Järki ja kärsimyksen sietäminen täydensi MM-finaalin sinisellä lenkillä

Didier Deschamps ja Kylian Mbappe punovat juoniaan seuraavaksi Argentiinan varalle.

Jalkapallon MM2022

Järki ja kärsimyksen sietäminen täydensi MM-finaalin sinisellä lenkillä

Kaikki kaunis päättyy aikanaan, myös Marokon tuhkimotarinan eteneminen. Joel Perovuo avaa, miksi Ranska on finaalissa - kuten teki jo ennen ottelua ennakossaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.12.2022 | KUVAT All Over Press

Ranska otti omansa ja eteni finaaliin fiksusti pelatun pelin jälkeen. Otteluennakkoni maalasi kohtuu hyvän kuvan illan ottelusta. Näinköhän Didier Deschamps on liittynyt Elmon lukijoihin?

Ottelu alkoi räjähtävästi Ranskan iskiessä Marokon alkupallottelun perään ensimmäisestä pitkästä hyökkäyksestään pallon maaliin.

Maali oli hieno ja sisälsi Antoine Griezmannin taidonnäytteen, kuinka ei edes tarvita kolmatta pelaajaa tehdäkseen tilaan vastustajan selustaan. Griezmann liikkui loistavalla ajoituksella vastaan ja heti perään pystyyn, jonne Raphael Varane osasi loistavasti pallon pelata. Varanen syöttö lähti myös läheltä Marokon puolustusmuotoa ja näin syöttö oli vaikeampi katkaista.

Tämän lisäksi maalitilanteessa nähtiin välittömästi Theo Fernandezin nousu Marokon boksiin, joka tuotti lopulta 1–0-maalin. Näitä nousuja kävin läpi ennakossa ja Hernandezia tilanteessa puolustanut Hakim Ziyech oli odotetusti kaivamassa nenää 20 metrin päässä.

Maalin jälkeen ottelu jatkui samassa hengessä Ranskan tyytyessä kyttäilemään riistoja ja Ranska pääsikin muutamaan hyvään nopeaan hyökkäykseen. Yhdestä Marokon virheestä Olivier Giroud oli viedä Ranskan 2–0-johtoon.

Marokko saa olla myös kiitollinen, ettei Achraf Dari katsellut punaista korttia hänen taklatessaan törkeästi Fernandezia keskialueella. Tuomari Cesar Arturo Ramos jätti käsittämättömästi keltaisenkin taskuun.

Keskikentän keskellä Aurelien Tchouameni ja Adrien Rabiotin korvannut Youssouf Fofana voittivat kaikki pallot ja jakson loppua kohti ote alkoi olla koko ajan vahvemmin Ranskalla.

35 minuutin kohdalla Ranska tuhlasi epätyypillisesti loistavan maalipaikan, joka olisi ollut jo melkein kuolinisku Marokolle. Tässäkin tilanteessa Ranska käänsi pelin hienosti ja löysi nopeasti Kylian Mbappen linjan takaa. Marokko osoitti haavoittuvuutensa syöttöpelissään joutuessaan epämukavuusalueelle hallitsemaan palloa eikä vain puolustamaan tiiviinä.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Marokko oli lähellä upeaa saksipotkumaalia Jawad El Yamiqin polkaistessa hienot sakset. Pallon mennessä maaliin, olisi se saatettu kuitenkin liputtaa paitsiona pois, Youssef En Nesyri oli todella lähellä pallon lentorataa paitsioasemassa.

***

Toisella puoliajalla Ranska oli iskeä heti alkuun ja Mbappe pääsi karkaamaan laidaltaan jakson alussa pariinkin kertaan.

Marokko kuitenkin kesti ja sai luotua oikealta laidaltaan hyviä hyökkäyksiä. Achraf Hakimi nousi normaaliin tyyliinsä mukaan hyökkäyksiin ja ylivoiman luominen laidalle oli helppoa, sillä Mbappe jäi kärkkymään ylös. Tässä oli tietenkin varjopuolena se jatkuva uhka, jonka Mbappe loi laidallaan Marokon menettäessä pallon.

Reilun tunnin kohdalla Deschamps reagoi Marokon painostukseen ja vaihtoi Giroudin pois, siirsi Mbappen keskelle ja toi Marcus Thuramin vasempaan laitaan. Tämä muutos toi Ranskalle vakautta puolustamiseen ja se sai sitä kautta pallollisen pelinsä takaisin. Tästä eteenpäin finalistista ei enää ollut epäselvyyttä, vaikka ottelu 1–0-lukemissa pitkään etenikin.

Ottelun ratkaisu tuli loogisesta tapahtumaketjusta. Ranska iski nopeasti vastaan Marokon harhasyötöstä keskiympyrässä. Lopulta maali oli hiukan onnekas, mutta Fofanan ja Mbappen hienot suoritukset maalia edeltävästi loivat olosuhteet onneen Marokon joukkueen ollessa vielä sekasortoisessa tilassa.

Ranska pelasi jälleen fiksun ottelun. Se pystyi kärsimään tarvittavat hetket, suojelemaan riittävän hyvin omaa boksiaan ja toisen puoliajan taktiset muutokset toivat sille turvallisen 2–0-johdon. Vaikka Marokolla oli maali tai pari lähellä, on muistettava, että Ranskalla oli maalien lisäksi vähintään saman verran laatupaikkoja kuin Marokolla.

Vaikka hölmöt taklaukset omassa boksissa oli saatu siivottua pois, antoi Ranska kuitenkin muutaman aihion liikaa Marokolle ja finaalissa Argentiinaa vastaan on Jules Kounden ja Hernandezin syytä puolustaa selustansa paremmin.

Marokon suoritukselle illan ottelussa on annettava iso arvostus, sillä joukkue jaksoi pelata loppuun saakka ja oli vielä yliajalla lähellä maalintekoa. Ensimmäisellä jaksolla näytti jo siltä, että Marokolla keittää yli, mutta joukkue sai toiselle jaksolle vielä jostain kaivettua hyvän esityksen. Marokolla on realistiset mahdollisuudet MM-pronssiin, jos vain jalka vielä nousee tämän illan tahtiin.

Kaksi herkullista ottelua vielä jäljellä, nautitaan loppuun saakka!