C-lohko valottaa siitä, voiko jalkapallohistorian suurin satutarina saada kauniin kruunun

Lionel Messi juhli vuosi sitten Copa American voittoa Argentiinan maajoukkueen kanssa.

Jalkapallon MM2022

C-lohko valottaa siitä, voiko jalkapallohistorian suurin satutarina saada kauniin kruunun

C-lohkossa on kaksi suurta kysymystä: Mikä on Lionel Messin ja Argentiinan vire MM-kisoissa - ja kumpi ottaa lohkon kakkospaikan, Puola vai Meksiko

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 18.11.2022 | KUVAT All Over Press

Lohko C

Millainen lohko?

C-lohkossa pelaa yksi MM-kisojen suurimmista suosikeista, Lionel Messin johtama Argentiina. Se on itseoikeutetusti myös lohkon suurin ennakkosuosikki.

Vastaavasti Saudi-Arabia on ennakolta yksi kisojen heikommista maista – ja sille on luvassa statistin osa myös C-lohkossa.

Argentiinan ja Saudi-Arabian väliin jää kaksi kysymystä. Ensimmäinen kysymys on, kumpi lohkon kahdesta muusta joukkueesta menee jatkoon – Puola vai Meksiko. Toinen kysymys liittyy ensimmäiseen: Millä perusteella alkulohkoissa määräytyvät sijoitukset ja jatkoon menijät?

Pisteet on ensimmäinen ja looginen kriteeri, mutta entä jos pisteet ovat tasan?

MM-kisoissa tasapisteissä olevien maiden järjestyksen määrää seuraavaksi lohkon kaikkien otteluiden maaliero – ja jos se on tasan, seuraava kriteeri on tehtyjen maalien määrä. Jos senkin jälkeen ollaan tasapisteissä, sama jumppa tehdään keskinäisten otteluiden vertailussa. Tarvittaessa mennään laskemaan  keltaisia ja punaisia kortteja ja niiden eri variaatioita – ja jos vielä sekään ei toisi eroa, sitten heitetään kolikkoa.

MM-kisojen otteluita on turha pelata etukäteen, mutta jos Puola ja Meksiko pelaisivat keskinäisessä ottelussa tasapelin ja ne päätyisivät tasapisteisiin, jatkopaikan ratkaisisi maaliero. Käytännössä se tarkoittaisi todennäköisesti sitä, kumpi voittaa maalintekokilpailun Saudi-Arabiaa vastaan. Toki Argentiina voi murskata jommankumman maan alkulohkon ottelussaan, mutta todennäköisemmin tässä skenaariossa ratkaisevaksi tekijäksi nousi Saudi-Arabia-ottelu.

Jos tällainen tapa on jonkun mielestä väärä tapa, ei muuta kuin parempi ehdotus pöydälle!

Puola

Fifa-ranking: 26

Puola pelaa kovassa lohkossa ja jatkopaikka olisi MM- kisoissa perinteisesti tahmeasti esiintyneelle Puolalle iso saavutus.

Nämä kisat ovat kaiken järjen mukaan myös Robert Lewandowskin viimeiset MM- kilpailut ja samalla todennäköisesti viimeinen näytös arvokisoissa koko Lewan sukupolvelle. Kaikki varmasti siis jätetään kentälle, mutta Argentiina ja Meksiko ovat molemmat vaativia esteitä MM-tiellä.

Yhdeksi avaintekijäksi tässä lohkossa voi muodostua maalintekokilpailu Saudi-Arabiaa vastaan. Potentiaalisin riski on Puolan ja Meksikon kesken, mutta sittenhän soppa olisikin mielenkiintoinen, jos myös Argentiina päätyisi Puolan ja Meksikon kanssa tasapisteisiin.

Puolassa on potentiaalia, mutta Lewandowski ei ole ollut kummoisessa maalivireessä maajoukkueen puolella tänä vuonna. Se ei tietenkään lupaa hyvää kisamenestystä ajatellen.

Avausottelu päävastustaja Meksikoa vastaan on haastava ja odotettavissa on varovainen matsi. Meksikon voittaessa on Puolan kisat käytännössä taputeltu jo ennen kuin ne ehtivät alkaa.

Meksiko

Fifa-ranking: 13

Meksiko lähtee Qatariin jatkopaikka mielessään. Se on pelannut monipuolisesti erilaisia vastustajia vastaan valmistautuessaan MM-kisoihin ja pelannut jokaisen lohkossaan olevan joukkueen mantereelta tulevaa joukkuetta vastaan. Kaiken lisäksi vastustaja ovat olleet saman tyyppisiä joukkueita, joita Meksiko kohtaa kisoissa. Meksiko on kokeillut harjoitusotteluissa paljon erilaisia asioita ja joukkuetta on peluutettu monipuolisesti.

