Tyly ennustus: Norwichille ja Pukille tulee lähtö, myös Everton vaaravyöhykkeessä

Teemu Pukki ei pystynyt pelastamaan Norwichia perjantaina 0-2-tappiolta Southamptonin vieraana.

JalkapalloValioliiga

Tyly ennustus: Norwichille ja Pukille tulee lähtö, myös Everton vaaravyöhykkeessä

Norwich hävisi perjantaina kolmannen ottelunsa peräkkäin Valioliigassa. Jukka Rönkä pitää Norwichin ja Teemu Pukin putoamista "varmana".

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.2.2022 | KUVAT All Over Press

Norwich hävisi perjantai-iltana Southamptonille 0–2. Canariesilla on nyt 26 ottelusta 17 pistettä. Jukka, voiko Norwich vielä säilyä?

Teoriassa – mutta vain teoriassa – kaikki on toki edelleen mahdollista, sillä Norwichilla on jäljellä 12 ottelua ja niissä jaossa 36 pistettä. Daniel Farken tilalle marraskuussa manageriksi palkattu Dean Smith on saanut Norwichin tuloksellisesti parempaan lentoon, vaikka perjantainen tappio oli jo kolmas peräkkäinen tappio ja vaikka Norwich jäi ottelussa Southamptonin jyrän alle. Maalit olivat 2-0, laukaukset Saints voitti 27–8 ja sen maaliodote oli 2,66, kun Norwichin xG oli vain 0,40.

Mutta se kuva, johon Norwichin tilannetta pitää verrata, ovat muut putoamistaistelussa olevat seurat ja se, millaisessa pistemäärällä olisi mahdollista säilyä. Viime kaudella sarjapaikan uusimiseen olisi riittänyt 29 pistettä, mikä oli todella alhainen pistemäärä. Pidän nyt selvänä, että tällä kaudella sarjapaikan uusimiseen tarvitaan yli 30 pistettä, jopa sellaiset 34-36 pistettä – ja sinne Norwichilla on todella, todella pitkä matka.

Norwichin loppuohjelma ei sinällään ole ultravaikea, mutta toisaalta sillä on enää neljä ottelua pohjakastiin lukeutuvaa seitsemää joukkuetta vastaan. Pisteitä olisi siis naarattava keskikastinkin joukkueilta ja se ei ole helppoa. Siksi Norwichin tilanne on haastava. Niin haastava, että lähtö tulee. Valitettavasti.

Mitä mahdollinen putoaminen tarkoittaisi Teemu Pukin kannalta?

Se riippuu, millaisen strategian Norwich valitsee todennäköisen putoamisen iskiessä. Pukilla on vielä vuosi sopimusta jäljellä, mutta avainkysymys on, onko Norwich halukas tarjoamaan Pukille enää jatkosopimusta.

Pukki täyttää maaliskuussa 32 vuotta ja olisi kauden 2023-2024 alkaessa 33-vuotias. En olisi yllättänyt, jos Pukille ei tarjottaisi jatkosopimusta. Se taas tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että hänet pyrittäisiin myymään tulevana kesänä, sillä kesällä 2023 Pukki pääsee siirtymään ilmaisilla papereilla. Toki Norwich joutuu punnitsemaan Pukista kesällä saatavaa siirtokorvausta ja hänen sopimustaan, joka on brittitietojen mukaan noin 1,5 miljoonaa euroa kaudessa – ja sitä, mitkä ovat sen vaihtoehdot. Näistä muuttujista se yhtälö syntyy, olipa ratkaisu lopulta mikä tahansa.

Miltä putoamistaistelu näyttää muiden seurojen osalta?

Putoamisvaarassa on Norwichin lisäksi kuusi muuta seuraa – Watford, Burnley, Newcastle, Everton, Leeds ja Brentford.

Tärkein tulokulma on katsoa, millaisessa iskussa joukkueet ovat niin pelillisesti kuin materiaalinsa osalta.

Pidän selvänä, että Newcastle naaraa itsensä ilman muuta kuiville, vaikka tammikuussa hankittu ja Magpies-uransa häikäisevästi aloittanut Kieran Trippier mursikin jalkansa ja on sivussa ainakin toukokuulle asti. Newcastle sai joka tapauksessa vahvistettua joukkuetta riittävästi tammikuun siirtoikkunassa ja Eddie Howen opit ovat alkaneet selvästi purra.

