Liigan maalivahtitilastojen kärjestä löytyy yllätysnimi – ”Hänen taitonsa riittävät mihin tahansa”

Jasper Patrikainen on esiintynyt edukseen kasvattajaseuransa Lahden Pelicansin maalilla.

JääkiekkoLiiga

Liigan maalivahtitilastojen kärjestä löytyy yllätysnimi – ”Hänen taitonsa riittävät mihin tahansa”

Jasper Patrikaisen alkukausi Pelicansin maalin suulla on ollut häikäisevä. Lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti keikkuu kärjessä lähes jokaisessa Liigan tilastokategoriassa.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 15.11.2022 | KUVAT All Over Press

Jasper Patrikaisen alkukauden numerot ovat lähes mykistäviä. Kiekko on pysähtynyt 22-vuotiaan maalivahdin varusteisiin lähes 96 prosentin varmuudella. Päästettyjen maalien keskiarvo on 0,91, kun hän on pelannut kahdeksan ottelua. Voittoprosentti on hitusen alle 86.

Myös Pelicansin oma maalipaikkatilastointi tukee sitä, että Patrikainen on torjunut alkukaudesta hurjalla tasolla. Osa tilastoista saattaa vielä selittyä onnella, mutta otteissa on havaittavissa myös tasaisuutta ja toisteisuutta.

Pelicans on pelannut runkosarjasta kuitenkin jo kolmanneksen, eikä sensaatiovahti ole päässyt aloittamaan otteluista kuin seitsemän. Niin ikään hyvin pelannut Patrik Bartošak on yhä lahtelaisten maalilla se, joka on kantanut alkukaudesta suuremman torjuntavastuun.

”Totta kai haluaisin pelata mahdollisimman paljon. Varmasti noillakin otteilla olisin voinut muutaman pelin enemmänkin pelata”, Patrikainen toteaa.

Hän tiedostaa kuitenkin myös, että virkaveli Bartošak on niin ikään onnistunut alkukaudesta. Kovasta kilpailutilanteesta huolimatta Patrikainen kertoo, että maalivahtikaksikon kemiat toimivat hyvin ja jään ulkopuolellakin ollaan kavereita.

Pelicansin maalivahtivalmentaja Toni Pasuri kertoo, että avoimuus valmennuksen ja maalivahtien välillä on elintärkeää, kun kilpailullisen kaksikon yhteistyökykyä pidetään yllä. Vaikka Patrikaisen alkukauden tilastot ovat Liigan eliittiä, ei sovittua peluutusmallia lähdetä yksittäisten pelien tulosten takia muuttamaan.

Pelicansissa edetään jakso kerrallaan. Ensimmäisellä kymmenen pelin jaksolla Patrikainen sai pelata kolmesti ja toisella jo viisi kertaa.

Jokainen viikko alkaa maalivahtien osalta sillä, että tuleva peliviikko käydään läpi. Maalivahdit saattavat tietää esimerkiksi kolmen pelin viikolla etukäteen kumpi pelaa ensimmäisen ja kumpi toisen ottelun.

Toisen ottelun jälkeen katsotaan, kumpi pelaa viikon viimeisessä ottelussa.

”Patrikaisella on ja on ollut rinnallaan esikuvia, joista näkee, mitä se vaatii, että pystyy pelaamaan illasta toiseen voittavalla tasolla”, Pasuri kertoo ja viittaa Bartošakin lisäksi viime kauden alussa Pelicansissa vaikuttaneeseen seuran kasvattiin Emil Larmiin.

Tasaisuus löytyy pään sisältä

Maalivahtivalmentaja Pasuri on tehnyt yhteistyötä Patrikaisen kanssa kuuden kauden ajan. Hän tuntee siis monipuolisesti taitavan maalivahdin vahvuudet ja heikkoudet pitkältä ajalta.

Hän kuvailee Patrikaista erittäin kilpailuhenkiseksi, moderniksi suomalaiseksi maalivahdiksi. Patrikainen ymmärtää hyvin liikkeen ja sijoittumisen merkityksen, kun maalivahti pyrkii tekemään maalinteon mahdollisimman epätodennäköiseksi.

Kova kilpailuhenki ja palo voittamiseen ovat kuitenkin joskus kääntyneet Patrikaisen kohdalla asioiksi, joita valmentaja on joutunut myös sietämään.

”Kun hän haluaa voittaa ja treeneissä tulee epäonnistuminen, esimerkiksi maali omiin, on tullut mökötys ja tekeminen on loppunut”, Pasuri muistelee valmennussuhteen alkuaikoja.

Nyt kilpailuhenkisen lahtelaiskasvatin tekemiseen on tullut tasaisuutta rutkasti lisää. Juuri epäonnistumisista yli pääseminen harjoituksissa tai peleissä on yksi tekijä sen taustalla. Pasuri näkee siinä kuitenkin yhä varaa kehittyä.

Myös Patrikainen tietää kehittyneensä juuri tasaisuudessa. Hän nostaa esiin myös pelillisen asian.

”Pystyn lukemaan tilanteita paremmin. Kun tiedän, että jossain on kaveri vapaana, on liike sinne helpompi ottaa, kun olen valmiiksi sen kaverin sieltä lukenut.”

Aina nopeassa pelissä ei kuitenkaan pärjää pelkällä lukemisella ja sijoittumisella. Vaikka maalivahtipeliä pyrkii kehittämään aina mahdollisimman toisteiseksi ja mahdollisimman vähän sattumaa sisältäväksi, on aina pystyttävä myös reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Pasuri näkeekin, että Patrikainen on pystynyt yhä enemmän myös käyttämään lajitaitopankkiaan tilanteissa, joissa on täytynyt tehdä ratkaisu nopeasti, kun esimerkiksi pelkästään pelinluku ei ole riittänyt.

Seuraava askel uralla

Pelicansin maalivahtikaksikosta molempien torjujien sopimukset päättyvät tulevana keväänä. Patrikainen kertoo viihtyvänsä Lahdessa, eikä koe varsinaista tarvetta siirtyä muualle kauden jälkeen.

Hän kuitenkin myöntää, että tarjolla oleva rooli vaikuttaa seuravalintaan tulevaisuudessa.

”Ensimmäisenä ajatuksena on se, että pitäisi saada ykkösmaalivahdin tontti vakiinnutettua. Nyt peli on kulkenut siihen malliin, että mahdollisuus siihen voi olla lähellä”, Patrikainen pyörittelee.

Pasuri löytää Patrikaiselle verrokit aiemmin Lahdessa pelanneista maalivahdeista Larmista ja Janne Juvosesta. Palo voittaa on ollut vastaavanlainen kaikilla edellä mainituilla huippuvahdeilla.

”On vaikea määritellä, mikä Jassenkin katto on, jos ja kun hän uskaltaa tuosta vielä enemmänkin vapautua ja heittäytyä. Hänen laji- pelitaitonsa riittävät ihan mihin tahansa”, hän hahmottelee suojattinsa valoisalta näyttävää tulevaisuutta.