Meksiko sijoittui MM-karsinnoissa omassa karsintasarjassa kakkoseksi tasapisteissä lohkovoittaja Kanadan kanssa. Harjoitusotteluissa Meksiko ei ole pelannut tuloksellisesti yhtä hyvin, sillä viidessä viimeisessä harjoitusottelussa se kärsinyt tappiot Paraguaylle, Kolumbialla ja viimeksi keskiviikkona Ruotsille.

Meksikon kannalta avausottelu Puolaa vastaan on kriittinen. Tappio tarkoittaisi lähes varmaa putoamista, sillä Argentiinan kaataminen ei ole helppo tehtävä. Varsinkin, kun Argentiina pääsee avausottelussaan teroittamaan hampaitaan ennakkoon kisojen heikoimpiin lukeutuvan Saudi-Arabian kustannuksella.

Argentiina

Fifa-ranking: 3

Argentiina on yksi MM-kisojen suurista voittajasuosikeista. Se on valmistautunut MM-kisoihin pelaamalla edelliset neljä maaottelua kevyitä vastustajia vastaan. Joukkueen terveystilanne on ainakin tällä hetkellä hyvä ja joukkue pääsee MM- näyttämölle lähes parhaalla miehistöllään. Vain Paulo Dybalan loukkaantuminen on ainoa suurempi huolenaihe.

Ilouutinen Argentiinan kannalta on Lionel Messin hieno vire, jonka turvin Argentiinan voi mennä näissä kisoissa pitkälle. Messi on edelleen pelaaja, joka pystyy ratkomaan pelejä omalla ekstraosaamisellaan.

Muuten joukkueen leveys ei ole esimerkiksi Brasilian tasolla. Aiemmin ylitarjontaa pursunnut hyökkäys on nyt Messin, Lautaro Martinezin, Angel di Marian ja nuoren Julian Alvarezin harteilla. Paulo Dybalan pelikunto on auki.

Toisaalta kapeampi materiaali tarkoittaa selkeämpiä valintoja peluuttamisen suhteen. Jorge Sampioli tuntui jäävän edellisissä MM-kisoissa Argentiinan suurten egojen jalkoihin, mikä johti peluutusfarssiin. Lionel Scalonin tehtävä on aavistuksen helpompi näissä kisoissa.

Argentiina haluaa luonnollisesti lohkovoiton ja sen se myös todennäköisesti ottaa.

Saudi-Arabia

Fifa-ranking: 51

Saudi-Arabia on ennakkoon selvästi lohkon heikoin maa. Joukkue on valmistautunut kisoihin pitkän leirityksen kautta ja pelannut kuusi peliä vajaaseen kuukauteen ennen MM-kisoja. Näistä kuudesta ottelussa se on voittanut kaksi – Pohjois-Makedonia ja Islannin 1-0.

Pitkässä leirityksessä on oma logiikkansa, mutta jos toimintaa ei saada pidettyä riittävän vaativana fyysisesti eikä pelillistä sisältöä saada kehitettyä, pitkä leiritys voi kääntyä myös itseään vastaan.

Saudi-Arabia harjoitusotteluiden perusteella Huuhkajien tasoa – tai itse asiassa jopa sellainen joukkue, joka Huuhkajien olisi kyettävä voittamaan. Näin ollen saudeille voidaan ennakoida vastaantulijan roolia alkulohkossaan. Jatkopaikka olisi todella iso yllätys.

Joukkue lähtee otteluihin pitämään lukemat mahdollisimman järkevinä ja kiusaamaan isompia. Tätä puoltavat myös Saudi-Arabian tämän vuoden aikana pelaamat 13 maaottelua. Niissä otteluissa sen verkkoon on tehty vain kerran enemmän kuin yksi maali. Tosin vastaavasti se on itse tehnyt näissä otteluissa vain seitsemän maalia – eikä kertaakaan yhtä maalia enempää.

Arvio

Lohkovoittajasta ei pitäisi olla epäselvyyttä, sillä Argentiina on lohkossa selvä suosikki. Toinen jatkoon menijä voi ratketa käytännössä jo tiistaina, kun Meksiko ja Puola iskevät yhteen Dohassa. Sen ottelun mahdollisen häviäjän olisi vaikea korjata enää vahinkoa kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan.