Toistaako menestyshistoria itseään Maranellossa? ”Ferrari teki oikein”

Frédéric Vasseur pyrkii vastaaviin urotekoihin kuin Jean Todt teki Ferrarin ranskalaisena tallipäällikkönä.

Formula 1

Toistaako menestyshistoria itseään Maranellossa? ”Ferrari teki oikein”

F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo, että ranskalainen Frédéric Vasseur on italialaisia tallipomoja parempi valinta Ferrarilta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.2.2023 | KUVAT All Over Press

Legendaarinen Ferrari julkisti tulevan kauden F1-autonsa tiistaina. Julkistamistilaisuudessa Ferrarin uusi tallipäällikkö Frédéric Vasseur painotti, että hän on rankentamassa tallia uuteen menestykseen, eikä nauttimassa vain Ferrarin hulppeasta ilmapiiristä. F1-asiantuntija Erkki Mustakari uskoo Vasseurin saumaan jopa onnistua uudessa tehtävässään.

”Ferrari teki oikein valitessaan ranskalaisen tallipäällikön. Edellinen puikoissa ollut ranskalainen nosti tallin lopulta aivan huikeaan menestykseen. Jean Todtista tuli silloin Ferrari-ikoni”, Mustakari muistuttaa.

”Ferrarilla on ollut viime vuosina monta italialaista pomoa, eikä kukaan heistä ole kunnolla onnistunut tehtävässään. Organisaation ulkopuolelta on varmasti helpompi tulla tekemään muutoksia.”

Check the best odds for NHL, Liiga, Premier League and Formula One and play at Mr Green!

Jean Todt luotsasi Ferraria vuosina 1994–2007. Niinä kausina italialaistalli juhli peräti kuutta mestaruutta – ja viisi niistä Michael Schumacher ajoi vieläpä peräkkäin.

”Todtilla meni muutama kausi aikaa piirtää askelmerkit menestykseen ja sinä aikana muuan Mika Häkkinen kävi McLarenillaan voittamassa F1-mestaruuden pariin otteeseen. Todt hankki Ferrarille kuitenkin kaikki oikeat ihmiset, kuten Ross Brawnin ja Michael Schumacherin. Lopulta menestystä sitten satoi ihan kaatamalla.”

Myös Vasseur tarvitsee varmasti tovin aikaa menestysreitin kartoittamiseen.

”Vasseur vaikuttaa rohkealta oman tiensä kulkijalta, joka saattaa olla jopa jääräpäinen. Hänelle on etuna, ettei hän ole pitkän linjan ferrarilainen. Kuten sanottua, silloin on varmasti paljon helpompi tehdä myös niitä kipeitä päätöksiä. Hänellä on lisäksi pitkä kokemus F1:stä eri näköalapaikoilla ja hän tuntee lajin, kuskit ja muut muuttujat.”

Ferrareita ajavat ensi kaudellakin Charles Leclerc ja Carlos Sainz Jr.

”Kuskeista tämä ei jää kiinni. Molemmat ovat taitavia ja sopivan nälkäisiä rattimiehiä. Varmaa on, että Vasseur ei myöskään pehmoile heidän kanssaan suuntaan tai toiseen.”

Kaksi mestaruutta peräkkäin kuitannut Red Bull on ensi kaudellakin varmasti suurin mestarisuosikki.

”On aina vaikeampaa olla paras ja keksiä tyhjästä uusia juttuja, joilla parantaa omaa kilpailukykyä entisestään, kuin olla seuraaja, joka voi hieman matkia ja peesata parempiaan.”

”Ferrarin on kuitenkin löydettävä omat vahvuutensa menestyäkseen. Se on ehdottoman varmaa, että Ferrarin toimia on erittäin mielenkiintoista seurata tulevalla kaudella.”