Lauri Marjamäen ja Kärppien näkymä saattaa heilahtaa ylösalaisin seuraavien päivien aikana

Lauri Marjamäki ehti luotsata Jokereita neljä kautta.

JääkiekkoLiiga

Lauri Marjamäen ja Kärppien näkymä saattaa heilahtaa ylösalaisin seuraavien päivien aikana

Kärpät vaihtaa päävalmentajaa. Lauri Mikkola saa mennä ja puikkoihin tarttuu saman tien Jokereista vapautunut Lauri Marjamäki.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.2.2022 | KUVAT All Over Press

Lauri Marjamäki palaa kuuden vuoden tauon jälkeen Oulun Kärppien päävalmentajaksi. Marjamäki hyppää Kärppien vaihtoaitioon saman tien, sillä Jokereiden keskeytetty Ukrainan kriisin takia KHL-kautensa, seura oli valmis purkamaan Marjamäen sopimuksen ennenaikaisesti. Alun perin Marjamäen sopimus olisi päättynyt vasta tämän KHL-kauden jälkeen.

Samalla Kärpät vapautti tehtävästään viime kesänä päävalmentajaksi nimetyn Lauri Mikkolan. Kärppien kausi on ollut Mikkolan alaisuudessa tuskaisia ja oululaisseura on tällä hetkellä Liigassa seitsemäs. Sen ero kuudentena olevaan HIFK:hon on vain pisteen, mutta Kärpät on pelannut neljä ottelua helsinkiläisiä enemmän. Säälipleijariviivan huonommalle puolelle on matkaa vain neljä pistettä – ja 11:ntenä oleva Pelicans on pelannut sekin ottelun vähemmän kuin Kärpät.

Marjamäki luotsasi edellisen kerran Kärppien kausilla 20013-2016. Kärpät voitti Marjamäen kahdella ensimmäisellä kaudella Suomen mestaruuden ja sijoittui kolmannella kaudella pronssille.

Tämän jälkeen Marjamäki otti komentoonsa Leijonat, mutta menestys jäi vaatimattomaksi ja Marjamäestä tuli Leijonissa 30 vuoteen ensimmäinen päävalmentaja, joka ei voittanut päävalmentajakaudellaan arvokisamitalia. Kesällä 2018 Marjamäki nimitettiin Jokereiden päävalmentajaksi.

Samuel Savolainen pitää Mikkolan erottamista ja Marjamäen palkkaamista Kärpiltä loogisena vetona.

”Lauri Mikkolalla ei ollut aiempaa päävalmentajakokemusta Liigasta, vaan hän oli hankkinut kannuksensa lähinnä Kärppien junioreissa. Siksi Mikkolan nimittämiseen liittyi jo alun perin kysymysmerkkejä ja tämän kauden aikana nämä kysymysmerkit ovat realisoituneet Kärppien kannalta ikävällä tavalla. Kärppien pelaamisessa ei ole ollut oikeastaan koko kauden aikana mitään punaista lankaa ja siksi on ymmärrettävää, että Kärppien oli reagoitava asiaan.”

”Kärpät on kuitenkin edelleen suomalainen suurseura, eikä sellainen Kärppien kannalta täysin käsittämätön mahdollisuus, että Kärpät jää pudotuspelien ulkopuolelle, ollut lainkaan poissuljettu vaihtoehto Mikkolan alaisuudessa.”

”Kun Marjamäki yllättäen vapautui Ukrainan kriisin seurauksena Jokereista, kiusaus kävi Kärppien kannalta liian suureksi. Oli reagoitava ja oli reagoitava nopeasti. Kärpillä on enää yhdeksän ottelua jäljellä runkosarjassa ja kaiken lisäksi Liigan siirtoikkuna menee kiinni tiistaina. Kärpät kertoo maanantaina lisää pelaajahankinnoista, mutta kukaan ei olisi yllättynyt, että Marjamäen tulon myötä puhutaan Jokereiden pelaajista. Joka tapauksessa edessä on yksi Liiga-historian dramaattisimmista siirtoikkunoista, sillä Liigan voimasuhteet saattavat heilahtaa lähipäivien aikana ylösalaisin.”

”Marjamäen ja Kärppien kannalta haasteena on toki aika. Kuten sanoin, runkosarjaa on jäljellä vain yhdeksän ottelua ja sitten alkavat pudotuspelit. Tässä ajassa Marjamäki laittanee kuntoon ennen muuta puolustuspelin, sillä sen korjaaminen on helpompaa ja nopeampaa kuin hyökkäyspelin kuntoon laittaminen. Joka tapauksessa erittäin kova ja mielenkiintoinen veto Kärpiltä ja katsotaan vielä nämä uudet vahvistukset, millainen sen loppukauden ennuste on ja mihin asti Kärppien rahkeet voisivat Marjamäen johdolla riittää”, Savolainen sanoo.

Marjamäen sopimus kattaa aluksi vain loppukauden, mutta Kärppien mukaan myös sopimuksen jatkaminen on mahdollista.