Lewis Hamiltonin kohuttu siirto Ferrarille kolahtaisi Valtteri Bottaksen päähän

Miten kovan vastuksen Lewis Hamilton antaa Ferrarin ratissa Red Bullille ja etenkin Max Verstappenille? Siinäpä kysymys.

Formula 1

Lewis Hamiltonin kohuttu siirto Ferrarille kolahtaisi Valtteri Bottaksen päähän

Lewis Hamiltonin kohuttu siirto Ferrarille heittää ravintoketjussa pudonneen Valtteri Bottaksen todennäköisesti vuoden päästä ulos Sauberilta, arvioi Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Autosport ja Motorsport kertoivat torstaina yhteen ääneen, että Mercedes-tallin pitkäaikainen tähtikuljettaja Lewis Hamilton on siirtymässä Ferrarille kaudelle 2025. Sky Sports tiedotti heti perään, että britin sopimus maranellolaisten kanssa olisi jo allekirjoitettu.

Torstai-iltana Mercedes vahvisti, että Mercedeksen ja Hamiltonin tiet eroavat tämän kauden jälkeen – ja heti perään Ferrari vahvisti tehneensä useamman vuoden sopimuksen Hamiltonin kanssa kaudesta 2025 eteenpäin.

Hamilton teki vasta viime kesänä jatkosopimuksen Mercedeksen kanssa, jonka sanottiin olevan kaksi vuotinen. Britti on ajanut tallissa kaudesta 2013 lähtien.

”Minä en tästä Ferrari-uutisesta ylläty yhtään. Odotin sitä jo kesällä. On ollut  jo vuosia selvää, että Hamilton haluaisi urallaan kisata vielä Ferrarilla. Hän teki loppukesällä kuitenkin jatkosopimuksen Mercedeksen kanssa, joten silloin Ferrari-neuvottelut eivät vielä ottaneet täysillä ilmeisesti tulta”, ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo.

”Ferrari on niin legendaarinen F1-talli, että se on päätavoite uralla monille kuskeille. Enzon renkaiden jäljissä ajaminen on kuskeille status asia. Hamilton viettää ensi vuonna 40-vuotissynttäreitään. Mikä onkaan hänelle upeampi lahja kuin pesti punaisissa haalareissa.”

Hamiltonilla on erittäin hyvät suhteet Ferrarin nykyiseen tallipäällikön Fred Vasseurin kanssa. He tekivät mittavasti yhteistyötä, kun Hamiltonin oli vielä junnukuski.

”Vasseur ja Hamilton kohtasivat ensin ASM:llä ja sitten ART GP:llä 2000-luvun alkupuolella. He tuntevat toisensa erittäin hyvin ja molemmat ovat luonteeltaan sellaisia, että pitävät yhteyttä.”

Carlos Sainzilla alkaa nyt viimeinen sopimuskausi Ferrarilla. Hamiltonin tullessaan talliin. Sainz joutuu väistymään brittitähden alta, sillä  Charles Leclercin uusi jatkosopimus julkistettiin viime viikolla.

”Sainzilla on ottajana ainakin Audi, jonka kisapuolen johtoon hänen perheellään on jo hyvät suhteet. Toinen paikka Audilla on korvamerkitty saksalaismedioiden mukaan saksalaiskuskille. Se olisi luontevaakin, koska kotimarkkina on Audille erittäin tärkeä myynnillisesti. Kukaan iso autovalmistaja ei lähde ykkösiin vain ajamaan kilpaa. Tavoitteet on asetettu hyvin aikaisessa vaiheessa.”

”Sainzin tulo Sauberille tarkoittaisi samalla, että Valtteri Bottaksen jatkopestimahdollisuudet Sauberilla tai Audilla heikkenivät juuri merkittävästi. Ei voi muuta sanoa, kuin että Bottaksen uran jatkuminen F1-sarjassa on nyt hiuskarvan varassa”, Mustakari harmittelee.

”Mutta mehän emme tiedä kuinka hyvä neuvottelija Bottas lopulta on. Ensi kuussa alkavalle kaudelle kuskit pysyivät kaikki samoissa talleissa, mutta seuraavalle kaudelle tulee jo varmasti kuskiliikehdintää ihan eri tavalla. Bottaksen on vedettävä joku hämmästyttävä kani hatusta, että neuvottelut jollain taholla tuottavat tulosta. Tätä tilannetta on kyllä kevään mittaan erittäin mielenkiintoista seurata”, Mustakari sanoo.