Nuorten Leijonien MM-joukkueessa on kysymysmerkkejä ja lahjakkuutta, mutta onko johtajuutta?

Brad Lambertin on aika näyttää, onko hänestä liideriksi Nuorille Leijonille U20 MM-tasolla.

JääkiekkoU20MM

Nuorten Leijonien MM-joukkueessa on kysymysmerkkejä ja lahjakkuutta, mutta onko johtajuutta?

Tomi Lämsän luotsaamien Nuorten Leijonien MM-joukkue on julkistettu. Samuel Savolainen käy ryhmän läpi osasto kerrallaan valmennusta myöten.

TEKSTI Samuel Savolainen
JULKAISTU 14.12.2022 | KUVAT Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/All Over Press

Maalivahdit

Maalivahtiosastolla löytyy Nuorten Leijonien suurin kysymysmerkki. Kolmikosta Niklas Kokko, Aku Koskenvuo ja Jani Lampinen ei pysty äkkiseltään ykkösvahtia nimeämään. Kukaan kolmikosta ei ole vakiinnuttanut asemaansa esimerkiksi Liigassa ja ylipäätään tilanne hierarkian osalta on hyvin epäselvä. Kokko on pelannut Lampisen tavoin Mestiksessä kohtuullisen hyvin, mutta Aku Koskenvuolla on virallisia NCAA-pelejä tällä kaudella vain kaksi. Maaottelunäytöissä Koskenvuo sen sijaan pelasi hyvin ja esiintyi edukseen. Kolmikosta Kokko on varattu NHL:ään toisella kierroksella ja Koskenvuo viidennellä. Lampisella ei ole NHL-varausta.

Vaikka alustavia ajatuksia olisi jonkinlaisia, on hyvin mahdollista, että maajoukkueen johtokin on varustautunut viime kisojen peluutuspelikirjalla. Päivän kunto ja se kuka on parhaassa vireessä, voi nousta ykkösvahdiksi. Selkeää vastausta tähän kysymykseen tuskin vielä on.

Maalivahtivalmentaja Pekka Rinne on varmasti tälle kolmikolle hahmo, jota he katsovat ylöspäin. Hänellä voi olla henkisesti suuri rooli hyvillä ja huonoilla hetkillä.

Osastoa on kuitenkin vaikeaa pitää poikkeuslahjakkuuksien kolmikkona lähtökohtaisesti. Koska maalivahtipelin merkitys on aina suuri, osasto herättää kisojen lähtiessä enemmän epävarmuutta kuin luottamusta. Yksi asia on selvää: Huonolla maalivahtipelillä ei mestaruuksia voiteta.

Puolustus

Suomen puolustuksessa riittää laajuutta useampaankin rooliin. Kokemusta miesten peleistä on tällä kaudella jo tuntuvasti Topias Vilénillä, Otto Salinilla, Aleksi Heimosalmella, Aleksi Maliselta, Kalle Ervastilta ja Jimi Suomelta. Tämän kuusikon kokemus Liigasta voi olla ensiarvoisen tärkeää, kun pelataan kärkimaita vastaan.

Alkukaudella erityisen vahvasti esiintynyt Vilénin odotettaneen nousevan takalinjojen priimusmoottoriksi. Myös Heimosalmi oli jo viime kaudella iso palanen U20 MM-joukkuetta ja on taas vuoden vanhempi.

Iso mielenkiinto kohdistuu myös 16-vuotiaaseen poikkeuslahjakkuuteen Aron Kiviharjuun. Kiviharjun tarina isojen lamppujen alla on vasta alkumetreillä, mutta jo nyt on mahdollista tuoda osaamista esiin suurella näyttämöllä jo tässä iässä.

Tämän osasto on lähtökohtaisesti materiaaliltaan kilpailukykyinen.

Hyökkäys

Suomen hyökkäys näyttää kokemukseltaan laajalta ja hyvin roolitetulta.

Suurin huomio saattaa kohdistua jälleen Brad Lambertiin, joka on ollut superlupauksen maineessa, mutta lupaukset U20 MM-kisatasolla ovat jääneet pahemman kerran lunastamatta. Lambertin rooli on viime kisoissa pudonnut turnauksen edetessä ja suoraan sanottuna Lambert on jäänyt pahasti pelistä kiinni.

On pelitaidon osalta minimivaatimuksia, että pystyy pelaamaan muun viisikon mukana harmoniassa, eikä hiihdellä omia latujaan kentällä. Se on kuitenkin juuri ollut Lambertin ongelma. Moni valmentaja on yrittänyt saada hänestä parasta irti, mutta laihoin lopputuloksin. Eikä tämän kauden AHL-kausikaan ole ollut riemumarssia. 14 ottelussa kasassa on tehot 2+1 ja teholukema pahalla pakkasella -9. Toistaiseksi Lambertin osalta on ollut enemmän suuria puheita kuin ollut tehoja. Nyt on aika näyttää onko hänestä ottamaan tällä tasolla jo askeleita eteenpäin.

