Mohamed Salahin ennätyksen hehkuttaminen on historian päälle oksentamista

Mohamed Salah iski kaksi maalia, kun Liverpool murskasi Manchester Unitedin ylistetyn tähtimiehistön 7-0.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Mohamed Salahin ennätyksen hehkuttaminen on historian päälle oksentamista

Mohamed Salahista tuli sunnuntaina jälleen uudet kasvot yhdelle jalkapallon räikeimmistä historian vääristymistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.3.2023 | KUVAT All Over Press

Liverpoolin pitkässä historiassa nähtiin sunnuntaina jotain sellaista, jota ei oltu koskaan aikaisemmin nähty. Liverpool murskasi Manchester Unitedin Anfieldilla 7–0, mikä oli Liverpoolin historian suurin voitto vihatusta vastustajastaan.

Anfieldilla tehtiin toistakin ”historiaa”. Liverpoolin egyptiläishyökkääjä Mohamed Salah osallistui mässäilyyn upottamalla David de Gean taakse kaksi maalia. Ne olivat Salahin 128:s ja 129:s liigamaali Liverpoolissa. Samalla hänestä tuli Liverpoolin kaikkien aikojen tehokkain maalintekijä Valioliigassa. Taakse jäi itse Robbie Fowler, jota Liverpoolin seurakunnassa kutsuttiin Jumalaksi.

En väheksy yhtään Salahin maalimäärää. 129 maalia 205 Valioliigan ottelussa tarkoittaa 0,63 maalia per ottelu. Se on vain aavistuksen pienempi lukema kuin esimerkiksi Harry Kanella (0,66) tai Thierry Henrylla (0,67), mutta kovempi kuin Alan Shearerilla (0,51).

En myöskään ota kantaa siihen, oliko Liverpoolin kannattajilla perusteita kutsua Fowleria Jumalaksi. Ehkä oli, jos siltä tuntui.

***

Yhtä asiaa vanhan rautakangin on kuitenkin vaikea niellä – hehkutusta Salahin ”ennätyksestä”.

Kyse ei ole vain koomisesta nykyajan ilmiöstä, vaan todellisen suuruuden rienaamisesta ja historiallisten tosiasioiden päälle oksentamisesta.

On totta, että Salah on Liverpoolin historiassa eniten Valioliigassa maaleja tehnyt pelaaja, mutta mitä se tarkoittaa?

Se tarkoittaa täysin keinotekoista tilastointia ja sen tilastoinnin ennätyksillä ja saavutuksilla vemppaamista.

Valioliiga perustettiin ennen kauden 1992-1993 alkua, kun Englannin liigan ylimmän sarjatason joukkueet perustivat erillisen organisaation, Valioliigan. Teknisesti kysymys on toki eri organisaatiosta ja Valioliigalla on täysi oikeus tehdä omasta organisaatiostaan sellaisia tilastoja kuin he haluavat – mutta ovatko pelkkään Valioliiga-aikaan rajatut tilastot silti historiallisesti päteviä tilastoja?

Jos olisivat, eikö meidän suomalaisten pitäisi silloin sivuuttaa omista tilastoistamme esimerkiksi kaikki ennen vuotta 1917 voitetut olympia- ja MM-mitalit? Hannes Kolehmainen oli toki meidän mielestämme suomalainen, mutta Tukholman olympialaisissa hänen kahden legendaarisen olympiavoittonsa kunniaksi nostettiin salkoon kuitenkin Venäjän keisarikunnan lippu.

***

Roger Hunt on eniten liigamaaleja Liverpoolissa tehnyt pelaaja 244 osumallaan.

Salahin 129 maalia on komea lukema, mutta 129 maalia on silti pelkkä puukonnysä, kun tammipöytään isketään Liverpoolin kaikkien aikojen suurimmat ja komeimmat maalennätykset.

Liverpoolin kaikkien aikojen liigamaalien ennätystä pitää hallussaan Roger Hunt, joka iski Liverpoolissa pelatessaan 244 liigamaalia eli 115 maalia enemmän kuin mitä ennätysmies Salah on tehnyt.

On totta, että Hunt teki 244 maalistaan 77 maalia toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta Hunt teki myös pääsarjassa 167 maalia. Siihenkin lukuun Salahilla on vielä matkaa.

Liverpoolin kaikkien aikojen liigamaalien tilastoissa toisena oleva Ian Rush latoi sen sijaan kaikki 229 liigamaaliaan pääsarjassa. Sen päälle Rush iski cup-kemuissa 117 maalia. Näin Rush viimeisteli Liverpoolissa komealla urallaan yhteensä 346 maalia. Sellainen maalimäärä voisi jo oikeuttaakin Jumalan nimeen.

Salahin edellä tilastoissa on myös kolme muuta Liverpool-legendaa: 233 liigamaalia tehnyt Gordon Hodgson, 215 liigamaalia tehnyt Billy Liddell ja 135 liigaosumaa iskenyt Harry Chambers.

***

Valioliiga-ajan tilastovääristymät eivät lopu Salahiin. Manchester City norjalaistähti Erling Braut Håland on tehnyt tällä kaudella 25 liigaottelussa huimat 27 maalia eli 1,08 maalia per ottelu. Vaikka Hålandin tahti on hieman hyytynyt, hän rikkonee heittämällä Valioliigan yhden kauden maaliennätyksen, jonka jakavat 34 osumalla Andy Cole ja Alan Shearer.

Kova saavutus, kaikin puolin – mutta  kaikkien aikojen ennätykset ovat silti eri luokkaa.

Yhden kauden maaliennätystä Englannin pääsarjassa pitää edelleen hallussaan Everton Dixie Dean, joka iski kaudella 1927-28 60 maalia.

Jos Håland ei kauden loppumetreillä kiristä hieman hiipunutta tahtiaan, hänellä on tiukkaa mahtua yhden kauden maalitilastoissa edes TOP-kymppiin. Jopa Manchester Cityn yhden pääsarjakauden maaliennätyksen– Tommy Johnson 38 maalia kaudella 1928-29 – kanssa norjalaisella on tekemistä.

Vaikka Håland ei rikkoisikaan kaikkien aikojen ”oikeita” ennätyksiä, se ei vähennä hänen arvoaan maalintekijänä. Heille voi sen sijaan estoitta hymyillä, joiden taivaanranta loppuu kesään 1992.