Sarjakärkeen noussutta SJK:ta on vaikea tunnistaa samaksi joukkueeksi kuin viime vuonna

Arsenalista lainalla oleva Ovie Ejeheri torjui KuPSia vastaan avausjaksolla rangaistuspotkun.

JalkapalloVeikkausliiga

Sarjakärkeen noussutta SJK:ta on vaikea tunnistaa samaksi joukkueeksi kuin viime vuonna

SJK otti arvokkaan 1-0-voiton huippuvireisestä KuPSista ja osoitti olevansa valmis taistelemaan Veikkausliigan mestaruudesta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 26.5.2023 | KUVAT All Over Press

Veikkausliiga: SJK-KuPS 1-0

Asetelma

SJK on saanut kauteensa pitkästä aikaa tuloksellisesti hyvän startin ja voitolla KuPSista joukkueelle oli mahdollisuus nousta Veikkausliigan piikkipaikalle.

Positiivinen tilanne ei ole sattuma. SJK on ollut resursseiltaan vuosikausia Veikkausliigan suurimpia seuroja. Vaisujen kausien jälkeen se näyttää pitkästä olevan siellä, missä sen kuuluukin olla – sarjan kärkisijoilla

KuPS on sarjan kuumin joukkue. Jani Honkavaaran suojatit lähtivät otteluun kuuden ottelun voittoputkessa. Honkavaaralle oli ottelussa vielä ekstralataus hänen SJK-taustansa ja sen takia, miten asiat silloin menivät joukkueen hyvästä menestyksestä huolimatta.

KuPS joutui tähän kärkipeliin ilman Jasse Tuomista, mikä on iso isku kuopiolaisten jo ennestään kapealle hyökkäysmateriaalille.

Ensimmäinen puoliaika

Avauspuoliaika oli tasaista vääntöä. Jakso näytti myös SJK:n hyvän alkukauden syyt hyvin selkeästi.

Ensimmäinen asia on pelaajat. SJK on onnistunut pitkästä aikaa kasaamaan laadukkaan joukkueen, jossa on pelaajia sopivissa rooleissa.

Ville Tikkaselle on löytynyt uusi pelipaikka keskikentän pohjalta, jossa hän liikkuu sujuvasti ja tiputtaa välillä puolustuslinjaan avaamaan peliä kolmanneksi toppariksi. Tikkanen tekee töitä laajalla säteellä ja on pelaajana kuin uudestisyntynyt verrattuna siihen, kun hän pelasi topparina heikosti toimineessa kollektiivissa.

Maalivahti Ovie Ejeheri on laadukas maalivahti, jonka SJK on tosin vaarassa menettää takaisin Arsenaliin kesällä. Kärjessä Jeremiah Streng ja Jaime Jose Moreno Ciorciari muodostavat vaarallisen kärkiparin. Kaksikko on iskenyt Veikkausliigassa tämä KuPS-peli mukaan lukien SJK:n 11 maalista kahdeksan.

HJK:sta itsensä pihalle kiukutellut Murilo on hyvä jalkapalloilija ja keskittynyt toistaiseksi pelaamiseen Seinäjoella. Jake Dunwoody on päässyt itselleen sopivaan box to box -rooliin ja tehnyt mukavat 1+3-tehot keskikentältä.

Laadukkaampi pelaajisto tuo automaattisesti fiksumpaa toimintaa kentälle, mutta SJK toimii myös kollektiivina viime vuotta selvästi paremmin. Joukkue tekee asioita yhdessä ja pelaajien väliset välimatkat eivät veny jatkuvasti.

SJK pyrkii prässäämään aktiivisesti ja se tapahtuu myös useamman pelaajan yhdenaikaisen toiminnan avulla. Moreno ja Streng ovat molemmat prässääjinä hyvää tasoa.

KuPS joutui ensimmäisellä puoliajalla toteamaan kotijoukkueen prässin sen verran kovaksi, että Johannes Kreidl tyytyi avaamaan pitkää palloa parin vaaratilanteen jälkeen.

Kotijoukkue kontrolloi ottelua ja KuPSilla oli vaikeuksia päättää hyökkäyksiään. SJK kuitenkin hölmöili kerran omassa boksissa, josta seurasi rangaistuspotku vierailijoille. Tämän tilanteen kuitenkin Ejeheri selvitti.

Myös SJK:n pallollinen peli on kehittynyt. Pelaajat ovat paremmilla paikoilla ja joukkueella on useampi tapa rakentaa peliä ja edetä.

Puoliajalle mentiin 0-0-tilanteessa. SJK kuitenkin hallitsi kenttää fyysisyydellään ja KuPSilla vaikutti olevan hiukan sormi suussa pelaamisensa kanssa.

Toinen puoliaika

KuPS pyrki nostamaan prässiään ja aktiivisuuttaan toisella jaksolla. Tämä johti siihen, että ryhmitys venyi pitkäksi, sillä SJK pelasi KuPSin prässin lähestyessä alhaalta suoria palloja kärkiparilleen. Moreno ja Streng pärjäsivät näissä pitkissä palloissa kelvollisesti ja Moreno karkasi kertaalleen tällaisesta pallosta läpiajoonkin.

Lopulta KuPS menetti pelin hallinnan joutuessa jatkuvasti juoksemaan ylös ja alas pallon perässä. SJK syötteli maltilla ja alkoi löytää pelaajia kuopiolaisten muodon sisältä.

Ottelu ei ollut kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ratkennut. KuPS olisi tarvinnut samaa malttia pelaamiseensa, mitä kotijoukkueelta löytyi. KuPS kuitenkin sortui pallollisessa pelissään hätäilyyn ja pakottamiseen, mikä lopulta johti myös SJK:n 1-0-maaliin.

Maalia edelsi KuPSin kulmapotku, joka purettiin Kreidlille saakka. Tässä vaiheessa KuPSin oli hyvin haavoittuvassa tilassa. Pallo olisi pitänyt pitää joko alakerrassa ja odottaa pelaajien liikkuvan omille paikoilleen tai se olisi pitänyt palauttaan SJK:n päätyyn puolustuslinjan selustaan.

Sen sijaan pallo pelattiin keskiympyrään heikkolaatuisella syötöllä, johon SJK iski ja sai riistosta yhdellä syötöllä luotua 2 v 2- tilanteen hyökkäyskolmannekselleen. Streng viimeisteli ja tällä maalilla SJK otti kolme pistettä. Samalla SJK nousi Veikkausliigan kärkipaikalle.

Analyysi

KuPS tarvitsee hyökkäyspäähänsä vahvistusta, se on selvä asia. Ilman Tuomista joukkueen on vielä vaikeampaa tuottaa uhkaa, varsinkin jos vastustajat puolustavat kurinalaisesti.

Muuten joukkueen tilanne on hyvä, kuten peli ja tulokset ovat osoittaneet. Kysymys on, kuinka kalliiksi hyökkääjävaje kuopiolaisille käy.

SJK:ta ei tunnista samaksi joukkueeksi viime kaudelta ja Joaquin Gomez valmennustiimeineen voi olla tyytyväinen alkukauteen. Joukkueella toimii hyvin vastustajan virheiden kyttäily, josta isketään nopeasti. Korkea prässi on ollut todella tehokas.

Pelaajat vaikuttavat sitoutuneilta työntekoon ja mikäli uudet vahvistukset saadaan pidettyä Seinäjoella koko kauden, voi SJK olla vastoin odotuksia mukana jopa mestaruustaistossa.