Isossa roolissa tulee olemaan myös viime syksyn sensaatio ja viime kesän ykköskierroksen varaus Joakim Kemell. Loistavalla laukauksellaan Kemellissä on potentiaalia kovan luokan maalintekijäksi, mutta myös Kemellin kohdalla kokonaisvaltainen pelaaminen on jättänyt toivomisen varaa. Eikä Kemell ole vielä yltänyt viime syksyn iskuunkaan Liigassa. Kahdeksan maalia on hyvä saldo, mutta teholukema -15 ei ole.

Myös Ville Koivusen tulisi olla joukkueessa tehomiehiä ja hampaankolossa on varmasti viime kevään kisojen suhteen, jossa Koivunen jäi kiikareille tehoiltaan.

Alkukauden Liiga-yllättäjä Jani Nymanilta odotetaan myös tässä joukkueessa maaleja. Lisäksi esimerkiksi Lenni Hämeenaho on Ässissä esiintynyt alkukaudella vahvasti. Joukkueesta löytyy myös Suomi-kiekon aatelissukuihin lukeutuvien Kapasten Oliver ja Konsta. Oliver Kapanen oli viime kisoissa hyvä, jonka vuoksi vastuu kasvoi. Rooli tuskin ainakaan pienenee nyt. Myös Jukureiden Niko Huuhtasta kannattaa pitää silmällä.

Laajuutta ja leveyttä hyökkäyksessä siis löytyy, mutta saako hyökkäys kärkihevosiksi kaavailluilta pelaajilta sitä pelillistä johtajuutta, mitä esimerkiksi mestaruustaso edellyttää? Se lienee suurin kysymys.

Valmennus

Iso kysymys löytyy myös Nuorten Leijonien pelaajapenkin takaa. Kysyin jo Tomi Lämsän pestin julkistushetkellä sitä, että vaikka U20-maajoukkue sai KHL-tason päävalmentajan voi silti kysyä, että saiko Nuoret Leijonat puikkoihinsa 82 metrin vai yli 90 metrin keihäsmiehen?

Olisi helppoa katsoa Lämsään päin ja ajatella Jokereissa ja Pelicansissa epäonnistunutta valmentajaa, mutta niistä ajoista Lämsä on varmasti kehittynyt valmentajana paljon. Sellainen ajattelu olisi epäreilua, sillä matkan varrella Lämsä on kokeneempi ja varmasti parempikin.

Fakta kuitenkin on, että 82 metrin keihästulos ei näissä kisoissa riitä. Ja kuten tiedetään, rima Suomi-kiekossa on äärimmäisen korkea ja se on ansaittu asema. Mikään sympaattinen pronssiottelu ei enää riitä, vaan mestaruutta odotellaan kotikatsomoissa. Rima on raaka, mutta se on pelin henki. Ja kun siinä se rima roikkuu, siitä pitäisi hypätä yli. Tomi Lämsällä onkin nyt erinomainen paikka näyttää, mistä hänet on valmentajana tehty. Vaikka suurennuslasi sojottaa Lämsän suuntaan, voi silti todeta, että myös apuvalmentajien eli Marko Ojasen ja Lauri Mikkolan valmentajaurat kaipaisivat onnistumisia tulevien työpaikkojen näkökulmasta.

Suomen U20-maajoukkue Kanadan Halifaxissa ja Monctonissa pelattaviin MM-kisoihin 26.12.2022-5.1.2023:

Maalivahdit:
Kokko Niklas, Kärpät Oulu
Koskenvuo Aku, Harvard University NCAA
Lampinen Jani, Kiekko-Espoo

Puolustajat:
Ervasti Kalle, Lukko Rauma
Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori
Kiviharju Aron, TPS Turku
Malinen Aleksi, JYP Jyväskylä
Ruotsalainen Ville, KalPa Kuopio
Salin Otto, HIFK Helsinki
Suomi Jimi, TPS Turku
Vilén Topias, Pelicans Lahti

Hyökkääjät:
Huuhtanen Niko, Jukurit Mikkeli
Hämeenaho Lenni, Ässät Pori
Kapanen Konsta, KalPa Kuopio
Kapanen Oliver, KalPa Kuopio
Kaskimäki Aleksanteri, HIFK Helsinki
Kemell Joakim, JYP Jyväskylä
Koivunen Ville, Kärpät Oulu
Lambert Brad, Winnipeg Jets NHL
Lassila Jere, JYP Jyväskylä
Miettinen Verner, Fargo Force USHL
Nyman Jani, Ilves Tampere
Päivärinta Sami, Lukko Rauma
Rönni Topi, Tappara Tampere
Väisänen Kalle, TPS Turku

Johtoryhmä:
Pesonen Janne, joukkueenjohtaja
Lämsä Tomi, päävalmentaja
Mikkola Lauri, valmentaja
Ojanen Marko, valmentaja
Pirnes Esa, valmentaja
Rinne Pekka, mv-valmentaja
Tolkki Mikael, videovalmentaja
Nakari Juha, fysioterapeutti
Tolvanen Mikko, fysioterapeutti
Oravakangas Rami, lääkäri
Kuisma Niko, huoltaja
Hirvinen Mika, huoltaja
Oikarinen Kimmo, GM