Liverpool, Manchester United, Barcelona ja Bayern hurjassa valmentajaruletissa – kuka voittaa?

Julian Nagelsmann siirtyi RB Leipzigista Bayern Münchenin päävalmentajaksi kesällä 2021, mutta hänellä on ollut läheiset välit RB-seurakuntaan senkin jälkeen.

JalkapalloMestarien liigaValioliiga

Liverpool, Manchester United, Barcelona ja Bayern hurjassa valmentajaruletissa – kuka voittaa?

Eurooppalaisissa suurseuroissa valmistaudutaan poikkeuksellisen vilkkaaseen päävalmentajarulettiin. Jukka Rönkä avaa, miten ruletti pyörii.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.4.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Eurooppalaisten jättiseurojen valmentajapelissä liikahti  iso pala, kun Julian Nagelsmann teki jatkosopimuksen Saksan maajoukkueen kanssa vuoteen 2026. Jukka, miten tämä vaikuttaa kesän eurooppalaiseen valmentajarulettiin?

Ensimmäinen iso kysymys on se, mitä Bayern München tekee, sillä Nagelsmann oli Xabi Alonson ohella jo toinen Bayernin haluama valmentaja, joka antoi sille rukkaset.

Joku voisi kysyä, onko Bayern menettämässä vetovoimaansa, mutta Alonson ja Nagelsmannin tapaukset ovat yksittäistapauksia. Alonso halusi ymmärrettävästi jatkaa tällaisen kauden jälkeen Bayer Leverkusenissa ja Nagelsmann on toiminut vasta seitsemän kuukautta Saksan maajoukkueen päävalmentajana, ja kuten hän itse sanoi, jatkosopimus Die Mannschaftin kanssa oli hänelle sydämen valinta.

Nyt kysymys on siitä, kuka on seuraavana Bayernin listalla. Tulijoita on varmasti jonoksi asti, mutta Bayernin ratkaisua on vaikea ennakoida, sillä niin mahtava seura kuin Bayern onkin, sen valmentajapolitiikka on ollut viime vuosina varsin poukkoileva.

Esimerkiksi Nagelsmann ehti valmentaa Bayernia vain vajaat kaksi kautta ja sai potkut, vaikka seura oli pisteen päässä kärkipaikalta. Ja nyt, vuosi potkujen jälkeen, Bayern olisi ollut halukas palkkaamaan Nagelsmannin uudelleen.

Tällä hetkellä vahvimpina ehdokkaina Bayern ensi kauden päävalmentajaksi pidetään Brightonissa erinomaista työtä tehnyttä Roberto De Zerbiä ja VFB Stuttgartin päävalmentajaa Sebastian Hoenessia.

Talven aikana Bayerniin on linkitetty enemmän tai vähemmän tosissaan myös Zinedine Zidanen, Antonio Conten, Massimiliano Allegrin, Ralf Rangnickin ja jopa José Mourinhon kaltaisia kokeneita sotaratsuja.

Näistä nimistä ei kannata kuitenkaan riehaantua sen enempää puolesta kuin vastaan. Zidanen nimeä on varsinkin hehkutettu, mutta L’Equipe uutisoi, että Zidanen siirtymisessä Bayerniin on niin monia esteitä kielellisistä ongelmista alkaen, että hänen lähtöään Baijeriin pidetään epätodennäköisenä.

Myös Thomas Tuchelilta kysyttiin, voisiko hän sittenkin jatkaa Bayernissa tämän kauden jälkeen. Tuchel vastasi, että hänen kanssaan on sovittu pestin päättymisestä kesäkuun lopussa ja se päätös pitää. Jättäisin kuitenkin Tuchel-korttiin vielä pienen varauksen – lähinnä siksi, jos Bayern tarvitsisi tässä vaiheessa vuodeksi istuimen lämmittäjän Xabi Alonsoa varten.

Hansi Flick olisi varmasti haluttu vaihtoehto Bayernille, mutta hän on indikoinut, ettei halua palata Allianz Arenalle. Myös Flickin osalle kannattaa jättää pieni varaus.

Miten Nagelsmannin ratkaisu vaikuttaa muiden suurseurojen päävalmentajapeliin?

