Liigassa pelataan huimia pudotuspelisarjoja, mutta kuka pysäyttäisi Tapparan?

Tapparan tähdet herkuttelivat kiekon kuudesti KooKoon verkkoon.

JääkiekkoLiiga

Liigassa pelataan huimia pudotuspelisarjoja, mutta kuka pysäyttäisi Tapparan?

Eetu Pennanen ihastelee Liigan toinen toistaan hienompia pudotuspelisarjoja, mutta muiden taistelut satavat teräksisen Tapparan laariin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.3.2023 | KUVAT All Over Press

Liigassa pelattiin maanantaina kaikissa neljässä puolivälieräparissa. Eetu, millainen kiekkoilta nähtiin?

Yhdellä sanalla kuvailtuna hengästyttävä. Kolme ottelusarjaa neljästä on taistelua viimeiseen hikipisaraan asti.

Helsingissä peli meni aina jatkoajalle asti. Roope Taponen on ollut molemmissa ottelusarjan otteluissa rautainen ja hän on suurin syyllinen miksi HIFK johtaa ottelusarjaa 2–0.

HIFK paransi kyllä sarjan avausotteluun verrattuna ja hallitsi ehkä kotonaan hienokseltaan kenttätapahtumia. Lukon Artjom Zagidulin nousi kuitenkin myös avausottelun hapuilun jälkeen omalle tasolleen ja piti pelin äärimmäisen tasaisena.

Lopulta Taposen loistavat torjunnat jatkoerässä muodostuivat ottelun käännekohdaksi. Sebastian Revollakin oli avopaikka, josta mies lopulta erehtyi pahemman kerran.

Lopulta HIFK täysilukuisena iski vastaiskumaalin ja on kuskin paikalla ottelusarjassa.

Lahdessa saatettiin nähdä jättimäinen, koko ottelusarjan asetelmia järisyttävä käänne. Juha Jatkolan loukkaantuminen Pelicansin minuuttia ennen loppua tullessa tasoitusmaalissa näytti sekoittavan KalPan pakan totaalisesti.

Tyler Kelleher kiitti ja iski Pelicansin voitto-osuman 19 sekuntia ennen loppua. KalPa on ollut pelillisesti hieman edellä, mutta lahtelaiset johtavat sarjaa 2–1, eikä kuopiolaisten selvän ykkösvahdin pelikunnosta ole takeita.

Suuri hatunnosto lähtee myös Poriin. Isomäki oli taas ääriään myöden täynnä ja se näyttää olevan Ässille aidosti linnake. Porilaiset ovat pudotuspeleissä pelanneet kotonaan kolmesti ja joka kerta vieraat ovat poistuneet sieltä tappio niskassaan.

Nyt paineet on palautettu jättimäisen ennakkosuosikin Ilveksen niskaan ja sarja on tasan 1–1.

Kehuit kolmea ottelusarjaa vuolaasti. Mitä kuuluu Tapparan ja KooKoon väliseen taistoon? Onko Tappara karannut lopullisesti?

Vastaus on kyllä, vaikka vasta kaksi peliä on pelattu. Eikä tämä ole piikki Kouvolan suuntaan, vaan Tappara on yksinkertaisesti pelottavassa iskussa.

Avausvoitto Tampereella tuli ehkä väsynyttä mutta samalla vahvalla pelituntumalla ja itseluottamusta tuoneen Kärpät-voiton terästämää KooKoota vastaan. Jo siinä pelissä Tappara oli hämmästyttävän valmis pitkän valmistautumisjakson jälkeen.

Nyt vierasvoitto numeroin 1–6 alleviivaa vain lisää joukkueiden välistä tasoeroa. KooKoota toki rasittaa epäreilun kova pelitahti, mutta huonosti se ei pelaa.

Jälki vain on tämän näköistä, kun Niko Ojamäen, Jori Lehterän, Waltteri Merelän ja Anton Levtchin kaltaiset superpelaajat ovat näin tulikuumassa kunnossa. Tappara menee KooKoosta yli halutessaan pintakaasulla.

Tappara vaikuttaa tässä sarjassa siis ylivoimaiselta. Miten on koko kevään laita? Kuka haastaisi hallitsevan mestarin?

Tämä on mielestäni oleellinen kysymys, enkä kykene löytämään siihen vastausta.

Ilves lienee jo runkosarjankin perusteella lähimpänä, mutta se voi joutua Ässiä vastaan jo todella kovan fyysisen haasteen eteen. Edelleen se on selvä suosikki menemään välieriin, mutta kuinka tuore se on Ässien käsittelyn jälkeen?

HIFK otti nyt toisen voittonsa Lukosta. Lukko on henkisesti sellaisessa tilassa runkosarjan lopun sukelluksen jälkeen, että se kelpo pelistään huolimatta tuskin kahden voiton takaa nousee.

Roope Taponen voi horjuttaa tässä Liigassa montaa joukkuetta yksinään, mutta HIFK:n peli ei riitä millään Tapparaa vastaan. Varsinkin, kun Ilari Melart voi hyvinkin saada pelikieltoa maanantain tempauksestaan ja Victor Berglundkin loukkasi itseään myös Lukko-ottelussa.

HIFK saattaa joutua siis operoimaan jatkossa ilman kahta aivan kärkipuolustajaansa.

Pelicans ja KalPa taas hakkaavat toisistaan sielua ulos omassa sarjassaan. Varsinkin KalPan pelaaminen on ajoittain todella hyvällä tasolla, eikä Pelicanskaan huonosti ylivoimiaan lukuun ottamatta pelaa, mutta rehellisyyden nimissä näillä nimilistoilla ei mestaruudesta pelata.

Siksi juuri nyt näyttää siltä, että Tapparan mestaruusjuna on vakaasti raiteillaan, eikä sille varsinaista horjuttajaa näy.