Liverpool ottaa 100 miljoonan euron harkitun riskin Darwin Núñezin kaupassa
Darwin Núñez siirtyy jättikaupassa Benficasta Liverpoolin. Jukka Rönkä pohtii, onko Uruguayn maajoukkuehyökkääjän hankinta riski vai ei.
Liverpool on sopinut Benfican kanssa hyökkääjä Darwin Núñezin siirrosta Anfieldille. Kauppahinta voi nousta lopulta jopa 100 miljoonaan euroon. Jukka, miten hyvän hyökkääjän Liverpool saa?
Oikeastaan kaikista vahvin todiste Núñezin taidoista on se, että ostaja on Liverpool. Liverpool rakensi Michael Edwardsin johdolla Liverpoolille huippuunsa viritetyn pelaajarekrytointiorganisaation, jota monet ovat pitäneet jopa Euroopan ja maailman parhaana. Siksi Liverpoolin ei juurikaan ole tehnyt viime vuona pahoja huteja siirtomarkkinoilla. Oikeastaan vain Alex Oxlade Chamberlainin 38 miljoonan euron siirto Arsenalista kesällä 2017 on viime vuosina ollut Liverpoolin megasiirroista ainoa merkittävä huti.
Jalkapallossa pelaajia hankittiin vielä 10-15 vuotta sitten silmällä ja toki jotkut seurat uskovat edelleenkin siihen, että silmä tunnistaa hyviä poikia. Liverpoolillakin on silmät, mutta varsinainen pelaaja-analyysi perustuu äärimmäisen pitkälle vietyyn ja pilkuntarkkaan tieteelliseen lähestymistapaan.
Toinen merkittävä tekijä on se, että pelaajarekrytoinnit ovat aina yhteispäätöksiä scouting-osaston ja Jürgen Kloppin johtaman valmennusorganisaation kanssa. Monissa huippuseuroissa tämä sauma ei vieläkään toimi, minkä seurauksena saatetaan pistää 100 miljoonaa kiinni pelaajaan, jota valmennus ei halua.
Eli paperilla Liverpool on saamassa juuri niin hyvän hyökkääjän kuin Núñezin siirtosumma indikoi.
Uruguaylainen on vasta 22-vuotias, joten hän siinäkin mielessä järkevä hankinta. Hän on myös taktisesti juuri sellainen pelaaja, jonka Liverpool tarvitsee Sadio Manén tilalle. Núñez pystyy pelaamaan useassa eri roolissa kärjessä, mutta yleensä hän ei pelaa piikissä, vaan joko ylimmän hyökkääjän alapuolella tai hieman laidemmalla, yleensä vasemmalla, josta hän leikkaa sisällä ja laukoo oikealla jalalla, joka on hänen vahvempi jalkansa.
Núñez on energinen, nopea ja erittäin järkevä liikkuja, minkä lisäksi hänessä myös katujätkää mennä tilanteisiin pelotta ja surutta. Núñez uskaltaa käyttää suojatessaan myös käsiä ja muutenkin hän uskaltaa pelata sääntöjen rajamailla ja niiden ylikin. Hän on 187-senttinen, joten raamiakin löytyy.
Núñez teki päättyneellä kaudella Portugalin liigassa 28 liigaottelussa 26 maalia ja hänestä alettiin kohista talven aikana ympäri Eurooppaa. Lähes kaikki suurseurat noteerasivat Núñezin suuren läpimurron, mutta lopulta vaihtoehtoja ei ollut aivan rajatonta määrää Núñezin korkean siirtosumman ja sen vuoksi, että hän ilmoitti jo talvella siirtyvänsä vain sellaiseen seuraan, joka pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa.
Liittyykö Núñezin kauppaan mitään riskitekijöitä?
Uusien pelaajien hankintaan liittyy aina omat riskinsä. Kuten sanoin, Liverpool on pystynyt yleensä nämä riskit minimoimaan ja odotan siksi, että Núñezilla on hyvät mahdollisuudet onnistua Liverpoolissa. Jürgen Klopp tietää satavarmasti, mihin rooliin hän tarvitsee uuden hyökkääjän ja hänellä on varmasti selkeä kuva, miten hän myös Núñezia käyttää.
