Liverpoolia odottaa Pariisin illassa toinen julma pettymys viikon sisällä

Mo Salah ja Liverpool janoavat Mestarien liigan finaalissa revanssia - monessa asiassa.

JalkapalloMestarien liiga

Liverpoolia odottaa Pariisin illassa toinen julma pettymys viikon sisällä

Liverpool ja Real Madrid iskevät lauantai-iltana yhteen huikeassa Mestarien liigan finaalissa. Liverpoolia pidetään suosikkina, mutta minun kristallipallossa ilta Pariisissa on valkoinen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 27.5.2022 | KUVAT All Over Press

 

Liverpool

Mestarien liigan finaali: Liverpool–Real Madrid

Tausta

Jalkapallokausi Euroopassa huipentuu Mestarien liigan finaaliin, jossa vastakkain asettuvat kauden 2017–18 tapaan Liverpool ja Real Madrid.

Tuo finaali päättyi Madridin juhliin 3–1-voittoon. Finaali muistetaan Real Madridin kolmannen peräkkäisen Mestarien liigan voiton lisäksi kahdesta muustakin asiasta – Mohamed Salahin loukkaantumisesta 31 minuutin pelin jälkeen Sergio Ramosin sikailun seurauksena ja Liverpoolin maalivahti Loris Kariuksen sysimustasta illasta. Liverpoolin tutkimusten mukaan Karius sai ennen kahta tunarointiaan aivotärähdyksen – ja mistäpä muusta kuin Ramosin kyynärpäästä.

Is the night in Paris red or white? Check the odd for Champions League final at Expekt!

Real Madridissa on neljässä vuodessa ehtinyt muuttua monia asia ja jotkut jo useampaan kertaan, mutta Liverpoolin juna on kulkenut neljä vuotta tasaisemmin. Jürgen Klopp on edelleen manageri ja joukkueen runkokin on paljolti sama kuin neljä vuotta sitten. Finaalissa on selvä revanssihenki Liverpoolin osalta.

Finaalianalyysi

Valmennus

Real Madridia valmentaa kaiken nähnyt ja ainoana valmentajana viidessä Euroopan suurimmassa liigassa mestaruuden voittanut Carlo Ancelotti. Hänen osaamistaan on mahdoton lähteä kyseenalaistamaan, vaikka Ancelotti ei olekaan nauttinut enää samanlaisesta sädekehästä kuin Pep Guardiolan, Jürgen Kloppin, Thomas Tuchelin tai jopa Julian Nagelsmannin kaltaiset modernit huippuvalmentajat tai omien vahvuuksiensa kautta tuloksia piiskaavat Antonio Conte ja Diego Simeone. 62-vuotiasta Ancelottia on pidetty menneisyyden miehenä, joka roikkuu mukana pitkälti vanhoilla meriiteillään.

Liverpool

Carlo Ancelottin silmät ovat nähneet jalkapalloa ja elämää.

Viimeisin lyömäase Ancelottia kohtaan oli vuoden takainen pesti Evertonissa. Hän saalisti hieman Valioliigan keskitason paremmalla joukkueella 1,6 pistettä ottelua kohden. Se on linjassa siihen, mitä Everton on keräillyt muiden pitempiaikaisten manageriensa alaisuudessa.

On totta, ettei Ancelotti välttämättä ole Guardiolan, Kloppin tai Conten tasolla siinä, miten yksityiskohtaisesti joukkueen pelaaminen tänä päivänä organisoidaan. Ancelottin taika perustuu hyvin hallussa oleviin pelin perusperiaatteisiin, fundamentteihin, sekä loistaviin pelaajiin ja hyvään ilmapiiriin joukkueessa. Huippujoukkueissa Carlito on aina saanut tulosta aikaan, mikä ei ole millään muotoa helppoa. On paljon valmentajia, joilla homma on kulkenut pienemmässä seurassa, mutta suurseuran logo on saanut valmentajan kädet tärisemään.

Jürgen Klopp edustaa valmentajien uudempaa sukupolvea. Hän on ollut myös mies, joka on nostanut Liverpoolin takaisin pokaalien ja menestyksen aikakauteen. Klopp on saanut työskennellä Liverpoolissa jo syksystä 2015 lähtien ja hän on yhdessä Liverpoolin huippuunsa viritetyn scouting-osaston kanssa onnistunut pelaajahankinnoissa erinomaisesti. Tämä vuosien työ on luonut koneen, joka on hyvin vaikeasti voitettavissa.

Lisäpiiskan Kloppille antaa se, että Mestarien liigan voitto huuhtoisi pois Valioliigan mestaruustaistelussa koettua pettymystä.

Peli ja pelaajisto

Klopp on roolittanut pelaajansa loistavasti ja pelin eri vaiheet ovat spesifimmällä tasolla kuin Real Madridilla.

Vahvan pallollisen vaiheen vastapainona löytyy työteliästä puolustamista, mutta puhtaita papereita Liverpoolille ei puolustamisesta voi antaa. Kuten aiemmissa analyyseissä olen todennut, Liverpool on haavoittuva laitapuolustajien ympäriltä, erityisesti Trent Alexander-Arnoldin puolelta. Myöskään laidan 2v2 -puolustaminen ei ole aina kurinalaista.

Liverpool

Vinícius Júnior on yksi ottelun avainpelaajista.

