Lässähtääkö Mestarien liigan yllätyspaukku suuriin kokoonpanomurheisiin?

Lautaro Martinez on löytänyt Porton kannalta viheliäiseen aikaan maalijyvänsä.

JalkapalloMestarien liiga

Lässähtääkö Mestarien liigan yllätyspaukku suuriin kokoonpanomurheisiin?

Porto haastaa Interin siipirikkoisena. Merkittävät poissaolot – ja pelivälineen omistajuus – voi ratkaista paljon Mestarien liigan keskiviikkoillassa otteluparin avausnäytöksessä, analysoi Joel Perovuo.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 22.2.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan neljännesvälierä: Inter-Porto

Porto haastaa Interin keskiviikon Mestarien Liigan toisessa kamppailussa. Kumpikin joukkue on hyvässä iskussa ja luvassa on tasainen ottelupari.

Inter on toisena Serie A:ssa, jossa Napoli on jo karannut varmalta näyttävään Scudettoon. Siispä Interin pokaalitoiveet lepäävät Mestarien Liigassa ja Coppa Italiassa. Inter on pelannut vahvasti Qatarin MM-kisojen jälkeen.

Tuore maailmanmestari Lautaro Martinez on saanut MM-kisajännityksensä laukemaaan Italiassa ja on paukuttanut jo kahdeksan maalia tämän vuoden puolella. Romelo Lukaku on sen sijaan jatkanut laskusuhdanteessa ja näin ollen kärjessä aloittanee kaksikko Edin Dzeko ja Martinez. Interillä on muutenkin joukkue täynnä hyviä pelaajia ja sanoisin valmentaja Simone Inzaghin hiukan epäonnistuneen joukkueensa kanssa, vaikka tämän vuoden puolella tulokset ovatkin olleet hyviä.

Lautaro Martinez to score and Inter to win? Check the odds and play at Mr Green!

Lauantaisessa 3–1-voitossa Udinesea vastaan oli mukana tietysti hyviä asioita, mutta Udinesella oli useampi mahdollisuus satuttaa Interiä, joka ajautui liikaa kontrolloimattomaan pelaamiseen.

Porto on Udinesea laadukkaampi ryhmä ja kiittää varmasti päästessään juoksemaan kohti Interin puolustuslinjaa isossa tilassa.

Kuka ottaa pallonhallinan?

Nicola Barellan ja Marcelo Brozovicin johtama keskikenttä on joukkueen sydän ja sieltä lähtevät monesti läpisyötöt kohti kärkiparia. Erityisesti Barella hakee aktiivisesti avainsyöttöjä vastustajan selustaan ja on myös vahvasti mukana päättämässä hyökkäyksiä. Inter on otteluparissa hienoinen suosikki ja erityisesti tämä ensimmäinen ottelu kotistadionilla on tärkeä. Takamatkalta Estadio do Dragaolle haastavaa lähteä.

Porto taistelee tuttuun tyyliin Portugalin liigan mestaruudesta ja eteni ennakkoon tasaisesta lohkosta Mestarien Liigan jatkopeleihin lohkovoittajana. Porto on yksi joukkueista, joka joutuu taiteilemaan kahden maailman välillä pelatessaan hiukan kotimaassaan hiukan kevyempiä pelejä halliten pelejä yleensä selvästi.

Mestarien Liigan puolella Porto on taas joutunut enemmän puolustuskannalle ja on joutunut kaivamaan tulosta eri tyylillä. Kotimaassaan Porto on hallinnut palloa peleissään keskimäärin 57,5-prosenttisesti, kun lukema Mestarien Liigassa on tältä kaudelta 45,5. Inter ei ole myöskään hallinnut palloa Mestarien Liigan puolella, kuin 47,7-prosenttisesti osittain suoraviivaisen pelityylinsä takia. Onkin kiinnostavaa nähdä, kumpi ottaa kontrollin ottelussa, jossa pallonhallintaa haluava Porto kohtaa enemmän suoraviivaisen Interin.

Kummallakin joukkueella on hyviä pelaajia nopeissa hyökkäyksissä ja ottteluista saattaakin muodostua hyvin tarkkoja pelejä, jossa suuria riskejä ei oteta, ellei tulostaulu niin vaadi. Portolla on hiukan terveyshuolia hyökkäyspäässään, joka tietysti vaikeuttaa tilannetta. Evanilson ja Galeno ovat kumpikin todennäköisesti sivussa ja myös Otavion pelaaminen on epävarmaa. Joukkueen maalinteko on siis mahdollisesti paljolti Mehdi Taremin harteilla.

Arvio

Ennakkoon hyvin tasaisessa otteluparissa Interin kannalta avainasia on pystyä pitämään joukkueensa välit riittävän pieninä ja tässä puolustuslinjan toiminta on keskeistä. Läpisyöttöjen ja pitkien syöttöjen yhteydessä linjan on noustava nopeasti mukana.

Porton on puolestaan pystyttävä kontrolloimaan Interin vahva kärkipari ja oltava valmis putoamaan nopeasti avoimen pallon tilanteissa. Virheitä ja nopeita tilanteenvaihtoja ottelussa väistämättä nähdään ja näissä on yksi otteluparin ratkaisutekijöistä. Erikoistilanteet ovat toinen ja näissä Inter on ollut parempi.

Portolla on sauma yllättää, mutta poissaolot kääntävät vaakakupin Interille ja ’’I Nerazzurri’’ on todennäköinen jatkaja otteluparista.