Leijonat nousi kolmen maalin kuolemanlaaksosta sensaatiomaiseen voittoon Ruotsista

JääkiekkoLeijonatPeking 2022

Suomi nousi hurjan kolmannen erän ja jatkoeräosuman ansiosta 4-3-voittoon Ruotsista ja samalla lohkovoittoon. Palkintona on suora paikka puolivälierissä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.2.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi nousi huikean näytelmän jälkeen lohkovoittoon ja suoraan puolivälieräpaikkaan trilleriottelussa Ruotsia vastaan C-lohkon päätösottelussa Pekingin olympiakaukalossa. Ruotsi johti kolmanteen erää lähdettäessä jo 3-0, mutta Suomi nousi kolmen maalin takaa 3-3-tasapeliin. Ottelun ratkaisu syntyi jatkoerässä, kun Harri Pesonen iski Leijonille 4-3-voittomaalin reilun kahden minuutin pelin jälkeen.

Suomi oli pitkään Ruotsin otteessa. Kuvaavaa Leijonien vaisuudelle oli, ettei Suomi saanut yhtään maalipaikkaa kahdessa ensimmäisessä erässä 5-5-tasakentällisin.

Varsinaisesi murheeksi Leijonille koitui kuitenkin kuriton toinen erä ja kurittomuudesta johtunut jäähysuma. Ruotsi teki toisessa erässä kolme maalia, jotka kaikki syntyivät ylivoimalla.

Ruotsin meni johtoon toisessa erässä neljän minuutin jälkeen, kun Lucas Wallmark laukoi kiekon turnauksen avausottelunsa pelanneen Jussi Olkinuoran taakse.

Tämän jälkeen alkoi tapahtua. Markus Granlundin kyynärpää osui ilmakiekon tavoittelutilanteessa Philip Holmin kasvoihin ja ruotsalainen putosi jään pintaan. Granlundille lätkäistiin tilanteesta viiden minuutin jäähy ja ottelurangaistus.

Jäähyn aikana Lukas Bengtsson laukoi Ruotsille 2-0-johtomaalin. Myös Ruotsin kolmas maali syntyi ylivoimalla, kun Sami Vatanen otti tarpeettoman jäähyn ja Anton Lander rankaisi kuutta sekuntia myöhemmin.

Kolmannessa Suomi sai sensaatiomaisen otteen. Teemu Hartikainen laukoi ylivoimalla Suomen 1-3-kavennuksen 45 minuutin kohdalla. Esityön maaliin tekivät Sakari Manninen ja Sami Vatanen.

Suomi oli viisi minuuttia ennen loppua lähellä toista maalia. Kiekko pyöri maaliviivalla ja jäi Ruotsin maalivahdin Magnus Hellbergin alle. Tuomaristo hylkäsi kuitenkin maalin videotarkastuksen jälkeen.

Suomi ei tästä lannistunut, vaan Iiro Pakarinen suti puolta minuuttia myöhemmin Leijoen 2-3-kavennuksen Hartikaisen ja Mannisen esityöstä . Pakarisen mailasta syntyi myös 3-3-tasoitus ajassa 57.11. Myös tässä maalissa toisen syöttöpisteen kirjasi Leijonien tähtipelaaja Teemu Hartikainen. Toisen syöttöpisteen kirjasi Mikko Lehtonen.

Jatkoerässä ratkaisun iski Harri Pesonen Joonas Nättisen ja Juuso Hietasen esityöstä. Ottelua oli pelattu maalin syntyessä 61.01.