Nagelsmannin ratkaisu tuskin vaikuttaa suoraan esimerkiksi Liverpoolin, Manchester Unitedin tai Barcelonan valmentajavalintoihin, mutta Bayern voi poistaa oman valintansa kautta shakkilaudalta yhden ison nappulan ja vaikuttaa sitä kautta muiden suurseurojen ratkaisuihin.

De Zerbi on korkealla varsinkin Manchester Unitedin listoilla eikä Liverpoolinkaan manageriratkaisut ole välttämättä niin pitkällä kuin on annettu ymmärtää.

Barcelonassa oltiin kallistumassa jo sille kannalle, että Xavi houkuteltaisiin jatkamaan päävalmentajana, mutta Barcelonan putoaminen Mestarien liigassa PSG:lle olisi espanjalaislähteiden mukaan saanut Barcelonan johdon harkitsemaan tai jopa luopumaan Xavi-kortista.

Onko sinun kristallipallosi kertonut, ketkä valmentajat valmentavat näitä edellä mainittuja neljää suurseuraa?

Tuossa se on pöydällä edelleen hiljaa.

Ruben Amorimin nimittämistä Liverpoolin seuraavaksi manageriksi on pidetty jo likimain varmana, mutta esimerkiksi The Athleticin David Ornstein ja itse Fabrizio Romano ovat korostaneet, ettei mitään ratkaisuja ole vielä naulattu ja Liverpool voi edelleen tehdä myös yllättävän ratkaisun Jürgen Kloppin seuraajaksi.

Manchester Unitedin manageritilanne on astetta sankemman savuverhon takana. Erik ten Hagin tulevaisuus on pakko olla olemattoman langan varassa eikä esimerkiksi sunnuntain kaoottinen esitys Coventrya vastaan FA Cupin välieräottelussa varsinaisesti parantanut ten Hagin asemaa.

Manchester Unitedin manageriratkaisua ymmärrettävästi kiinnostaa mediaa ja jyrkimmissä uutisissa on väitetty, että United olisi jo neuvotellut De Zerbin kanssa. Old Traffordilla valtaa käyttää kuitenkin nyt Sir Jim Ratcliffe ja uusi urheilujohto, joten olisin varauksellinen näiden ”varmojen” uutisten kanssa, sillä Unitedin uuden johdon ratkaisuista on vaikea tietää etukäteen.

Esimerkiksi De Zerbi ja Manchester Unitedin tuleva urheilujohtaja Dan Ashworth ovat molemmat työskennelleet Brightonissa, mutta eivät yhtä aikaa. Ashworth oli jo lähtenyt Newcastleen, kun De Zerbi valittiin Graham Potterin seuraajaksi syyskuussa 2022.

Potter sen sijaan oli Ashworthin löytö ja voi olla hyvinkin vakavasti otettava nimi myös Manchester Unitedin uudeksi manageriksi, jos ja kun ten Hagille tulee kesällä lähtö.

Itse pitäisin edelleen esillä Ipswichissa erinomaista työtä tehneen Kieran McKennan nimeä. Hän oli Unitedissa vuosina 2016-2021 viisi vuotta erilaisissa valmennustehtävissä mukaan lukien edustusjoukkueen valmennustiimit niin José Mourinhon, Ole Gunnar Solskjærin ja Ralf Rangnickin aikana, ja nautti erittäin suurta arvostusta Old Traffordilla. Hän voisi olla sellainen uuden aikakauden airut, jonka ympärille United voisi alkaa rakentaa uutta ja järkevämpää tulevaisuutta.

Barcelonassa seuran B-joukkuetta valmentavan Rafael Marquezin osake on noussut ryminällä Barcan pudottua Mestarien liigasta. Marquez tuntee entisenä Barcelonan pelaajan seuran dna:n ja vaikka Barcelonan B-joukkueen tulokset eivät olekaan olleet Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla mitään ylimaallisen häikäiseviä, B-joukkueesta on Pep Guardiolan ja Luis Enriquen johdolla noustu ennenkin edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

Hansi Flick on pitkään ollut yksi nimi spekulaatioissa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan Barcelonan kiinnostus häntä kohtaa olisi viilentynyt.

Ja sitten on tietenkin tuo aiemmin kelattu Bayern Münchenin tilanne, mutta sekin on vielä monen mutkan takana.