Toki Liverpoolissa on tapahtunut historiallinen vallanvaihdos, sillä Liverpoolin rekrytointijärjestelmän luonut Michael Edwards päätti menestyksekkään Liverpool-uransa tähän kauteen ja vaikka hänen seuraajansa Julian Ward onkin ollut Edwardsin lähin apulainen, kuskin vieressä istuminen on kuitenkin eri asia kuin auton ajaminen.
En epäile niinkään, että järjestelmä notkahtaisi Edwardsin lähdettyä, mutta kysymys kuuluu, miten paljon arvovaltaa Wardilla on suhteessa Kloppiin. Klopp ei olisi ostanut aikoinaan esimerkiksi Mohamed Salahia, vaan Julian Barndtin, mutta Edwards sai omalla arvovallallaan Kloppin taipumaan Salhahin ostamiseen. Edrwards oli myös keskeisessä roolissa siinä, että joukkueen sen hetken suurin tähti, Philippe Coutinho, 160 miljoonalla eurolla Barcelonaan ja niillä rahoilla hankittiin Virgil van Dijk ja Alisson. Klopp vastusti myös Coutinhon myymistä pitkään, kunnes lopulta uskoi Edwardsia. Kuka tietää, miten Liverpoolin tarinaa olisi viime vuosina kirjoitettu ilman näitä yllä mainittuja kauppoja.
Núñezin kaupan riskit liittyvät myös Núñeziin itseensä. Päättynyt kausi oli häneltä sensaatiomainen, mutta täytyy muistaa, että vuotta aiemmin hän teki Benficassa 29 liigaottelussa vain kuusi maalia. Se ei tarkoita, etteikö Núñez voisi onnistua jo avauskaudellaan Liverpoolissa, mutta yksi hyvä kausi Portugalin liigassa ei ole vielä maailman vakuuttavin näyttö nuorukaisen taidoista. Vuotta nuorempi Erling Braut Håland on esimerkiksi tehnyt kolmen viime kauden aikana Bundesliigassa 67 ottelussa 62 maalia, joten Manchester City voi olla aika paljon huolettomampi Hålandin onnistumisen suhteen kuin Liverpool Núñezin.
Portugalin liigasta hyppääminen Valioliigaan ei myöskään ole helppoa, vaikka siellä on Bruno Fernandesin johdolla viime vuosilta myös onnistuneita siirtoja. Nyt puhutaan kuitenkin kaikista haastavimman pelipaikan – maalintekijän – siirrosta Valioliigaan.
Ja vaikka olenkin korostanut Liverpoolin scouting-järjestelmän hyvyyttä ja sitä, etteivät he yleensä tee virheitä tämän suuruisissa siirroissa, kaikki on mahdollista – kuten Romelu Lukakun kohdalla päättyneellä kaudella Chelseassa nähtiin.
Sanoisin siksi, että Liverpool ottaa riskin maksaessaan 100 miljoonaa Núñezista, mutta se on harkittu riski, jollaisia jalkapallossa on joskus uskallettava tehdä.
Mitä Núñezin hankinnasta voidaan päätellä Liverpoolissa tapahtuvien muiden siirtojen osalta?
Pidän Núñezin ja tammikuussa hankitun Luis Díazin siirtojen jälkeen selvänä, että joku Liverpoolin tähdistä jättää Anfieldin ja se joku on Sadio Mané.
En usko, että Núñezin hankinta ennakoisi myös Salahin lähtöä, mutta toisaalta kukapa sen tietää, mitä Anfieldilla tällä hetkellä mietitään. Salahin ja Manén päästäminen samalla kertaa olisi joka tapauksessa niin suuri riski, että olisin todella yllättänyt, jos Liverpool sen ottaisi edes siinä tapauksessa, että sillä olisi putkessa valmiina jo Salahinkin seuraaja.