Lionel Messin siirrossa ei kannata uskoa sokeasti yhteenkään sanottuun sanaan

Onko Lionel Messi pelannut viimeisen ottelunsa Barcelonassa? Siinä kysymys.

46 Denton RoadJalkapallo

Lionel Messin siirrossa ei kannata uskoa sokeasti yhteenkään sanottuun sanaan

Lionel Messin maaginen ura ei Barcelonan ilmoituksen mukaan jatku Barcelonassa. Pitäisikö uskoa? Ei ainakaan vielä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.8.2021 | KUVAT All Over Press

Barcelona järkytti jalkapallomaailmaa ilmoittamalla torstaina, ettei sillä ole varaa tehdä jatkosopimusta seuran kaikkien aikojen suurimman tähtipelaajan Lionel Messin kanssa. Seuran presidentti Joan Laporta piti perjantaina lehdistötilaisuuden, jossa hän selvitti päätöksen taustoja tarkemmin.

Laportan mukaan tilanne oli yksiselitteisesti se, että vaikka Barcelona halusi pitää Messin ja Messi halusi jatkaa Barcelonassa, seuralla ei yksinkertaisesti ollut taloudellisesti mahdollista tehdä Messin kanssa sopimusta.

Katso Lionel Messin seuraavan seuran kertoimet Expektiltä!

Ongelman pohjalla on La Ligan määräämät taloudelliset rajoitukset, jotka määrittelevät, kuinka paljon kukin seura voi tuloihinsa ja liikevaihtoon suhteutettuna maksaa pelaajilleen palkkoja. Messin sopimus ei yksinkertaisesti mahtunut noihin raameihin, eikä La Liga suostunut linjauksistaan tinkimään.

Barcelonan taloudellinen tilanne ei ole muutenkaan helppo, sillä seuran velkataakka on noussut koronakriisin seurauksena yli miljardin euron. Toisaalta Barcelona ei ole velkojensa kanssa yksin, sillä Real Madridilla on velkaa myös yli miljardi euroa ja Atlético Madridilla 900 miljoonaa euroa.

Siksi La Ligan seuroilla oli suuri houkutus tarttua CVC sijoitusyhtiön tarjoukseen pumpata uutta rahaa La Liga -seuroille 2,8 miljardia euroa. CVC:n ehdot olivat kuitenkin liian suolaiset, sillä yhtiö olisi halunnut sijoituksensa vastineeksi 10 prosentin siivun kaikista La Ligan tuloista ja 10 prosentin omistusosuuden tietyistä La Ligan liiketoimintamuodoista.

***

Maailmalla on uutisoitu nyt jokaisessa tuutissa ja torvessa, että Messi lähtee Barcelonasta. Nyt vain arvaillaan, lähteekö hän PSG:hen vai löytyisikö Manchester Citysta sittenkin jokin takaovi, josta Messi pääsisi entisen mentorinsa Pep Guardiolan palapeliin.

On paljon mahdollista, että Messi oikeasti jättää Barcelonan, mutta jos jalkapallon viimeiset vuosikymmenet ovat jotakin opettaneet, ne ovat opettaneet sen, että jalkapallossa yhteenkään sanaan ja yhteenkään lauseeseen ei voi sokeasti luottaa. Se, mitä sanotaan valkeaksi, voi olla oikeasti mustaa – ja päinvastoin.

En sano, että Joan Laporta ja Barcelonan valehtelisivat, mutta he ovat kertoneet vain yhden version totuudesta – ja se versio voi vielä muuttua.

Kun Barcelona kertoi heinäkuussa Messin hyväksyneen Barcelonan uuden sopimustarjouksen, se kertoi samalla, että sopimuksen allekirjoittaminen edellyttää sitä, Barcelona myy osan tähtipelaajistaan ja tekee siten palkkakiintiössään tilaa Messin sopimukselle pallokiintiössään.

Se ehto piti varmaan paikkaansa ja pitää edelleen. Tässä kohtaa epäilyksiä herättää siksi torstaisen ilmoituksen ajankohta. Jos Barcelona on myymässä tiettyjä pelaajia, sillä olisi ollut siihen ja sitä kautta Messin sopimuksen allekirjoittamiseen aikaa vielä kuukausi ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Tästä päästäänkin toiseen kysymykseen: miksi nyt?

Toki syy voi olla vilpitön, mutta toinen vaihtoehto on, että ilmoitus oli oikeasti taktinen. Nyt jokainen seura maailmassa tietää, että Barcelonassa alkavat Hullut päivät, jonka aikana Barcelonasta voisi saada maailmanluokan pelaajia ennennäkemättömin alehinnoin. Barcelonan kannalta tärkein asia nyt on saada leikattua palkkakuormaansa, ei se, saako se jostain pelaajasta 30 vai 40 miljoonaa euroa.

Barcelona ei kaadu siihen, onko sillä velkaa miljardi vai puolitoista miljardia, mutta se horjuttaa sitä ja sen perusteita, jos menettää maagisen numero kymppinsä.

***

Toinen puoli sydämestäni sanoo, että olisi hieno viimeinkin nähdä Messi jossakin toisessa seurajoukkueessa ja nähdä miten hyvin hän sopeutuisi sinne – mutta Messi ja Barcelona ovat sellainen yhdistelmä, että sen näkeminen ja kokeminen on ollut etuoikeus. Siksi näiden viimeisten auringonsäteiden toivoisi kestävän niin kauan kuin suinkin mahdollista ja sellaisena kuin me olemme ne aina nähneet ja jollaisina me tulemme ne aina muistamaan.

Lue myös: Tämä vaatii jo taitoa – Messin palkan puolittaminen nostaa hänen palkkaansa 25 prosenttia