Tämä vaatii jo taitoa – Messin palkan puolittaminen nostaa hänen palkkaansa 25 prosenttia

Lionel Messin ura jatkuu siellä, missä sen pitääkin jatkua. Rahavuorten keskellä.

46 Denton RoadJalkapallo

Tämä vaatii jo taitoa – Messin palkan puolittaminen nostaa hänen palkkaansa 25 prosenttia

Lionel Messi joutuu puolittamaan palkkaansa - tosin sillä pienen pienen erotuksella, että todellisuudessa hänen palkkansa nousee 25 prosenttia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.7.2021 | KUVAT All Over Press

Lionel Messi jatkaa odotusten mukaisesti uraansa Barcelonassa. Kansainväliset mediat ja uutistoimistot uutisoivat keskiviikkona laajasti Messin sopineen viiden vuoden jatkosopimuksesta Barcelonan kanssa.

Ainoa este sopimuksen allekirjoittamiselle on enää se, että La Ligan tiukkojen taloussäädösten mukaan Barcelonan pitää keventää joukkueen kokonaispalkkakuormaa, jotta Messin palkka saadaan mahtumaan raameihin. Siksi Barcelona on kauppaamassa jopa Antoine Griezmannin kaltaisia tähtipelaajia pystyäkseen toteuttamaan La Ligan talousvaatimukset.

Keskiviikkoisten uutisten mukaan Messin palkka on uudessa sopimuksessa puolitettu. Se tarkoittaisi, että Messi saisi jatkossa reilun 100 miljoonan euron sijasta vuodessa vain 50 miljoonaa euroa.

Kaikki hyvin?

Enpä niin sanoisi.

Kun jalkapallon kansainväliset kattojärjestöt, Fifa ja Uefa, loivat taloudellisen reilun pelin koodiston, he halusivat pistää kuriin sen, että jalkapalloon virtaisi rahaa ohi seurojen oman liiketoiminnan. Tuolla kuriin pistettävällä rahalla tarkoitettiin ennen muuta niin sanottua namusetärahaa eli rahaa, jota öljysheikit, oligarkit ja muut superrikkaat olivat innostuneet syytämään jalkapalloon.

Hyvällä ajatukselle on käynyt, kuten monille hyville ajatuksille on tupannut käymään. Seurat ovat kehittäneet nopeasti erilaisia tapoja kiertää hyvän ajatuksen henkeä ja nyt ollaan – koronakriisin vauhdittamana – miettimässä jo sitä, että säännöksiä höllennettäisiin tuntuvasti tai niistä luovuttaisiin äärimmäisessä tapauksessa jopa kokonaan.

***

Myös Lionel Messin jatkosopimuksessa porsas on löytänyt reikänsä.

Nyt maailma ihmettelee sitä, miten Messi on suostunut puolittamaan palkkansa. Eikö maailmasta olisi oikeasti löytynyt jotain PSG:n kaltaista öljypurkkia, josta olisi löytynyt Messille entisen suuruinen palkka?

Olisi hyvinkin, mutta koska kysymys on jalkapalloilijalle maksettavasta palkasta, sormet kannattaa laskea tarkkaan niin ennen silmänkääntötemppua kuin sen jälkeenkin.

Mikä siis Messin sopimuksessa on se silmänkääntötemppu?

Tämä: Messin sopimus on virallisesti viisivuotinen, mutta jos sisäpiiritiedot pitävät paikkaansa, 34 vuotta kesäkuussa täyttänyt Messi pelaa todellisuudessa Barcelonassa vain kaksi vuotta ja siirtyy sen jälkeen pelaamaan Major League Socceriin – kuitenkin siten, että Messistä tulee kahden vuoden jälkeen Barcelonan lähettiläs ja hän saa siirrosta huolimatta nyt sovittavan palkan viisi vuotta.

Päästään mielenkiintoiseen laskutoimitukseen. Kuinka paljon Barcelona maksaisi todellisuudessa palkkaa Messille, jos hän saisi puolitettua palkkaa viisi vuotta, mutta pelaisi Barcelonassa vain kaksi vuotta?

En tiedä, mitä teidän Excelinne sanoo, mutta minun sanoo, että noin 125 miljoonaa euroa vuodessa.

Sitä on vaikea pitää kovin pahana palkanalennuksena nykyiseen, noin 100 miljoonaa euroon vuosipalkkaan, verrattuna.

Joku voisi pitää sitä jopa palkankorotuksena, mutta eihän palkan puolittaminen voi tarkoittaa palkan korottamista.

**

Se, mitä Barcelona maksaa Messille, on yksi asia.

Paljon vakavampi asia tässä olisi se, miten Barcelona tässä mallissa kiertäisi jälleen taloudellisen reilun pelin säännöksiä.

Olisi ylevää sanoa, että Fifan, Uefan tai La Ligan pitäisi puuttua asiaan ja tukkia reikä saman tien, sillä muutenhan tuosta samasta reiästä menisi läpi tuhat muutakin porsasta.

Mutta sellaista päivää kalenteriin ole vielä keksitty eikä tulla keksimään, että niin tapahtuisi.

Sellainen meidän rakas jalkapallomme on.