Virgil van Dijk pitää Liverpoolin puolustuslinjaa pystyssä keskellä, sillä Joel Matipin liikkuminen ei ole riittävällä tasolla. Hän on myöhässä erityisesti keskitystilanteissa, jotka vaativat puolustuslinjaa tippumaan nopeasti boksiin omille paikoilleen.

Pallollisessa vaiheessa tärkeä Thiago Alcântara on vaarassa missata finaalin loukkaantumisen takia. Mohamed Salah loukkaantui edellisessä Mestarien liigan finaalissa ja voitokkaassa FA Cupin finaalissa, joten Salah odottaa tulevaa finaalia todella nälkäisenä.

Real Madridilla pitäisi olla kaikki terveenä ja joukkue pääsee finaaliin jo voitettu La Liga -titteli taskussaan.

Ancelottin miehistö pyrkii lataamaan paineet Liverpoolille ja hakee altavastaajan asemaa otteluun, mutta itse näen Realin jopa ennakkosuosikkina. Ainoa kysymysmerkki on oikeastaan viimeisten viikkojen harjoittelu ja pelit. Liverpool on vetänyt sata lasissa loppuun asti ja joukkue pääsee normaalissa ottelurytmissä finaaliin, mutta Realin Madridin kannalta on kriittistä, miten joukkue on onnistunut vetämään riittävän määrän täysivauhtisia suorituksia mestaruuden varmistuttua ja pidettyä sitä kautta fyysisen suorituskykynsä edelleen kovana. Real Madridilla ei ole varaa tässä asiassa antaa yhtään tasoitusta fyysisesti loistavalle Liverpoolille.

Muuten henkinen asetelma on helpompi Realilla. Liverpoolilla on pelko takaraivossa jäädä toiseksi tässäkin kilpailussa. Varsinkin siinä tilanteessa, jos Real Madrid tekisi ottelussa avausmaalin, Liverpoolin henkistä kanttia mitattaisiin toden teolla.

Real Madridin monipuolinen pelaaminen yhdistettynä organisoituun perustekemiseen on hyvä yhdistelmä, jolla joukkue on kairannut itsensä kerta toisensa jälkeen voittajaksi. Eeppinen ottelupari Manchester Citya vastaan oli mieletön näyte joukkueen venymiskyvystä jälleen kerran. Ja siitä, että joukkue teki loppuun asti järkeviä asioita ja iski kaksi hienosti pelattua maalia.

Real Madrid tekee paljon maaleja syötöistä boksin sisältä ja keskityksistä välikaistoilta – kuten myös Liverpool. Nämä ovatkin niitä avainhetkiä pelissä, kuinka joukkueet onnistuvat keskitysten puolustamisessa.

Real Madrid esitteli myös hienon nyanssin Citya vastaan aloittaessaan toisen puoliajan. Harjoiteltu kuvio ja vahvan kauden pelannut Vinícius Júnior viimeistelemässä takatolpalta tyhjiin. Vinícius Júniorin pysäyttäminen on Liverpoolin kannalta keskeistä ja tässä on kritisoimalleni Alexander-Arnoldille iso haaste.

Arvio

Ottelu on äärimmäisen kiehtova niin taktisesti kuin tuloksellisesti. Liverpoolia pidetään selvänä suosikkina ja esimerkiksi LeoVegas antaa Real Madridin kertoimeksi 3.70:n, kun Liverpoolin kerroin on 2.05.

Itse kallistun Real Madrdin voiton kannalle. Ratkaisevin tekijä on tuo aiemmin kuvaamani Liverpoolin oikean laidan heikko puolustaminen. Trent Alexander-Arnold on vahva ylöspäin pelatessa, mutta puolustettaessa hän on ongelmissa, eikä tilannetta helpota, ettei samalla sivustalla pelaava Mohamed Salah tee kovinkaan hanakasti töitä alaspäin. Kun Real Madrid voi heittää Alexander-Arnoldon kimppuun Vinícius Júniorin ja häntä takaa säestävän Ferland Mendyn, he saavat sitä kautta merkittävän ja jopa ratkaisevan edun puolelleen.

Real Madrid pystyy tuottamaan myös tilanteita boxin sisälle ja yleensä vielä hyviltä paikoilta. Pelasipa Virgil van Dijkin toppariparina kuka tahansa – puhumattakaan, että kuka tahansa olisi Joel Matip – Real Madrid pystyy haavoittamaan Liverpoolia sen heikon boxipuolustamisen kautta.

Thiago Alcântaran poissolo olisi toki takaisku Liverpoolille, mutta pidän silti Luka Modrićin, Toni Kroosin ja Casemiron muodostamaa keskikenttäkolmikkoa parempana kuin Liverpoolin keskikentän ydinmiehiä.

Uskon myös, että Liverpoolin valtavat paineet Valioliigan mestaruuden menettämisen ja Real Madridille neljä vuotta sitten kärsityn erittäin kiistanalaisen Mestarien liigan finaalitappion seurauksena saattavat kääntyä sitä vastaan. Toki panokset ovat kovat myös Real Madridin kannalta, mutta he pääsevät otteluun silti paljon rennommasta ja vapautuneemmasta tilanteessa.

Siksi ennustukseni on, että Pariisin ilta on valkoinen.