Leijonilla riittää kysymyksiä ennen lopullisia valintoja – suurimmat niistä ovat Patrik Laine ja Kasperi Kapanen

Ruotsi oli voitokas Leijonia vastaan sunnuntaisessa EHT-kohtaamisessa.

JääkiekkoJääkiekon MM2023Leijonat

Leijonilla riittää kysymyksiä ennen lopullisia valintoja – suurimmat niistä ovat Patrik Laine ja Kasperi Kapanen

Samuel Savolainen arvioi tuoreeltaan EHT:n tappiollisen päätösottelun jälkeen sitä mistä löytyvät Leijonien johtoryhmän isoimmat pähkinät purtavaksi ennen lopullisen MM-joukkueen nimeämistä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.5.2023 | KUVAT Vaclav Salek / All Over Press

Ruotsi tarjoili Leijonille Tshekin Euro Hockey Tourin päätösottelussa Suomen toisen tappion kolmeen peliin 4-3-voitolla jatkoajalla. Samuel, millaisia mietteitä ottelu jätti?

Tasainen ottelu ja jos katsotaan koko turnauksen mitassa, niin ei tässä vielä pelattu sillä tasolla, että uskaltaisi maailmanmestaruutta kirkossa kuuluttaa. Hieman on tuntuma, että muut joukkueet tekevät jatkuvasti isosti töitä selvittääkseen miten Leijonien pelaamista saadaan tuhottua. Niin kauan Jalosen Leijonat ovat kansainvälisessä kiekossa pärjänneet.

Eikä peliä ja kokonaiskuvaa toisaalta niin pieteetillä kannata arvioidakaan, sillä lopullisesta joukkueesta ei vielä ole täydellistä varmuutta. Nyt kuitenkin pelattiin viime kädessä MM-kisajoukkueen pelipaikoista. Sitä paitsi joukkue tulee kokemaan tähän otteluun verrattuna isoja muutoksia.

Siksi keskustelisin mieluummin pelaajavalinnoista tässä kohtaa, koska se on oleellisempaa.

Sopiihan se. Mitä ajattelet isossa kuvassa nyt MM-joukkueesta ennen sen lopullista nimeämistä.

Sanoisin, että isoimmat kysymykset liittyvät sentteri- ja maalivahtiosastolla sekä Kasperi Kapaseen ja Patrik Laineeseen.

Aloitetaan sentteriosastolta, mitkä ovat mietteesi?

Keskushyökkääjäosastolla miettisin sitä, että mitenköhän Leijonat aikoo toimia esimerkiksi Mikko Rantasen kohdalla, joka on tietysti kisojen paras yksilö. Rantanen on tietysti laituri, mutta pelannut myös keskellä. Siinä kuitenkin mietityttää, että Rantanen keskellä saataisiin toki jotain, mutta menetettäisiinkö siinä enemmän? Mutta voisiko Jalonen harkita sitä ja rakentaa yhden vitjan hänen ympärilleen esimerkiksi Kaapo Kakon ja / tai Patrik Laineen kanssa.

3.00 for Finland to win Ice Hockey World Championships 2023! Use your 25€ combi free bet on your 1st deposit and play at Mr Green!

Voisin olettaa, että KHL:ssä aikoinaan loistanut Teemu Hartikaisen, Sakari Mannisen ja Markus Granlundin muodostama vitja saattoi pelata itsensä kisoihin tämän päivän esityksellä sellaisenaan. Sen lisäksi voisi olettaa että kolmonen rakennetaan Antti Suomelan ja nelonen Hannes Björnisen ympärille. Mutta kuten sanottua, odotetaan nyt lopulliset valinnat.

Entäpä sitten maalivahtiosasto?

Ehkä se iso kysymys on, että kummasta tulee ykkösvahti: Emil Larmista vai Jussi Olkinuorasta? Larmi esiintyi Tshekin EHT:lla kuitenkin Suomen maalivahdeista parhaiten, torjui turnauksen ainoan voiton ja ansaitsee nykyvireellään paikan joukkueessa ja myös vastuuta. Selvää kuitenkin on, että pelaavan maalivahdin roolista taistelu jatkuu myös MM-kisoissa.

Entäpä Patrik Laine? Hänen tilanteensa taitaa olla epävarma?

Laineen kohdalla on kuitenkin tässä vaiheessa paljon kysymyksiä, mutta vähän vastauksia. Yksi niistä on se, että Laine lupautui Leijoniin oletettavasti pelikuntoisena, koska miksi muuten Laine olisi lupautunut? Hieman ihmetyttää tässä, että mihin se pelikunto on nyt yhtäkkiä kadonnut? Ja onko se kadonnut niin pahasti, että Laine ei sittenkään voi pelata? Saapa nähdä, turha sitä on tässä sen enempää arpoa. Pian tähänkin kysymykseen saadaan vastaus, että onko Laine kisoissa vai ei.

Entäpä Kasperi Kapanen? Hän saapui NHL:stä vahvistamaan joukkuetta, mutta pelasiko Kapanen sittenkään itseään kisakoneeseen?

Jos EHT-otteita katsotaan, niin kyllä Kapasen pelaamista oli vaikeaa katsoa muuten kuin kriittisin silmin.

Selkä suoristui puolustustehtävissä ja hänen flegmaattisuutensa maksoi maaleja. En tiedä onko Kapaselle luvattu jotain, mutta tällä haavaa on vaikeaa piirtää häntä neljään pelaavaan kenttään näillä näytöillä. Hänen pelaamisensa ei ollut leijonajoukkueen pelillisten arvojen mukaista. Se on sitten toinen kysymys, onko Kapaselle luvattu jotain. Ja kuinka paljon Kapasen kohdalla ratkeaa esimerkiksi Laineen tilanteeseen?

Jos Kapanen kisoihin valitaan, selvää on, että sitoutumisen pitää olla aivan toista luokkaa.

Kommentoidaan lisää sitten, kun lopullinen joukkue on valittu.