Toinen lähes yhtä varma pelastuja papereissani on Burnley. Se on toki vielä viivan alla, mutta se on pelannut esimerkiksi Leedsiin verrattuna kaksi ottelua ja Brentfordiin verrattuna kolme ottelua vähemmän. Tärkeintä on kuitenkin se, mihin suuntaan Burnleyn pelaaminen on kehittynyt. Se on kohdannut viimeisen kuukauden aikana Arsenalin, Manchester Unitedin, Liverpoolin ja Tottenhamin. Näistä otteluista Burnley hävisi vain Liverpoolille, mutta voitti keskiviikkona Tottenhamin todella vakuuttavan esityksen jälkeen. Sean Dychen taika puree jälleen ja Wout Weghorstin hankinta tammikuussa oli nappiosto Burnleylta.

Kolmas joukkue, jonka pelillinen käyrä on ylöspäin, on Watford. Roy Hodgson on saanut korjattua jo monta asiaa Watfordin pelaamisessa tultuaan joukkueen manageriksi ja Watfordin materiaali on putoamistaistelussa olevalle joukkueelle varsin laadukas. Valitettavasti Hodgson joutuu kamppailemaan ajan kanssa. Ehtiikö hän saada Watfordin pelin siihen kuosiin, että sillä naarataan riittävästi pisteitä. Mahdollista se on, muttei varmaa.

Muista putoamistaistelussa mukana olevista joukkueista Everton on kysymysmerkki. Sen pitäisi materiaalinsa puolesta olla keskikastin joukkue. Monet myös uskoivat, että Frank Lampardin nimittäminen Rafael Benítezin tilalle manageriksi olisi heittänyt Evertonin automaattisesti kuiville, mutta eihän tämä Lampardin avaus ole millään muotoa vakuuttanut. Lisäksi Everton kohtaa vielä 15 viimeisessä ottelussaan kaikki kahdeksan tämänhetkistä kärkiseuraa, joten helpolla se ei tule pääsemään. Itse asiassa Everton on yksi niistä seuroista, joka voi oikeasti jopa pudota.

Leedsilla on astetta heikompi tilanne. Se on saanut viidestä edellisestä liigaottelustaan vain yhden pisteen ja Elland Roadia ravistelee tällä hetkellä muutenkin turbulenssi. Marcelo Bielsan ympärillä on kohistu jo pitkään, eroaako hän itse vai näytetäänkö hänelle ovea. Bielsa vakuutti viimeksi tänään, että hän ei missään tapauksessa eroa ennen kauden loppua. Joka tapauksessa Leeds on pelillisesti sekaisin ja sillä on kohtalaisen vaikea loppuohjelma. Sanoisin, että Leeds on astetta pahemmassa lirissä putoamisen suhteen kuin Everton.

Mutta kaikista pahimmassa kusessa on Brentford. Se aloitti kautensa hyvin ja hurmasi kaikki, mutta se on ollut viime kuukaudet Valioliigan heikoin joukkue. Sen luisu alkoi jo viime vuoden puolella ja Brentford on ottanut viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain yhden pisteen. Moni seura harkitsisi managerin vaihtamista, mutta Brentford tuskin katkaisee rakkaussuhdettaan Thomas Frankiin, vaikka joukkue tippuisi.

Brentfordin kannalta avainkysymys on nyt se, tuoko Christian Eriksen Brentfordin pelaamiseen jonkinlaisen herätyksen. Toki Ivan Toneyn palaaminen kentälle lauantain Newcastle-ottelussa on iso asia, mutta sanoisin silti, että paljon pitää tapahtua, jos Brentford saa tämän uhkaavan syöksynsä poikki. Sen pienen pieni toivo on siinä, että sen loppuohjelma on muita putoamiskurimuksessa olevia seuroja aavistuksen helpompi. Täsmävoitoilla Brentford saattaisi vielä juuri ja juuri pelastua.

Eli mikä on prognoosisi – ketkä putoavat?

Tällä hetkellä varmin lähtijä on Norwich. Sanoisin jopa varma. Seuraavassa kastissa ovat Watford, Brentford ja Leeds. Sen lisäksi vaaravyöhykkeessä on myös Everton. Newcastle on satavarmasti kuivilla ja toiseksi selvin säilyjä on Burnley.