä ja mikä oleellista: siirto olisi ollut ilmainen, sillä Mbappén sopimus loppui kesällä ja hän olisi liikkunut vapailla papereilla. Paljon pitäisi Madridissa vettä virratta ja ylpeyttä niellä, jotta sieltä soitettaisiin uudelleen Pariisiin.

Liverpoolia ja Bayen München voisivat myös tulla kysymykseen, mutta 300 miljoonan siirtosumma karkottanee nekin kauaksi Pariisin asemalta. Tottenham voisi teoriassa nousta jokerikorttina jonkinlaisessa vaihtokaupassa Harry Kaneen, mutta tuskin Pohjois-Lontoossakaan kannattaa vielä alkaa googlata sen kummoisempia päiväunia.

***

Sitten on olemassa myös kolmas potentiaalinen este.

Mbappé itse.

Mbappé ei olisi ensimmäinen jalkapalloilija ja urheilija maailmanhistoriassa, joka käyttäisi julkisuutta hyväkseen.

Jos Mbappé olisi oikeasti tyytymätön oloonsa PSG:ssä, Neymariin ja Christophe Galtieriin taktisiin ratkaisuihin, mikä olisi tehokkaampi keino painostaa PSG:n kaltaisen leikkikaluseuran johtoa kuin julkinen paine. Real Madrid -spekulaatioiden aikana jopa Ranskan presidentti Emmanuel Macron vetosi Mbappéen, jotta kansallisaarre jäisi Ranskaan.

Tiedon vuotaminen julkisuuteen olisi yhtä helppoa. Mbappén ei tarvitsisi liata omia käsiään, vaan sopia ainoastaan esikuntansa kanssa, että jollekin medialle vuodetaan tieto, ettei Mbappé haluaa lähteä PSG:stä niin nopeasti kuin mahdollista.

PSG:n jalkapalloilullisesta toiminnasta vastaava ”neuvonantaja” Luís Campos on vakuuttanut, ettei Mbappé ole kertaakaan sanonut hänelle, että hän on tyytymätön seurassa ja haluaisi siirtyä muualle.

Ei välttämättä olekaan, mutta sehän ei vielä tarkoita, etteikö ”pelaajan lähipiiristä” – kuten nyt lähde on ilmaistu – olisi vuodettu asia julkisuuteen.

Nyt nähtäväksi jää vain, miten PSG reagoi asiaan?

En veikkaa mitään – muuta kuin esitän kysymyksen: Missähän Neymar pelaa ensi kaudella?