Laatu jyräsi hienon tarinan yli, mutta tappiolla ollessaan Huuhkajat pystyi vain surffailemaan

Naks naks. Thomas Vermaelen puskee Belgian 1-0-johtoon ja Suomen peli alkaa murentua.

EM2021Huuhkajat

Laatu jyräsi hienon tarinan yli, mutta tappiolla ollessaan Huuhkajat pystyi vain surffailemaan

Suomen toiveet jatkoon pääsystä kokivat suuren kolauksen Belgian kaadettua Huuhkajat Pietarissa 2-0 (0-0). Juusi Leppälahti purkaa ottelun,

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.6.2021 | KUVAT All Over Press

Jussi, Suomi roikkui ensimmäisen puoliajan tuloksellisesti Belgian mukana, mutta toisella puolella tuli romahdus. Mitä tapahtui?

Belgia muutti kenttätasapainoaan hitusen offensiivisemmaksi. Axel Witsel tai Kevin De Bruyne nousi keskikentältä hyökkäysviisikon tueksi, jolloin Suomen linjojen välissä oli kuusi pelaajaa. Tätä Suomen oli viiden miehen puolustuslinjalla tosi vaikea kontrolloida ja Suomi valui alemmas ja alemmas. Sitten tuli se Dokun haasto ja Suomi antoi siitä kulman. Suomen vaihtopelaajat jäivät siinä tilanteessa vähän jyrän alle.

Laatu yksinkertaisesti jyräsi Suomen yli.
Olet puhunut paljon siitä, että Suomella ei näyttäisi olevan pelisuunnitelmaa siihen tilanteeseen, kun Suomi jää tappiolle ja sen pitäisi tehdä maali. Miten se näkyi Belgia-ottelussa?

Suomi teki tappioasemassa sen, mitä ei ehkä olisi pitänyt tehdä. Se alkoi surffaamaan sellaisia puolinopeita surffauksia, jolloin Belgia sai valtavasti riistojensa jälkeen tilaa iskeä Suomen avoinna ollutta pakkaa vastaan. Täytyy myös sanoa, että kun Suomella oli ylhäällä väsynyt Teemu Pukki ja kakkoskategorian pelaajia, niin ihmehän siinä olisi pitänyt tapahtua, että pallo olisi viety maaliin asti.

Suomi teki yksi-yhteen vaihtoja, mutta oli vaikeaa nähdä mitään selvää suunnitelmaa, miten peli lyötäisiin tasoihin. Venäjää vastaan tehtiin se pubi-joukkueen juttu, että nostettiin toppari Paulus Arajuuri ylös, jätettiin pelintekoalue tyhjäksi ja lyötiin pitkää. Nyt ei sitten oikein tehty mitään muuta, kuin alettiin surffaamaan puolinopeita aaltoja. Hämmentävä asia kyllä, ettei Suomi ole ollut tämän parempi joukkue pelien jahtaamisessa.
Missä tuossa pelien jahtaamisessa on ongelman ydin? Valmennuspöydälläkö?

No, Suomen valmennus on tehnyt hienon työn. Vaikka tässä pelissä tuli erikoistilannemaali omiin ja oman pään erikoistilanteet ovat tosi paljon valmennettavissa, niin Suomen valmennus saa kisoista monilta osin hyvinkin puhtaat paperit.

Mutta, ehkä tässä oli nyt se asia, mikä jäi siltä vajaaksi. Monessa asiassa Suomen pelaajamateriaalin vajavaisuudet pystyttiin paikkaamaan. Oltiin kyynisiä ja vedettiin linjat alas. Kontrolloitiin riskejä. Tehtiin vastustajille vaikeaksi tehdä maaleja. Mutta…Suomen ottelunaikainen valmennus jäi sillä tavalla piippuun näissä kisoissa.

Venäjä-ottelussa se oli räikeää ja tässä ottelussa se oli näkyvissä. Monet vaihdot olivat mielenkiintoisia. Ja tappioasemapelaamisessa oli isoja taktisia puutteita.